Συναγερμός επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων, οι οποίοι μετά την καλοκαιρινή έξαρση των ζωονόσων, έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα πρόβλημα, που απειλεί την ίδια τους την επιβίωση αλλά και τη βιωσιμότητα των μονάδων τους.

Το Agronewsbomb έφερε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες το θέμα των ειδοποιήσεων και… προειδοποιήσεων από γαλατάδες αναφορικά με τα αυξημένα ποσοστά αφλατοξινών που βρέθηκαν σε ζωοτροφές με αποτέλεσμα αυτές να περάσουν στο γάλα, αιγοπρόβειο και αγελαδινό.

Όπως πληροφορείται τώρα το Agronewsbomb, μόνο στη Δυτική Ελλάδα και σε συγκεκριμένο νομό τις τελευταίες εβδομάδες έχει μπει… στοπ σε παραλαβή γάλακτος από 12 κτηνοτροφικές μονάδες και μάλιστα με μεγάλα τονάζ, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές. Κάποιες εξ αυτών βρήκαν άλλες εταιρείες να δώσουν το προϊόν τους, κάποιες όμως όχι και οι παραγωγοί φέρνουν στη μνήμη τους εποχές 2016 και 2017, τότε που το γάλα έμενε σε πολλές περιπτώσεις αδιάθετο.

Featured Image

Οι παραγωγοί ανησυχούν, επίσης, καθώς θεωρούν πως κάποιοι χρησιμοποιούν ως πρόσχημα το θέμα των αφλατοξινών για να μειώσουν τις ποσότητες που παραλαμβάνουν ή τις τιμές, ωστόσο, γεγονός είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κλάδο.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν επί τη ευκαιρία την παρέμβαση της πολιτείας σε σχέση με τις εισαγωγές γάλακτος, καθώς υπάρχει φόβος, ότι δεν υπάρχει κανένας φραγμός, με τελικούς χαμένους τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι βάλλονται πανταχόθεν: Από το κόστος εκτροφής που αυξάνει, τη μείωση των επιδοτήσεων, την αύξηση του κόστους ζωής, τις ασθένειες του ζωικού κεφαλαίου κ.λπ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image