Σύμφωνα με αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας έχει πέσει μεγάλη ακαρπία.

Ο Άγγελος Ξυλογιάννης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας-ΑΣΕΠΑ δήλωσε στο Agronewsbomb τα εξής: “αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνουμε προβλέψεις, εντούτοις φαίνεται πως ο όγκος παραγωγής θα είναι πεσμένος σε σχέση με την περσινή χρονιά. Τώρα τα ακτινίδια είναι στη φάση του πολλαπλασιασμού. Ιδανικός καιρός θα ήταν μια θερμοκρασία της τάξης των 34-35 βαθμών Κελσίου, όμως πέρασαν τόσες ημέρες με θερμοκρασίες 40 και 42 βαθμούς Κελσίου. Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν τα φυτά και πώς θα αντιδράσουν με τέτοιες θερμοκρασίες καθώς δεν υπάρχει… σχετικό προηγούμενο. Τα ακτινίδια πάντως… “μιλάνε” από μόνα τους ότι έχουν ανάγκη για νερό λόγω της ζέστης και της ξηρασίας. Για ποιότητες και μεγέθη, ασφαλώς και είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε… Το μόνο σίγουρο είναι πως ρίχνουμε περισσότερο νερό. Τα νερά που ρίχναμε τον Αύγουστο, τα ρίχνουμε από τώρα”.

Στα 80-90 λεπτά πέρσι οι τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Ξυλογιάννη “πέρσι ο μέσος όρος τιμής για τα 100 γραμμάρια στον παραγωγό ήταν στα 80-90 λεπτά το κιλό. Το θέμα όμως είναι πως δεν έχουμε τη δυνατότητα ως ομάδες και συνεταιρισμού να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις καθώς τα… funds καθορίζουν πλέον τις τιμές”.

Featured Image

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δημητρίου, παραγωγός από την Επισκοπή Νάουσας τονίζει: “Οι… σειρήνες κάνουν λόγο για μια εξαιρετική χρόνια. Δεν θα μου κάνει καθόλου εντύπωση αν φέτος κοπούν πολύ νωρίς ακτινίδια. Οι τιμές θα είναι παρά πολύ καλές σίγουρα πάνω από ευρώ. Στην Επισκοπή η παραγωγή κυμαίνεται σε μια μέτρια προς καλή παραγωγή (ποιότητα και ποσότητα), αν και γενικά η κατάσταση είναι μέτρια. Κάποια κτήματα έχουν ζημιά από την χθεσινή ανεμοθύελλα που συνεχίζεται και σήμερα και θα ενταθούν τα ακραία φαινόμενα αυτές τις μέρες”.

Μισή παραγωγή αναμένει η Ιταλία

Σύμφωνα με τον κ. Ξυλογιάννη το βόρειο ημισφαίριο φαίνεται πως θα έχει μειωμένη παραγωγή ενώ ζητούμενο είναι να έχει και αγοραστική δύναμη ο καταναλωτής για να αγοράζει. Η Ιταλία τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο “υπολόγιζαν πως φέτος θα έχουν 300 με 350 χιλιάδες τόνους, αλλά δεν θα ξεπεράσουν τους 150 χιλιάδες τόνους”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image