Για επέκταση των μέτρων που ελήφθησαν στη Θεσσαλία, για Έβρο και Ροδόπη δεσμεύθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.

Όπως είπε θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων, ενώ θα υπάρξει και μια τροπολογία για ακατάσχετο στις αποζημιώσεις.

Συζήτηση στη βουλή με Σ. Κελέτση και Ιλχάν Αχμέτ.

Θα συζητήσουμε τη εικοστή έβδομη με αριθμό 379/13-11-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ροδόπης της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» κ. Ιλχάν Αχμέτ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Οι πυρόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Ροδόπης εξαιρούνται από τα 18 μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων και της ανάταξης της αγροτικής παραγωγής που ανακοινώθηκαν για τον Έβρο;».

Θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης.
Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πριν αναπτύξω την επίκαιρη ερώτησή μου, θα ήθελα να συγχαρώ τον συντοπίτη μου από τον Έβρο Σταύρο Κελέτση και να του ευχηθώ να έχει καλή επιτυχία στα καθήκοντά του. Νομίζω ότι βρίσκεται σε ένα νευραλγικό Υπουργείο που θα βοηθήσει την περιοχή μας.
Αγαπητέ μου Υπουργέ, στις 8 Νοεμβρίου έγιναν κάποιες ανακοινώσεις από το Υπουργείο σας και συγκεκριμένα από τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ανακοίνωσε περίπου δεκαέξι μέτρα στήριξης για τη Θεσσαλία και είπε ότι αυτά τα μέτρα θα ισχύσουν εις ολόκληρον και για τους πυρόπληκτους στον Έβρο. Μπορώ να πω ότι τα περισσότερα από αυτά τα δεκαέξι μέτρα είναι όντως αποτελεσματικά, αισιόδοξα, μπορούσαν να συμπληρωθούν με μια άλλη φιλοσοφία κατ’ εμάς στο ΠΑΣΟΚ, αλλά νομίζω ότι είναι υπεραρκετά.
Το πρόβλημα, όμως, κύριε Υπουργέ, είναι το εξής: Όταν διαβάσαμε τις ανακοινώσεις, είδαμε ότι εξαιρείται ακόμα μια μεγάλη πυρόπληκτη περιοχή, όπως είναι ο Νομός Ροδόπης. Και θέλω να σας θυμίσω ότι στη δήλωση του Υπουργού σας κ. Αυγενάκη λέει κατά γράμμα ότι η πυρκαγιά στον Έβρο και σε τμήμα της Ροδόπης –ο ίδιος το λέει- ήταν χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ)

Και παρ’ όλο που στη Ροδόπη έχουν καεί στο σύνολο περίπου πενήντα έξι χιλιάδες στρέμματα, στον Δήμο Ιάσμου, στο χωριό Μίσχος, στο Μεγάλο Πιστό, στον Ληνό, στον Πολύανθο, στον Δήμο Κομοτηνής στη Γρατινή, στον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών –η φωτιά, μάλιστα, στον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών ήταν επέκταση της φωτιάς στον Έβρο, ενώ οι άλλες δύο εστίες ήταν ταυτόχρονες, ξεχωριστές, αλλά την ίδια περίοδο- δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

(Στο σημείο αυτό κτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω μόνο δύο και στη δευτερολογία μου θα πω κι άλλες. Για παράδειγμα, είναι θετικό ότι και οι εκατόν εξήντα αρχικές επενδύσεις και σχέδια βελτίωσης στον Έβρο θα ενταχθούν όλα, επειδή θεωρείται πυρόπληκτη περιοχή. Γιατί να μην ενταχθούν και τα ογδόντα οκτώ της Ροδόπης;
Για παράδειγμα, λέτε για την αγροτική οδοποιία ότι όντως είναι θετικό μέτρο για τον Δήμο Σουφλίου. Γιατί να μη γίνει και στον Δήμο Ιάσμου, στα χωριά μας εκεί επάνω, αγροτική οδοποιία με το πρόγραμμα χρηματοδότησης LEADER; Γιατί να μη γίνει στον Δήμο Μαρώνειας;

Άρα, σας ερωτώ τα εξής και στη δευτερολογία μου θα συνεχίσω. Σκέφτεστε να συμπεριλάβετε τη Ροδόπη στα μέτρα που θα ανακοινώσετε, στο μέτρο που μπορείτε; Ποια μέτρα συμπεριλαμβάνετε για τη Ροδόπη;
Κατά δεύτερον, ποια ειδικότερα μέτρα από εκείνα που ανακοινώσατε για τις πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου σκέφτεστε να εξειδικεύσετε για τις αντίστοιχες πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης;
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για την πρωτολογία σας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, τα θερμά σας λόγια, τις ευχές σας και πιστεύω ότι πράγματι είναι ειλικρινείς. Αγωνιζόμαστε και οι δύο εδώ και πολλά χρόνια για την περιοχή της Θράκης, μια ακριτική περιοχή, εγώ για τον Έβρο, εσείς για τη Ροδόπη, αλλά όλοι μαζί για την περιοχή της Θράκης. Ευχαριστώ πολύ, πραγματικά, για τις ευχές σας αυτές.

Τώρα σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις που έγιναν, θα είμαι ξεκάθαρος. Οι ανακοινώσεις από την πρώτη στιγμή –αυτό που είπε ο Υπουργός κ. Αυγενάκης- ήταν ότι αφορούσαν τις πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης, διότι η φωτιά δεν είχε σύνορα, αλλά επεκτάθηκε και στις περιοχές της Ροδόπης. Κατά συνέπεια, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε στον Έβρο, θα εφαρμοστούν και στη Ροδόπη. Ήδη, πρέπει να πω τα εξής: Τα μέτρα εξαγγέλθηκαν στις 7 του μηνός. Στις 8 του μηνός έγινε η καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους. Δεν έγινε μόνο στον Έβρο, έγινε και στους κτηνοτρόφους της Ροδόπης, μαζί, από τον ΕΛΓΑ, ακριβώς γιατί –επαναλαμβάνω- τα αντιμετωπίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο.

Featured Image

Βεβαίως, τώρα εκκρεμεί η προκήρυξη του Μέτρου 5.2. Εκεί, λοιπόν, θα δούμε το πώς θα εξειδικευτεί η επέκταση των σχεδίων βελτίωσης σε όλους τους ενδιαφερόμενους και υποψηφίους στο Νομό Έβρου, όπως ακριβώς έγινε και στη Θεσσαλία. Όταν θα το εφαρμόσουμε, ακριβώς θα δούμε πώς θα το εφαρμόσουμε και αυτό.

Σας ενημερώνω δε ότι στην τροπολογία που ετοιμάζουμε, ανάλογη με αυτήν που ίσχυσε για τη Θεσσαλία, για το ακατάσχετο των αποζημιώσεων που δίνονται στους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας, περιγράφονται οι περιοχές οι πυρόπληκτες για τους κατοίκους των οποίων θα ισχύσει το ακατάσχετο και βέβαια μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται –γιατί ακριβώς μεταφέρουμε τις περιοχές όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ- και οι περιοχές οι δικές σας της Ροδόπης.

Κατά συνέπεια, νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το κατά πόσον και αν τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν και για την περιοχή της πυρόπληκτης Ροδόπης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ωραία.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Κύριε Υπουργέ, είναι ενθαρρυντικό και καλό να πούμε σήμερα ότι σ’ αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σ’ αυτή τη συνέντευξη από την πολιτική ηγεσία και εσάς προσωπικά, θα συμπεριλαμβάνεται και ο Νομός Ροδόπης. Είναι ένα θετικό μήνυμα ως προς τους πυρόπληκτους της περιοχής. Θα το δούμε βέβαια στην πράξη. Όντως καταβλήθηκαν αυτά που είπατε στις 8 Νοεμβρίου, αλλά στη δευτερολογία μου θέλω να σταθώ περισσότερο σε κάποια μέτρα κι εσείς να εξειδικεύσετε περισσότερο, αν μπορείτε αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένα για κάποια μέτρα.

Μιλάμε για το Μέτρο 5.2, ιδίως για τη δωρεάν ανακατασκευή στάβλων στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν, βέβαια, με άδεια. Έχουν καεί πάρα πολλές εγκαταστάσεις και στα δικά μας τα χωριά στον Νομό Ροδόπης, στον Πολύανθο, στον Ληνό. Αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν να έχουν την ίση αντιμετώπιση ενώπιον του νόμου ως πυρόπληκτες περιοχές. Είπατε, βέβαια, ότι θα το επεξεργαστείτε, αλλά θέλω, αν μπορείτε, να έχω μια πολιτική δέσμευση.
Για τα σχέδια βελτίωσης τα είπαμε. Αφορά ογδόντα οκτώ ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές του Νομού Ροδόπης.

Για τους μελισσοκόμους, θα δώσω τρία-τέσσερα παραδείγματα. Τα μέτρα για τους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας που θα ισχύσουν για τον Έβρο πρέπει να ισχύσουν βέβαια και για τους Ροδοπίτες μελισσοκόμους.

Θα μείνω πολύ περισσότερο στην αγροτική οδοποιία και θα κλείσω την ομιλία μου, κύριε Πρόεδρε. Οπωσδήποτε τα λεφτά μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά αυτά τα έργα που θα γίνουν μέσω του LEADER, αν αυξηθούν τα πρόσθετα, θα βοηθήσουν την αγροτική οδοποιία και στην πρόληψη της φωτιάς ή ακόμα και στην κατάσβεση της φωτιάς αν και εφόσον δημιουργηθεί κάποτε. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αγροτική οδοποιία δεν εξυπηρετεί μόνο τους αγρότες στην περιοχή να πηγαίνουν πιο άνετα στα χωράφια τους να καλλιεργούν και αυτό να βοηθήσει στη βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη, αλλά εξυπηρετεί και την πολιτική προστασία.
Άρα, κύριε Υπουργέ, θέλω οπωσδήποτε όσα κονδύλια διαθέτει η χώρα μας μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων να διοχετευθούν και στη Ροδόπη στην πρόσθετη χρηματοδότηση για έργα στους δήμους αγροτικής οδοποιίας, δηλαδή, στον Δήμο Ιάσμου, στον Δήμο Κομοτηνής και βέβαια στον Δήμο Μαρώνειας, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο για τη δευτερολογία του.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, σας είπα και πάλι ότι αυτό που ανακοινώσαμε στις 7 Νοεμβρίου για τις πυρόπληκτες περιοχές αφορούσε τον Έβρο και φυσικά το κομμάτι εκείνο της Ροδόπης, το οποίο έχει υποστεί τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε και κράτησε μέχρι τον Σεπτέμβριο στην περιοχή.

Τώρα, σε σχέση με την αγροτική οδοποιία, πρέπει να σας πω ότι οι κυρίως πυρόπληκτοι δήμοι που υπέστησαν τεράστιες ζημιές και άμεσα από τις πυρκαγιές, αλλά και λόγω του ότι βαριά οχήματα κυκλοφορούσαν στους δρόμους, προκειμένου να γίνει η κατάσβεση της φωτιάς, είναι οι δήμοι της Αλεξανδρούπολης και του Σουφλίου. Γι’ αυτό και ανακοινώσαμε μέσω LEADER ένα ποσό μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ, που αφορά την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας σ’ αυτούς τους δύο πυρόπληκτους δήμους.

Φυσικά, πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας θα ανακοινωθεί και για τις υπόλοιπες περιοχές, οπότε θα το δούμε και για τις δικές σας περιοχές και βέβαια, καλό είναι να δούμε τι ανάγκες έχουν και ποιες ανάγκες εξ αυτών δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά, διότι εδώ, στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης και του Σουφλίου οι ζημιές για τις οποίες μιλάμε προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, γι’ αυτό και ανακοινώσαμε συγκεκριμένα αυτούς τους δύο δήμους.
Συνεπώς, θα δούμε και τους υπόλοιπους δήμους της περιοχής της Ροδόπης, εάν έχουν υποστεί παρόμοια προβλήματα και ζημιές και θα υπάρξει αντίστοιχη πρόνοια και σ’ αυτές τις περιοχές.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Featured Image