Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα νησί στην Ιταλία με τις κατσίκες, που κυκλοφορούν ελεύθερες, αναπαράγονται ταχύτατα και είναι πλέον εξαπλάσιες των κατοίκων αναγκάζοντας τον δήμαρχο να καταφύγει σε μια ευρηματική λύση, δωρίζοντας γίδες στους ενδιαφερόμενους.

Ο λόγος για τον Ρικάρντο Γκούλο, δήμαρχο του Αλικούντι, ενός μικρού ηφαιστειογενούς νησιού στο βορειοδυτικό άκρο του Αρχιπελάγους των Αιολίδων της νότιας Ιταλίας, το όνομά του προέρχεται από παραφθορά του αρχαίου ελληνικού Ερικούσσα, όπως το είχαν ονομάσει οι Έλληνες εποικιστές επειδή ήταν γεμάτο με ρείκια.

Η ιδέα του δημάρχου να χαρίζει κατσίκες τού ήλθε μετά από πρόσφατη απογραφή, σύμφωνα με την οποία οι γίδες που κόβουν βόλτες στο νησί των πέντε τ.χλμ. είναι έξι φορές περισσότερες από τους εκατό κατοίκους του Αλικούντι.

Οι κατσίκες συμβίωναν κάποτε αρμονικά με τους κατοίκους και αποτελούσαν πόλο έλξης τουριστών στο Αλικούντι μαζί με το ανενεργό ηφαίστειό του, αλλά ο αριθμός τους αυξήθηκε τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, ώστε πλέον κατεβαίνουν από τα κατσάβραχα και σουλατσάρουν στο κατοικημένο τμήμα του νησιού προκαλώντας καταστροφές στη βλάστηση, σε κήπους, χωράφια και ξερολιθιές, ενώ εισβάλλουν ακόμη και σε σπίτια.

«Υιοθετείστε μια κατσίκα»

Έτσι ο δήμαρχος προέκρινε ως καλύτερη και πιο αλτρουιστική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος την πρωτοβουλία «υιοθετείστε μια κατσίκα».

«Ούτε που διανοούμαστε ως ενδεχόμενο τη θανάτωση των ζώων, γι’ αυτό και προωθούμε την ιδέα να τα χαρίσουμε», λέει ο Γκούλο. «Οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει αίτηση για μια κατσίκα, δεν χρειάζεται να είναι αγρότες, ούτε υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό [των ζώων που θα λάβει», πρόσθεσε.

Η προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους λήγει στις 10 Απριλίου. «Δεχθήκαμε ήδη αρκετά τηλεφωνήματα, μεταξύ άλλων και από έναν αγρότη στο νησί Βουλκάνο, που ζήτησε να πάρει αρκετές κατσίκες καθώς παράγει τυρί Ricotta, που είναι περιζήτητη. Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να πάρει ως οικόσιτη μια κατσίκα, θα ήταν ένας όμορφος και πιο ανθρώπινος τρόπος για να ελέγξουμε το πρόβλημα», είπε ο δήμαρχος του Αλικούντι, που απέχει κάπου δύο με τρεις ώρες ακτοπλοϊκώς από τη Σικελία.

Πώς βρέθηκαν οι κατσίκες στο Αλικούντι

Οι κατσίκες μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στο Αλικούντι προ εικοσαετίας από άτομο, όπως πιστεύεται, που ήθελε να ασχοληθεί με την εκτροφή τους. Ωστόσο, το σχέδιό του ναυάγησε και οι κατσίκες αφέθηκαν στην τύχη τους και άρχισαν να πολλαπλασιάζονται.

Ο πρώτος που επεσήμανε το πρόβλημα από τον αυξανόμενο πληθυσμό τους ήδη από το 2008 ήταν ο Πάολο Λο Κάσιο, πρώην δημοτικός σύμβουλος.

Τα προβλήματα που προκαλούνται από τον αυξανόμενο πληθυσμό τους επισημάνθηκαν για πρώτη φορά από τον Paolo Lo Cascio, πρώην δημοτικό σύμβουλο, το 2008.

«Πρέπει να βρεθεί μια λύση γιατί είναι σοβαρή η απειλή για τη βλάστηση του νησιού », τόνισε ο Λο Κάσιο, ο οποίος υπολογίζει τον αριθμό των κατσικιών σε 800 και όχι 600. «Θα έπρεπε να είχε γίνει παρέμβαση προ δεκαετίας».

Πηγή: lamiareport.gr

Featured Image