Την επιδότηση για πρώτη φορά της απόκτησης drone από τους αγρότες και κτηνοτρόφους φέρνουν τα Σχέδια Βελτίωσης, προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ (δημόσια ενίσχυση), μέσω των οποίων επιδοτούνται 72 κατηγορίες καινοτόμων επενδύσεων έως 80% (ανάλογα με την περιφέρεια, την περιοχή που δραστηριοποιείται ο παραγωγός και εάν είναι νέος αγρότης).
Επιλέξιμα για επιδότηση είναι, όμως, μόνο τα drones με μεικτό βάρος έως 25 κιλών, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση αγρών για την άσκηση γεωργίας ακριβείας. Δεν επιδοτείται, δηλαδή, η απόκτηση drone για ψεκασμούς, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύονται οι αεροψεκασμοί. Τους τελευταίους μήνες, πάντως, διενεργείται σειρά μελετών σε πολλές χώρες της ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες και στην Ελλάδα, για την αξιολόγηση του οφέλους και των επιπτώσεων των ψεκασμών με drone.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον των Ελλήνων αγροτών για drone αυξάνεται σημαντικά και, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο powergame.gr έμπειρος μελετητής από τη Θεσσαλία: «Με όποιον παραγωγό συζητούμε για την εκπόνηση του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης, μας λέει να εξετάσουμε εάν συμφέρει να εντάξουμε και την αγορά drone».
Γενικότερα, το ενδιαφέρον των παραγωγών για τα καινοτόμα συστήματα, τόσο στη φυτική, όσο και τη ζωική παραγωγή, είναι πάρα πολύ μεγάλο, όχι μόνο γιατί αυξάνουν τις πιθανότητες ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης, όπως κατά κόρον συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά διότι συμβάλλουν στη μείωση αφενός των απαιτούμενων εργατοωρών στα χωράφια (εξαιρετικά σημαντικό εάν ληφθεί υπ’ όψιν η πολύ μεγάλη έλλειψη εργατών), αφετέρου του κόστους παραγωγής, που είναι κρίσιμος παράγοντας για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Από την ειδική υπηρεσία διαχείρισης του Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ συστήνουν, πάντως, στους παραγωγούς οι καινοτόμες τεχνολογίες που θα εντάξουν στα Σχέδια Βελτίωσης να είναι τέτοιες που να μπορούν να τις αξιοποιήσουν και να εντάξουν στις εργασίες τους, έχοντας και οι ίδιοι εκπαιδευτεί κατάλληλα, γιατί αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να δεσμεύσουν μεγάλο μέρος των χρημάτων σε τεχνολογία που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν.
Αυτόματος πιλότος στα τρακτέρ και GPS
Στην τρέχουσα πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης έχουν ενταχθεί συνολικά 72 κατηγορίες καινοτόμων τεχνολογιών. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες και μάλιστα από ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν μείνει εκτός λίστας και πλέον εναπόκειται στους αξιολογητές των αιτήσεων των παραγωγών να τα αξιολογήσουν (με την κατάλληλη τεκμηρίωση προφανώς) και να τα κάνουν δεκτά ή όχι.
Στις 72 κατηγορίες καινοτόμων τεχνολογιών ξεχωρίζουν τα Συστήματα Πλοήγησης (GPS), τόσο το ολοκληρωμένο σύστημα αυτόνομης πλοήγησης με GPS και αυτόματο πιλότο που προσαρμόζεται στο σύστημα διεύθυνσης του ελκυστήρα, όσο και το σύστημα οπτικού βοηθού πλοήγησης με GPS και οθόνη ή φωτεινή ράβδο (lightbar), που βοηθά τον χειριστή στην τήρηση των διαδρομών στον αγρό.
Παράλληλα, επιδοτούνται και συστήματα tramlining, τα οποία δημιουργούν μόνιμα ίχνη μετακίνησης των γεωργικών μηχανημάτων στον αγρό. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η συμπίεση του εδάφους, διευκολύνεται η μετακίνηση των μηχανημάτων και αποτρέπονται φαινόμενα αλληλοεπικάλυψης ή κενών κατά τις καλλιεργητικές επεμβάσεις (όπως λίπανση, ψεκασμοί).
Καινοτόμες τεχνολογίες που επιδοτούνται με ποσοστό έως 80% στα Σχέδια Βελτίωσης μεταξύ άλλων είναι:
Σπαρτικές μηχανές για απευθείας σπορά (εφαρμογή στη μέθοδο της ακαλλιέργειας).
Συσκευές (Actuators) που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται από απόσταση με εντολή του χρήστη ή αυτόνομα μέσα από ευφυή συστήματα (Internet of Things).
Μηχανήματα για κατεργασία του εδάφους σε λωρίδες.
Σπαρτικές μηχανές μεταβλητής δόσης (με GPS).
Διανομείς λιπάσματος μεταβλητής δόσης (με GPS).
Ψεκαστικά μηχανήματα μεταβλητής δόσης.
Ψεκασμός με μείωση της διασποράς του ψεκαστικού νέφους.
Μηχανήματα καταπολέμησης με συστήματα αναγνώρισης των ζιζανίων (διαθέτουν κάμερα σάρωσης του εδάφους, μικροϋπολογιστή και συστήματα καταστροφής ζιζανίων).
Μηχανήματα για μηχανικό προκλάδεμα οπωρώνων και αμπελώνων.
Μηχανήματα για τεμαχισμό και εναπόθεση των κλαδοδεμάτων στην επιφάνεια του εδάφους.
Συσκευές εντοπισμού ασθενειών και εκτίμησης παραγωγής σε οπωρώνες και αμπελώνες.
Συσκευές απομακρυσμένης παρακολούθησης πληθυσμών εντόμων.
Σύνθετα μηχανήματα δόνησης με σύστημα περισυλλογής των καρπών.
Αυτοκινούμενες μηχανές συγκομιδής.
Αγρομετεωρολογικοί σταθμοί.
Ρομποτικό σύστημα κατανομής τροφής στον στάβλο (λειτουργεί αυτόνομα σπρώχνοντας την τροφή προς τα ζώα).
Ρομποτικό σύστημα άμελξης.