Απέτυχε κατά πώς φαίνεται ο σχεδιασμός ΥπΑΑΤ-ΟΠΕΚΕΠΕ για τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2024, βάσει των εξελίξεων με τις δηλώσεις κι ενώ είμαστε ήδη στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ό,τι έκανε πέρσι ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τη δήλωση ΟΣΔΕ, αυτό κάνει και φέτος έγραψε πριν λίγες ημέρες το Agronewsbomb, όπερ και εγένετο. Βέβαια, φέτος τα ΚΥΔ αλλά και οι 650.000 ενδιαφερόμενοι παραγωγοί είχαν περιθώριο 10-15 ημέρες μόλις για να περαιώσουν το έργο, αφού το υπόλοιπο διάστημα, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα με την εφαρμογή, που είτε έπεφτε είτε υπολειτουργούσε. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και δυο – τρεις ημέρες ιδιοκτήτες ΚΥΔ έλεγαν στο Agronewsbomb, ότι το ΟΣΔΕ έπεφτε τις πρωινές ώρες και επανέρχονταν…

Κάπως έτσι φτάσαμε στις 29-30 Αυγούστου, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να ενημερώνει τα ΚΥΔ με μήνυμα μέσω… Viber, όπως ενημέρωσε πρωτύτερα και τους αγρότες, σε σχέση με τα οικολογικά σχήματα, αλλά και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις… κι ενώ οι δηλώσεις που έχουν γίνει πρέπει να είναι πέριξ των 250.000 μόλις…

Συγκεκριμένα αναφέρει το μήνυμα του ΟΠΕΚΕΠΕ:

Featured Image

«Για τη διευκόλυνση του έργου σας, σας ενημερώνουμε ότι από αύριο 30.08.2024 υλοποιείται η άρση της υποχρέωσης καταχώρησης των δικαιολογητικών που αφορούν στα οικολογικά σχήματα και από το Σάββατο 31/8 και στα δικαιολογητικά των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Η καταχώρηση των εν λόγω δικαιολογητικών θα γίνει μετά την οριστικοποίηση του συνόλου των αιτήσεων και για τη διευκόλυνσή σας θα σας αποσταλεί σχετική αποσφαλμάτωση».

Πλέον, αναφέρουν έμπειροι γνώστες του ΟΣΔΕ στο Agronewsbomb: “εκτός του ότι αποδεικνύεται ανεδαφική η καταληκτική ημερομηνία της 12ης Σεπτεμβρίου για την οριστικοποίηση των δηλώσεων, αλλά εν προκειμένω, γίνεται… “μπαλάκι” και η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας του 2024, τον Οκτώβριο, αφού είναι πιθανό ακόμα και οι δηλώσεις να γίνουν εμπρόθεσμα, οι έλεγχοι από το monitoring και επιτόπια, να μην καταστεί εφικτό να ολοκληρωθούν”.

Όπως σημειώνουν εν τέλει εκπρόσωποι ΚΥΔ το έργο των δηλώσεων απαιτεί πάνω από 50 ημέρες εργάσιμες για να ολοκληρωθεί με ασφάλεια, ενώ φέτος τα προβλήματα ήταν και πολλά, αλλά και το διάστημα λιγότερο ένα μήνα σε σχέση με πέρσι.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image