Την Τετάρτη, 16 Οκτ 2024, στις 20.30 προσκαλούνται όλες οι αγρότισσες, και όσοι άλλοι επιθυμούν, σε διαδικτυακή συζήτηση, από τον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στο https://us02web.zoom.us/j/88594231820 με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας (15 Οκτ) & Παγκόσμιας Ημέρας Φαγητού (16 Οκτ).

Η Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ (18/12/2007) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτ, για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει, αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού (WFD) καθιερώθηκε με απόφαση του FAO (ΟΗΕ, Νοε 1979) για θέματα φτώχειας & πείνας. Τα περισσότερα θέματα επικεντρώνονται στη γεωργία, επειδή μόνο οι επενδύσεις στη γεωργία – μαζί με την υποστήριξη της εκπαίδευσης και της υγείας – μπορούν να απομακρύνουν φτώχια & πείνα. Άλλωστε την καλή γνώση της γαστρονομίας την διαφυλάσσει η αγρότισσα και ο συνδυασμός είναι πολύ καλός.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής αναγνωρίζοντας την σημαντική συμβολή της αγρότισσας στην Τοπική Ανάπτυξη καθιέρωσε την εκδήλωση στις 15/10/2018 και μετά την πανδημία covid-19 η εκδήλωση γίνεται διαδικτυακά. Έτσι όλες οι αγρότισσες από διάφορα μέρη της Ελλάδος μπορούν να συμμετέχουν χωρίς να απομακρυνθούν από τις καθημερινές «υποχρεωτικές» επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις, την Τετάρτη, 16 Οκτ 2024, στις 20.30 στο zoom στο https://us02web.zoom.us/j/88594231820 ή για απλή συμμετοχή, στο facebook στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», με την φροντίδα της κας Μάγδας Κοντογιάννη, κτηνοτρόφου, Μενίδι, 6932094231, Γραμματέως του «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Η αγρότισσα τιμάται, όπου τιμάται, επετειακά, χωρίς κάποια ουσιαστική παρέμβαση για βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης στην ύπαιθρο. Αυτό το συναισθάνονται οι αγρότισσες και αποφεύγουν συνειδητά να επιλέξουν την ζωή στην ύπαιθρο με πόρους μόνο από την φροντίδα του περιβάλλοντος. Εάν έχουν οι κάτοικοι της υπαίθρου πόρους και από άλλες πηγές, η ζωή στην ύπαιθρο έχει πάρα πολλές ευχάριστες στιγμές.

Με μια περίεργη λογική οι Κυβερνούντες την χώρα, για να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των αστών συνεχώς ενισχύουν την ποιότητα ζωής των αστών, εις βάρος των κατοίκων της υπαίθρου. Ακόμα και για να εξασφαλίσουν φθηνό νερό στους κατοίκους των πόλεων, «κλέβουν» τα νερά των πηγών από την ύπαιθρο, εις βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Αχαρναί Αττικής και γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» επισημαίνει ότι η αγρότισσα είναι σχεδόν «αόρατη» στην αγροτική εκμετάλλευση, προσφέροντας αδήλωτη και μάλιστα μη αμειβόμενη εργασία.

Ακόμα η κα Μάγδα Κοντογιάννη θεωρεί ότι οι αγρότισσες είναι «θαύμα» διοικητικών δεξιοτήτων, αφού καταφέρνουν να κρατάνε εν ζωή και υγιή όλη την οικογένεια, να μην σπαταλούν τρόφιμα, να γνωρίζουν τρόπους υγιεινής συντήρησης τροφίμων, να αξιοποιούν όλα τα διαθέσιμα τρόφιμα στην ύπαιθρο, να έχουν αποθησαυρισμένες όλες τις φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων, να μπορούν να προσφέρουν πρώτες βοήθειες στα μέλη της οικογένειας και συνανθρώπους, ακόμα και πρώτες βοήθειες στα ζωντανά της φάρμας, να μπορούν να κρατήσουν καθαρό τον χώρο και τα υφάσματα, να κάνουν μικροδιορθώσεις, να επαναχρησιμοποιούν και να δίνουν νέα ζωή σε όλα τα διαθέσιμα σκεύη και άπειρες ακόμα δεξιότητες. Η αγρότισσα είναι το «πολυεργαλείο» της υπαίθρου και η «ψυχή» των τοπικών κοινωνιών.

Ένας παλαιός Διευθυντής αγροτικού σχολείου (υπήρχαν και τέτοια σχολεία) έλεγε: «Εάν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Εάν τους εκπαιδεύσεις έχεις πιθανόν ένα λόχο. Εάν έχεις 20 γυναίκες έχεις ένα χωριό …»

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη ξεκαθαρίζει ότι στην σημερινή αγροτική εκμετάλλευση διακρίνουμε ξεκάθαρα τα επείγοντα από τα σημαντικά. Η συστηματική συγχρονισμένη πίεση με τα επείγοντα έχει εξωθήσει τους αγρότες στο να ασχολούνται μονίμως & κυρίως με τα καθημερινά επείγοντα και να «ξεχνιούνται» (αποπροσανατολίζονται) από τα σημαντικά. Έτσι η εκάστοτε Κυβέρνηση, διαχρονικά, εστιάζεται στα ευτελή επείγοντα και οι αγροτικές κοινωνίες να μένουν με τα σημαντικά προβλήματα.

Featured Image

Στα σημαντικά υπαρξιακά προβλήματα που αφαιρούν κάθε δυνατότητα δραστηριοποίησης στην ύπαιθρο των αγροτισσών συνοπτικά είναι (1) οι σταθερές χρήσεις γης παραγωγής τροφής (καλλιέργειες και βοσκότοποι) για τοπική επισιτιστική ασφάλεια, (2) τα Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας και (3) η υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας με ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ.

Με το 65% των σημερινών αγρτών να είναι πάνω από 55 χρονών σημαίνει ότι τα επόμενα 10 περίπου χρόνια θα χαθούν από τον αγροτικό τομέα πάνω από 350.000 σημερινοί αγρότες, ενώ σήμερα μόλις το 6% όλων των αγροτών είναι κάτω από 35 ετών. Πρέπει πάση θυσία να προσελκυσθούν νέοι και νέες στην ύπαιθρο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας ας είναι μια ευκαιρία για στήριξη των νέων αγροτών και κυρίως των νέων αγροτισσών (κάτω των 35 ετών) ξεκινώντας από τον σεβασμό της συμμετοχής τους σε θέματα που τους αφορούν.

Πρέπει να ενημερώνονται οι αγρότισσες, πρέπει να υπάρχει σύνδεση των ερευνών που γίνονται με τις πραγματικές ανάγκες των αγροτισσών έτσι όπως εκφράζονται από τις ίδιες, πρέπει να υπάρχουν πολλές μικροεκπαιδεύσεις για αγρότισσες χωρίς να καταστρέφεται η κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή, πρέπει να λειτουργήσουν πραγματικά Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας, ώστε μέχρι το 20240 να μπορούμε να μιλάμε για κάποιες άλλες δυνατότητες στις τότε αγρότισσες.

Από τις 16 Οκτ 2024 ξεκινάμε γραπτή διαδικασία στο avaaz για «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν…. υπογράφουν!» και ζητάμε να την συνυπογράψουν ηλεκτρονικά όλοι οι Έλληνες για να ενταχθούν στα υπό μελέτη Πολεοδομικά Σχέδια, χώροι σταθερής χρήσης για την παραγωγή επαρκούς τροφής (φυτικής & ζωικής & βοσκοτόπια).

Στις 16 Οκτ 2024, στις 20.30 στο facebook στο προφίλ του «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ή/& στο zoom στο https://us02web.zoom.us/j/88594231820 καλούνται όλοι και όλες να ανταλλάξουν ευχές για την Παγκόσμια ημέρα ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ και την Παγκόσμια Ημέρα ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image