Τα futures για το κακάο έχουν διπλασιαστεί σε λιγότερο από τρεις μήνες, θέτοντας ξανά στο επίκεντρο το ακριβό κόστος της σοκολάτας ενόψει του Πάσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Ειδικότερα, το πλέον ενεργό συμβόλαιο στη Νέα Υόρκη σημείωσε άνοδο έως και 5,9% στα 8.493 δολάρια ανά μετρικό τόνο, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, προτού μειώσει κάποια κέρδη αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ενώ οι παραγωγοί αγοράζουν σπόρους κακάο μήνες πριν, το ράλι αρχίζει να “δαγκώνει”, αυξάνοντας το κόστος για τους καταναλωτές και στέλνοντας τους κατασκευαστές σοκολάτας να αναζητούν προμήθειες. Ορισμένες μπάρες γίνονται πιο ακριβές, μικρότερες ή γεμίζουν με άλλες γεύσεις για να μετριάσουν τον αντίκτυπο.
“Υπάρχουν πολλοί παίκτες που έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις τιμών. Είμαστε και εμείς μέρος αυτής της ομάδας”, δήλωσε ο Martin Hug, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής σοκολάτας Lindt & Spruengli AG. “Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε αυτή τη στιγμή τι θα συμβεί με την αγορά κακάο. Αλλά νομίζω ότι το έχουμε ελέγξει όσο καλύτερα μπορούμε”.
Η ακριβότερη σοκολάτα αποτελεί άσχημα νέα για τους καταναλωτές που στρέφονται στα γλυκά για να γιορτάσουν το Πάσχα. Σχεδόν το 90% των Αμερικανών καταναλωτών δήλωσαν ότι θα αγοράσουν γλυκά φέτος για τις γιορτές, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου. Οι συνολικές δαπάνες για γλυκά -συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας- υπολογίζονται σε 3,1 δισ. δολάρια, το δεύτερο υψηλότερο ποσό στα διαθέσιμα στοιχεία.
Το κόστος του κακάο αναμένεται να παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς οι καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική – σημαντική περιοχή καλλιέργειας – έχουν πληγεί από ασθένειες και μια σειρά ακραίων καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να βρίσκεται σε τροχιά τρίτου συνεχόμενου ελλείμματος εφοδιασμού.
Δεν υπάρχει “ακόμη καμία ορατότητα για την επόμενη σοδειά”, η οποία αρχίζει το φθινόπωρο, δήλωσε ο Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company UK Ltd. “Η πρόκληση για την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της παραγωγής τους. Δεν υπάρχει διάσωση της προσφοράς τους επόμενους μήνες”.
Ο κάτω του κανονικού ρυθμός παραδόσεων στα λιμάνια της κορυφαίας παραγωγού Ακτής Ελεφαντοστού συνέχισε να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω και οι επικείμενοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τους Ευρωπαίους εισαγωγείς αυξάνουν τα εμπόδια για την προμήθεια. Οι αναλυτές της Citi Research έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φθάσουν έως και τα 10.000 δολάρια τον τόνο και να παραμείνουν αυξημένες έως το β’ εξάμηνο του 2025.g).