«Έχουμε εκκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για να εισέλθουν νέοι στον πρωτογενή τομέα αλλά και να ανανεωθεί το παραγωγικό δυναμικό στο χώρο της αγροδιατροφής», τονίζει ο Διονύσης Σταμενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Attica Times» και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.

Σε ποιο βαθμό έχει υιοθετηθεί η έξυπνη γεωργία από τους Έλληνες αγρότες, και ποια είναι τα συγκεκριμένα κίνητρα ή πολιτικές ενίσχυσης που παρέχει το κράτος για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας;

Κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει, είναι ο πρωτογενής τομέας να καταφέρει να είναι ανταγωνιστικός, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις που φέρνει μαζί της η Κλιματική Κρίση, προχωρώντας στις απαραίτητες προσαρμογές. Η έξυπνη γεωργία είναι πράγματι μια παράμετρος που θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, και ήδη κατέχει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό που εφαρμόζουμε. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το project της Ευφυούς Γεωργίας. Ένα πρόγραμμα, προϋπολογισμού 33,7 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης του πρωτογενούς τομέα στη νέα εποχή. Παράλληλα, τα προγράμματα που χρηματοδοτούμε μέσα από το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, όπως τα σχέδια βελτίωσης ή το πρόγραμμα των νέων γεωργών μπορεί να μην έχουν χαρακτήρα καθαρά «έξυπνης γεωργίας», όμως έμμεσα δίνουν τα μέσα για εξοικονόμηση πόρων, αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων, κατάρτιση του αγροτικού πληθυσμού κα. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για έναν σύγχρονο πρωτογενή τομέα και να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας για τους επαγγελματίες του κλάδου, παρέχοντας σε αυτούς όλα τα απαραίτητα εφόδια και τη γνώση ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους στην αγροτική παραγωγή, ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να εφαρμόσετε;

Θα σας πω ότι η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους δεν είναι απλώς στις προθέσεις μας αλλά είναι μια πολιτική που ήδη εφαρμόζουμε. Υπενθυμίζω ότι, έχουμε λάβει σημαντικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση για φθηνότερο αγροτικό ρεύμα, μέσα από το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» με κοστολόγηση από 9,3 κιλοβατώρα, έχουμε διαθέσει 30 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» που επιδοτεί την εγκατάσταση αγροτικών Φ/Β, προχωρήσαμε στη μονιμοποίηση του μέτρου επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, ένα μέτρο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταργήσει και εμείς το επαναφέραμε σταδιακά φτάνοντας ως και τη θεσμοθέτηση του, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ», για ενεργειακό συμψηφισμό των καταναλώσεων παροχών ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ, και τέλος προχωρήσαμε στη ρύθμιση των οφειλών ενέργειας των αγροτών. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς λοιπόν, υπάρχει ένα διαμορφωμένο πλαίσιο στήριξης, που λειτουργεί συνδυαστικά και με υπόλοιπα μέτρα που έχουμε λάβει για τους παραγωγούς μας, όπως η μείωση της φορολογίας, η μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές αλλά και στα γεωργικά μηχανήματα.

Πώς θα καταπολεμηθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τομέα;

Στο κομμάτι που μας αφορά στο ΥΠΑΑΤ, επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό του πρωτογενούς τομέα και προσπαθούμε μέσα από στοχευμένες δράσεις και πολιτικές να καταστήσουμε τον κλάδο δελεαστικό για την προσέλκυση νέων επαγγελματιών, στόχος που θα οδηγήσει και στην αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου, που απειλείται με ερήμωση. Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού δεν αποτελεί ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό φαινόμενο, και γι’ αυτό αναγνωρίζουμε πως είμαστε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο στοίχημα, που απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε εκκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για να εισέλθουν νέοι στον πρωτογενή τομέα αλλά και να ανανεωθεί το παραγωγικό δυναμικό στο χώρο της αγροδιατροφής. Θέλουμε να δώσουμε περισσότερα κίνητρα στους νέους μας να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους, αλλά να δουλέψουν και να δημιουργήσουν εκεί που ενδεχομένως γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, αναζωογονώντας την ελληνική περιφέρεια και διατηρώντας την κοινωνική συνοχή.

Παρατηρούμε σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, αυξανόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών λόγω διαμαρτυριών για τις συνθήκες και τις πολιτικές στον αγροτικό τομέα. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την ανταπόκριση στα αιτήματα τους και την επίλυση των βασικών αιτίων αυτών των κινητοποιήσεων;

Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας, και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη έχοντας λάβει μέχρι σήμερα ένα πλέγμα μέτρων, μόνιμων και έκτακτων, ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Οι Έλληνες αγρότες βλέπουν στην κυβέρνησή μας έναν σύμμαχο, όχι έναν αντίπαλο, καθώς γνωρίζουν πως βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά και έχουμε ένα κοινό όραμα, την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση των αγροτών. Όπως και ο ίδιος ο Υπουργός, κ. Τσιάρας έχει τονίσει, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες, αναζητούμε διαρκώς κάθε πιθανό τρόπο για να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας, πάντοτε στο βαθμό που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Ενδεικτικό παράδειγμα της βούλησης μας, πέραν των μέτρων για τη διαχείριση του κόστους παραγωγής, είναι η ρύθμιση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και καταθέσαμε στη Βουλή για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, η οποία θα ωφελήσει 21.000 αγρότες και περισσότερους από 700 συνεταιρισμούς. Ικανοποιούμε έτσι μια διαχρονική διεκδίκηση των αγροτών για δάνεια που λιμνάζουν εδώ και δεκαετίες, και δίνουμε τη δυνατότητα αυτά τα παλαιά δάνεια να ξεπαγώσουν, να ελευθερώσουν τις περιουσίες των αγροτών και να ξαναζωντανέψουν την παραγωγή.

Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, ώστε να διασφαλιστεί η διεθνής αναγνωρισιμότητα τους;

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων και η καθιέρωσή τους στο διεθνές στερέωμα αποτελούν ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενισχύουμε την εξωστρέφεια της Ελληνικής Γεωργίας, τόσο με την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για τον έλεγχο και τη διευκόλυνση του κανονιστικού ελεγκτικού έργου, όσο και με την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και πρωτοβουλιών για την προβολή του ελληνικού σήματος, τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων και τη σύνδεση των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων με τις αγορές του εξωτερικού. Ως ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην περαιτέρω υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα και στην ενίσχυση εξαγωγών σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, κάνοντας ένα rebranding στα προϊόντα της ελληνικής γης. Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση, τον περασμένο Σεπτέμβριο ψηφίσαμε νέο νόμο για την προστασία και ανάδειξη των προϊόντων ΠΟΠ,ΠΓΕ και ΕΠΙΠ. Όμως παράλληλα, για την επίτευξη αυτού του σημαντικού αυτού στόχου, ψηλά στην ατζέντα μας βρίσκεται η αντιμετώπιση του ζητήματος των ελληνοποιήσεων. Ήδη από το 2020 έχουµε ένα θεσµικό πλαίσιο, µε το οποίο αυστηροποιήσαμε τις ποινές, ποινικοποιώντας τις παραβάσεις. Ενώ σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε αυξήσει και τους ελέγχους, τους οποίους διενεργούμε πιο στοχευμένα, γεγονός που µας δίνει το πλεονέκτημα να παρακολουθούμε την ιχνηλασιµότητα του προϊόντος μέχρι το τελικό σημείο πώλησης.

Πηγή: atticatimes.gr