Δεν λείπουν τα προβλήματα και φέτος στην καλλιέργεια του κελυφωτού φιστικιού.
Στη Θεσσαλία είναι δεδομένο πως οι ζημιές είναι πολλές και θα υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής, καθώς πολλά δέντρα έχουν ξεραθεί είτε είναι είτε δεν είναι μέσα στα νερά, ενώ στη Φθιώτιδα, πολλοί είναι οι αγρότες που βλέπουν και φέτος μικρή παραγωγή λόγω της έλλειψης ψύχους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
“Πολλά δέντρα φιστικιάς στην περιοχή μας έχουν ξεραθεί λόγω του ότι έμειναν για μεγάλο διάστημα μέσα στο νερό. Ένα μεγάλο κομμάτι των δέντρων είναι ακόμα μέσα στο νερό και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Επίσης, ακόμα και τα δέντρα που ήταν σε χωράφια κοντά στα πλημμυρισμένα έχουν θέματα. Η χρονιά που μας πέρασε θα ήταν -θεωρητικά μιλώντας-η καλή μας χρονιά από άποψη παραγωγής, αλλά πήγαν όλα στραβά… Φέτος λόγω των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο, θα έχουμε μείωση παραγωγής 50% από πέρσι τουλάχιστον και με τα σημερινά δεδομένα. Στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά όσοι αγρότες είναι μιας ηλικίας κοντά στα 60-65 και δεν έχουν διάδοχη κατάσταση, σκέφτονται σοβαρά να μην ασχοληθούν με τα φιστίκια. Είναι δύσκολο να βάλεις νέα δέντρα και να περιμένεις τόσα χρόνια για να πάρεις παραγωγή, βάζοντας χρήματα. Οι πιο νέες ηλικίες, φαντάζομαι, θα προσπαθήσουν να ξανα-χτίσουν τις εκμεταλλεύσεις τους… Υπολογίζεται πως στο χωριό μας το 20% του φυτικού κεφαλαίου έχει χαθεί από τις πλημμύρες. Έχουμε πληρωθεί για απώλεια της περσινής παραγωγής και τώρα περιμένουμε το κλιμάκιο των ελεγκτών για να δουν πώς έχει η κατάσταση με τα ξερά δέντρα. Μέσα στο Μάιο ή τον Ιούνιο ακούγεται πως θα πάρουμε απώλεια εισοδήματος. Αυτή η βοήθεια είναι για τρία χρόνια, για τα αγροτεμάχια μέσω του Copernicus και συγκεκριμένα με αποζημίωση 550 ευρώ το στρέμμα”, τονίζει ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι», με έδρα στην Μαγνησία. Αναφορικά με την αγορά σημειώνει πως: “εμείς δώσαμε νωρίς την παραγωγή και συγκεκριμένα πριν τις γιορτές. Συνάδελφοι από τη Φθιώτιδα μάθαμε πως έδωσαν με 11 ευρώ το κιλό το ανοιχτό τις προηγούμενες ημέρες, καθώς υπάρχει ζήτηση. Μεγάλο ρόλο θα παίξει η παραγωγή της Τουρκίας, για την οποία είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά και του Ιράν, που όπως λέγεται, θα έχει μεγάλη πτώση, φέτος”.
“Την περσινή χρονιά υπήρχε μεγάλη μείωση στην παραγωγή της περιοχής του Μώλου”, τονίζει από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Στασινός, ο οποίος διαχειρίζεται έναν φιστικεώνα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Όπως μάλιστα λέει “και φέτος αν και είναι νωρίς ακόμα φαίνεται πως δεν θα υπάρχει μεγάλη παραγωγή, κάτι που θα κρατήσει τις τιμές ψηλά”.
“Η γονιμοποίηση τελείωσε. Προφανώς και είναι εμφανές που έχει γίνει καλή γονιμοποίηση πλέον. Υπάρχει εδώ μία φωτογραφία που έχει μαζί δύο ταξικαρπίες, η μία κοντά στην άλλη, μόνο που η μία είναι πολύ πιο αναπτυγμένη από την άλλη. Δείχνει δηλαδή την ανομοιομορφία της άνθισης των θηλυκών. Ενδεχομένως η όψιμη ταξικαρπία να μην έχει γονιμοποιηθεί καλά. Θα το δείξει ο χρόνος. Πάντως ο καιρός μας έκανε τη χάρη φέτος και ήταν ιδανικός κατά την γονιμοποίηση. Από εδώ και πέρα είναι και στο χέρι του παραγωγού, το αν θα καταλήξουν αισίως αυτές οι ταξικαρπίες σε καρπό στα χέρια του. Μην τα περιμένουμε όλα από το Θεό. Χρειάζονται και οι σωστές επεμβάσεις (λίπανση, πότισμα και ψεκασμοί). Οι καιροί που η παραγωγή ερχόταν μόνη της, έχουν φύγει. Προσοχή!!!”, σημείωσε από την πλευρά του σε ανάρτησή του στο facebook ο γνωστός παραγωγός από τη Φθιώτιδα, Γιάννης Χονδρόπουλος.
Newsroom Agronewsbomb