Έγγραφο Λυκουρέντζου διαβίβασε στη βουλή ο ΥφΑΑΤ Χρήστος Κέλλας, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι αγρότες στην ΠΕ Έβρου.

Στο έγγραφο τονίζονται τα ακόλουθα:

Ειδικότερα για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο υποβλήθηκαν 751 αιτήσεις ζημιάς που αφορούν ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες αλλά και σε ετήσιες καλλιέργειες μονοετείς οι διαδικασίες των οποίων είναι σε εξέλιξη (έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εκτιμήσεων) ενώ οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν για τις ετήσιες καλλιέργειες .

Επιπλέον η Κρατική Αρωγή με την (ΚΥΑ) απόφαση 23205 ΦΕΚ 1891/Β΄/20-3-24 σε συνεργασία με τον ΕΛ.Γ.Α προχώρησε σε προκαταβολή των παραγωγών στις περιοχές που επλήγησαν οι γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι 2023 ύψους 15.665.072 ευρώ εκ των οποίων τα 7.500.000 καταβλήθηκαν στον Έβρο (3/4/24) σε δενδρώδεις
καλλιέργειες.

Featured Image

Στην ανωτέρω ΚΥΑ της Κρατικής Αρωγής αναφέρονται οι προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής. Ενώ με την ολοκλήρωση των διαδικασιών (καταγραφών εκτιμήσεων διοικητικού ελέγχου) από τον ΕΛ.Γ.Α. και της υποβολής των στοιχείων στην Κρατική Αρωγή , θα εκδοθεί νέα ΚΥΑ της Κρατικής Αρωγής (όχι από τον ΕΛ.Γ.Α.) για την εκκαθάριση των ζημιών και την ολοκλήρωση των αποζημιώσεων. Διαδικασίες σε εξέλιξη.

4.Επιπρόσθετα για τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου ζημιές οι οποίες εντάσσονται στο Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α και που αφορούν 1225 αιγοειδή , 843 προβατοειδή 10 βοοειδή και ένα μόναπλο. και 1606 μελισοσμήνη με πλαισιοοκυψέλες. το έργο ων εκτιμήσεων από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. έχει ολοκληρωθεί και έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους 310.000 ευρώ.

Δείτε το έγγραφο αποκλειστικά στο Agronewsbomb

evros

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image