Μπορεί να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς της χώρας μας, πλην όμως σημείωσαν πτώση σε όγκο, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2023.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, όσον αφορά τις επιτραπέζιες ελιές, πέντε αγορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 67% των εισαγωγών σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 24%, η Βραζιλία με 18%, η Ευρωπαϊκή Ένωση με 17%, ο Καναδάς με 5% και η Αυστραλία με 3%.
Σε γενικές γραμμές, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στις κυριότερες αγορές, υπήρξαν όμως και μειώσεις. Συγκεκριμένα, στην Αυστραλία (-7,2%), στη Βραζιλία (+6,7%), στον Καναδά (-4,5%), στις Ηνωμένες Πολιτείες (+21,4%) και σε χώρες εκτός ΕΕ (-3,1%), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών προήλθαν κυρίως από την Ισπανία, την Αργεντινή, το Μαρόκο, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Τρίτες χώρες χρησιμοποιούν απροβλημάτιστα το Kalamata Olives και στην Ελλάδα υπάρχει κόσμος που πανηγύριζε με την απόφαση που αναμένεται να κριθεί πάλι από το ΣτΕ
Όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα, οι εξαγωγές ελιάς της Ελλάδας του τρεις πρώτους μήνες του 2023 μειώθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι κατά -6,4%, κινούμενες στα επίπεδα των 36-27 χιλιάδων τόνων. Αντίθετα, αγορές κερδίζουν απ’ ό,τι φαίνεται χώρες όπως το Περού, η Αίγυπτος, η Αλβανία κ.λπ.
Τα στοιχεία πρέπει να προβληματίσουν τους εμπλεκόμενους στον κλάδο, πολλοί εκ των οποίων εμφάνιζαν ως θέσφατο την απόφαση Γεωργαντά – Αποστόλου για το Kalamata OIives, που απ’ ό,τι φαίνεται και στην πράξη δεν έχει λειτουργήσει θετικά κι ενώ οι τιμές παραγωγού για την βασική ποικιλία Καλαμών έχουν καταρρεύσει στην κυριολεξία.
Newsroom Agronewsbomb