Με στόχο τη στήριξη της μικρομεσαίας αγροτικής επιχειρηματικότητας η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB ενεργοποιεί δύο νέα προγράμματα το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Όπως έγινε γνωστό σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα προγράμματα αυτά θα υλοποιηθούν στις βάσεις που έχουν τεθεί για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, έχοντας εξαντλήσει τον αρχικό του προϋπολογισμό, επανενεργοποιείται το Φεβρουάριο 2024, με μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού διαθέσιμων δανείων κατά 71 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει ο Ν. Παπαθανάσης το Ταμείο αυτό έχει ήδη στηρίξει τον κλάδο της κτηνοτροφίας, με την παροχή μικροδανείων ύψους έως 25.000 ευρώ, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη, συνδυασμένο με επιχορήγηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για τον κλάδο αυτό, έχουν συμβασιοποιηθεί και εκταμιευτεί 397 δάνεια συνολικού ύψους 9.282.262 ευρώ, με την πρόσθετη δαπάνη για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και επιδοτούμενους τόκους να ανέρχεται σε 750 χιλιάδες ευρώ.

Featured Image

Επίσης, ο Παπαθανάσης ανέφερε ότι εντός του Μαρτίου του 2024 θα υπάρχουν στην αγορά τα νέα Ταμεία του προγράμματος «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ), στα οποία ο μεταποιητικός κλάδος αγροτικών προϊόντων είναι υπό προϋποθέσεις επιλέξιμος βάσει των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση αναφοράς που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, μετά από ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, σχετικά με την άμεση ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφικής παραγωγής.