Ο Γιώργος και ο Βασίλης Παναγάκος έχουν χτίσει μια μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση, επικεντρωμένη στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων, ποικιλίας Καλαμών, Κορωνέικης, αλλά και Αθηνοελιάς.

Καλλιεργούν 900 στρέμματα, τα οποία, όπως μας λέει ο ένας από τα δυο αδέρφια, ο Γιώργος, είναι και ιδιόκτητα, στην περιοχή των Κροκεών Λακωνίας, αφορούν δε 14.000 ρίζες Καλαμών, 15.000 Κορωνέικηw και μερικές Αθηνοελιές. Ο ελαιώνας απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από παραγωγικά δέντρα, νεαρής ηλικίας έως όμως και έως 150 έτη σε ηλικία, γεγονός που επηρεάζει ελάχιστα την ποσότητα της παραγωγής.

Στην επιχείρηση απασχολούνται ως επί το πλείστον τα δυο αδέρφια που προείπαμε, αλλά και τέσσερις μόνιμοι εργάτες. Στο δυναμικό των δυο αδερφών ανήκουν επίσης μια ιδιόκτητη αποθήκη 600 τετραγωνικών μέτρων με κάδους με βυθιζόμενο καπάκι για τις ελιές, αλλά και πλήρης στόλος μηχανημάτων, τρακτέρ, ακόμα και δονητικό για τη συγκομιδή, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στη συγκομιδή. Επ’ αυτού, όπως μας λέει ο Γιώργος: “εργάτες δεν υπάρχουν και εκτός αυτού, μας ζητούν και μεροκάματα άνω των 50 – 60 ευρώ, δηλαδή πολύ υψηλές αμοιβές”.

Παραγωγή και διάθεση

Η ελιά Καλαμών του αγροκτήματος πωλείται νωρίς το Μάιο τα τελευταία πέντε χρόνια σε καλή τιμή, όπως μας εξηγεί ο κ. Παναγάκος, μέσω τοπικού εμπόρου και συγκεκριμένα του Π. Δρούσια. “Το κόστος παραγωγής στις Καλαμών έχει φτάσει τα 1,5 ευρώ, ενώ στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει περάσει τα 4,5 ευρώ”, προσθέτει. “Ένας τόνος λίπασμα έχει 900 ευρώ πλέον. Με 650 ευρώ δεν αγοράζεις λίπασμα”, μας λέει, ενώ μας αναφέρει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα πλέον και στις Κροκεές, δεν είναι άλλο από τη συνεχιζόμενη ξηρασία και ανομβρία.

Την έχουν… ακούσει οι γεωτρήσεις

“Για τις ανάγκες των λιόδεντρων έχουμε 4 γεωτρήσεις, αλλά γενικώς τα πράγματα δεν πάνε καλά, καθώς έχει μήνες να βρέξει”, τονίζει ο Γιώργος Παναγάκος, σημειώνοντας επίσης στα προβλήματα αυτό των ασθενειών, όπως το γλοιοσπόριο για παράδειγμα, αλλά και της έλλειψης υποστήριξης από την περιφέρεια για το δάκο.

Featured Image

“Δεν υπάρχει λόγος να πέσει η τιμή στο ελαιόλαδο”

Αναφορικά με τις τιμές και την εμπορία, ο κ. Παναγάκος, που διοχετεύει το ελαιόλαδό του κυρίως στα νησιά τονίζει: “Η αγορά ελαιολάδου είναι σταθερή. Εκτιμώ πως η τιμή του ελαιολάδου δεν θα πέσει, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής στην Ιταλία, το Μαρόκο και σε άλλα κράτη και τη μείωση έως ελαχιστοποίηση των αποθεμάτων. Ακόμα και στην Ισπανία υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Η ξηρασία είναι μεγάλη και η παραγωγή θα είναι μέτρια σε όγκο. Από την άλλη, η ζήτηση για καλό ελαιόλαδο, όχι μόνο δεν έχει πέσει, αλλά αντιθέτως αυξάνει. Τα καλά και όχι μόνο εστιατόρια κάνουν καλό μαρκετινγκ με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το αγουρέλαιο που χρησιμοποιούν και ειδικά ως Λακωνία είμαστε πολύ ψηλά στις προτιμήσεις. Αυτό οφείλεται στο ρόλο των συνεταιρισμών που επενδύουν στην ποιότητα και βγάζουν αυθημερόν το ελαιόλαδο”, συμπληρώνει.

Επιχειρηματικές κινήσεις

Για το μέλλον ο Γιώργος μας αναφέρει ότι σκοπεύει να κάνει ετικέτες με brand name για τα προϊόντα της εταιρείας “Φύση Αγροκτήματα Παναγάκος”, ενώ για το… παρόν μας εξηγεί: “Έχουμε αρχίσει και βγάζουμε τα φρέσκα αγουρέλαια από Κορωνέικη και Αθηνοελιά και οι αποδόσεις πάνε στα 4,5 κιλά καρπός προς 1 ελαιόλαδο”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image