Η Πολιτική Φρουρά της Ισπανίας συνέλαβε δύο άτομα και ερευνά άλλα τρία για φερόμενη συμμετοχή τους στην κλοπή, τα ξημερώματα της 30ης Αυγούστου, 56 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου (EVOO, αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ) στο ελαιουργείο Marín Serrano El Lagar, στο Carcabuey.

Οι συλληφθέντες είναι ο ιδιοκτήτης διπλανής εταιρείας, στις αποθήκες της οποίας βρέθηκε το κλεμμένο ελαιόλαδο και πρώην εργάτης ελαιουργείου, όπως αναφέρει η αστυνομία.

Η Πολιτική Φρουρά έλαβε μια καταγγελία για κλοπή, μετά από παραβίαση μιας πόρτας, μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου. Η επιθεώρηση του ελαιοτριβείου οδήγησε τους πράκτορες στην πεποίθηση ότι οι διαρρήκτες είχαν γνώση σχετικά με τον χειρισμό των δεξαμενών ελαιολάδου, τα μηχανήματά τους και τους μηχανισμούς έκθλιψης. Μάλιστα είχαν φύγει από το σημείο αφήνοντας όλα τα εργαλεία στη θέση τους. Επιπλέον, οι κλέφτες είχαν επιλέξει ακριβώς την αποθήκη που περιείχε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αυτή με την υψηλότερη αξία δηλαδή, όπως περιγράφεται στο σημείωμα της αστυνομίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι κλέφτες πρέπει να χρησιμοποίησαν δύο βυτιοφόρα για να πάρουν το ελαιόλαδο και περισσότερες από δύο ώρες για να μεταφέρουν τις δεξαμενές σε αυτά τα οχήματα.

Featured Image

Με αυτές τις ενδείξεις, η αστυνομία εστίασε τις έρευνες σε πολλά ελαιουργεία και συνεταιρισμούς κοντά στο σημείο της ληστείας, πεπεισμένοι ότι οι δράστες της ληστείας είχαν σχέση με τον κλάδο του ελαιολάδου και δεν το είχαν μεταφέρει πολύ μακριά. Η έρευνα έδωσε αποτελέσματα όταν η Πολιτοφυλακή εντόπισε το κλεμμένο ελαιόλαδο σε ένα ελαιοτριβείο και επαλήθευσε πώς οι υπεύθυνοι για αυτό είχαν παραποιήσει τα έγγραφα για να δικαιολογήσουν την κατοχή του για να προσπαθήσουν να το πουλήσουν το συντομότερο δυνατό.

Στη συνέχεια οι πράκτορες προχώρησαν στην ακινητοποίηση και σφράγιση των δεξαμενών όπου βρισκόταν το λάδι και συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και ένα δεύτερο άτομο, που εργαζόταν στο ελαιουργείο που έγινε η διάρρηξη. Επιπλέον, άλλα τρία άτομα έχουν δηλωθεί υπό έρευνα για φερόμενη εμπλοκή τους στα γεγονότα. Η έρευνα διενεργήθηκε από την Οργανική Μονάδα της Δικαστικής Αστυνομίας της Διοίκησης της Κόρδοβα με τη συνεργασία των Ομάδων Roca (ειδικών στην καταπολέμηση του εγκλήματος σε αγροτικές περιοχές) και της Seprona (Υπηρεσία Προστασίας της Φύσης), σύμφωνα με την elpais.

Το λάδι, αλλά και οι ελιές, έχουν γίνει ένας από τους κύριους στόχους της αγροτικής εγκληματικότητας τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα της υψηλής τιμής, πάνω από τα 10 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις, που έχει φτάσει στα σούπερ μάρκετ ανά λίτρο του πολύτιμου υγρού. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Πολιτική Φρουρά ανέφερε την ανάκτηση σχεδόν 74 τόνων επιτραπέζιων ελιών που είχαν κλαπεί στη Σεβίλλη. Τον Ιούνιο, 19.000 λίτρα υγρού χρυσού κλάπηκαν στην επαρχία της Κόρδοβα και δύο μήνες αργότερα, 7.000 λίτρα στην Teba (Μάλαγκα).

Featured Image