Επίσκεψη στον Έβρο, με συναντήσεις, συσκέψεις, συζητήσεις με πληγέντες και όχι μόνο κτηνοτρόφους και όσους επηρεάζονται απ’ τις ζωονόσους, πραγματοποίησε από το πρωί, σήμερα Τετάρτη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
Συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο, παρουσία των βουλευτών Έβρου Χρήστου Δερμεντζόπουλου και Τάσου Δημοσχάκη (περιέργως απουσίασε ο επίσης βουλευτής του νομού και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, άγνωστο γιατί) και τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη, ο κ. Κέλλας ξεκίνησε την περιοδεία του από την Ορεστιάδα.
Σκοπός της επίσκεψης είναι η ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων για θέματα που αφορούν ζωονόσους, ως προς την πρόληψη, τον περιορισμό και την εκρίζωσή τους. Η επίσκεψη κρίθηκε αναγκαία ύστερα από την επιβεβαίωση τεσσάρων κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων που παρουσιάσθηκαν στην περιοχή και συγκεκριμένα: Ένα στον βόρειο Έβρο και τρία στο νότιο τμήμα του Νομού.
Τόσο ο υφυπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας είχαν διαδοχικές συσκέψεις αρχικά στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, στα δημοτικά σφαγεία Ορεστιάδας ενώ επισκέφτηκαν το κέντρο εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τοπικούς φορείς.
Ένα Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων που χρόνια είναι έτοιμο αλλά δεν επανδρώνεται για να μπορεί να επιτελεί σπουδαία δουλειά στον τομέα του ελέγχου των ζωονόσων και της πρόληψης
Ακολούθησε αντίστοιχη σύσκεψη στο Επαρχείο Διδυμοτείχου και με επιχειρηματίες του κλάδου τυποποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων (ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ κ.λ.π) στο Διδυμότειχο.
Στο τέλος αυτής της διαδρομής ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας και ο κ. Στρατάκος, είχαν την πιο ευρεία και μεγάλη σε διάρκεια σύσκεψη στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου Φερών. Στην περιοχή άλλωστε εντοπίστηκαν σε τρεις κτηνοτροφικές μονάδες κρούσματα ευλογιάς των προβάτων και αυτή θα “πληρώσει” το μεγαλύτερο κόστος και λόγω των απαγορεύσεων που ισχύουν πλέον από σήμερα για το νομό Έβρου και τις περιοχές που εντοπίστηκαν κρούσματα της συγκεκριμένης ζωονόσου.
Παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Κολγιώνης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής που δεν… μάσησε για άλλη μια φορά τα λόγια του και απαίτησε για τους συναδέρφους του συγκεκριμένα μέτρα και ουσιαστικές αποζημιώσεις, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Δουνάκης, κτηνοτρόφοι και άλλοι τοπικοί φορείς.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, χωρίς την παρουσία πάντως του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Βαγγέλη Πουλιλιού που αυτό τον καιρό πληροφορίες τον θέλουν να βρίσκεται εκτός νομού (δεν γνωρίζουμε αν είναι σε διακοπές ή κάτι άλλο). Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τονίστηκε από τον κ. Κέλλα η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών, που προβλέπουν μέτρα ανάλογα με εκείνα της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά. Δηλαδή, τη δημιουργία δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μια 3 χλμ και μία 10 χλμ, με τους σχετικούς περιορισμούς που ισχύουν εντός των ζωνών αυτών. Να σημειωθεί ότι, όπως και στην πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, η ευλογιά των προβάτων δεν είναι μεταδοτική προς τον άνθρωπο και, συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα σε ότι αφορά στη Δημόσια Υγεία.
Ο Υφυπουργός Χρήστος Κέλλας είπε μεταξύ άλλων: «Σε όποια μονάδα εντοπίζεται θετικό κρούσμα, ακολουθεί άμεσα η θανάτωση των ζώων. Στόχος, σε πρώτη φάση είναι να περιοριστεί ο ιός στον Νομό Έβρου και στην συνέχεια να εκριζωθεί, με την συνεργασία όλων των υπηρεσιών, κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων».
Όπως δήλωσε, o κ. Κέλλας από σήμερα Τετάρτη 21/8 τίθενται σε ισχύ άμεσα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τη σφαγή των προβάτων. Επίσης, ανέφερε ότι «πρόκειται για ιό DNA, που είναι άκρως μεταδοτικός, ωστόσο μεταδίδεται μόνο από πρόβατα σε πρόβατα και όχι στον άνθρωπο».
Ο Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Στρατάκος δήλωσε ότι «ευλογιά των προβάτων αντιμετωπίσαμε πρόσφατα στις ΠΕ Λέσβου και Φθιώτιδας, την οποία και εκριζώσαμε περί το τέλος Ιουνίου. Για να μπορέσουμε να επαναλάβουμε τη θετική αυτή έκβαση και στην ΠΕ Έβρου, απαραίτητη είναι η συνεργασία των κτηνοτροφών με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Οι κτηνοτρόφοι είναι οι πρωταγωνιστές στο πεδίο και χωρίς την δική τους βοήθεια και συνδρομή κανένα από τα μέτρα που περιγράφονται στο πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να οδηγήσει στην τελική εκρίζωσή της».
Ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ Χρήστος Δερμεντζόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι: “Η παρουσία και περιοδεία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα αλλά και του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου, σκοπό είχε την ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων αλλά και για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να τηρηθούν για τις ζωονόσους.
Επισκεφτήκαμε το σφαγείο Ορεστιάδας, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με κτηνιάτρους και αρμόδιους σε θέματα ζωονόσων, εμπόρους ζωοτροφών στη ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, όπως επίσης Επίσης πραγματοποιήσαμε συνάντηση με εμπόρους ζωοτροφών και γαλακτοκομικών προϊόντων στις Φέρες.
Η αντίδραση της Κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου μόλις προέκυψαν τα κρούσματα ευλογιάς ήταν άμεση, με την παρουσία στον Έβρο υφυπουργού και Γενικού Γραμματέα. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να σταματήσει σε πρώτη φάση η μετάδοση και μετά η εκρίζωση της νόσου και να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι που θα χάσουν τα ζώα τους, αλλά και όσοι επηρεάζονται από τις απαγορεύσεις”.
Κολγιώνης: Υιοθετούμε και στηρίζουμε τα αιτήματα που έθεσαν στον υφυπουργό κτηνοτρόφοι και αγρότες
Ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα αναφερόμενος στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Φερών παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χ. Κέλλα, του ομώνυμου Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Στρατάκου, επεσήμανε:
“Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης όπως και πάρα πολλοί νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Ζητήσαμε τόσο εγώ ως Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα όσο και οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων αλλά και το σύνολο των ομιλητών:
1) Να προχωρήσει το Υπουργείο σε αποζημιώσεις των θανατοθέντων κοπαδιών ανάλογες με την αξία των ζώων
2) Να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος
3) Να επιδοτηθούν στο 100% για την αγορά νέου ζωικού κεφαλαίου
4) Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα ζώα τους εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων και 5) να γίνεται ελεύθερα η διακίνηση των ζωοτροφών προς άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Τόσο ο κτηνοτροφικός όσο και ο αγροτικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης κατέθεσαν αναλυτικά υπομνήματα με τα αιτήματα τους στον Υπουργό τα οποία ο Δήμος Αλεξανδρούπολης υιοθετεί και στηρίζει.
Πηγή: evros-news.gr