Οψίμισε η παραγωγή, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος τυχόν βροχοπτώσεων και ζημιών.

Ο κ. Βαγγέλης Τασιούλης από το νομό Καρδίτσας, που καλλιεργεί φέτος 500 στρέμματα: “προσωπικά δεν έχω μαζέψει ούτε στρέμμα από τα 500 που καλλιεργώ. Τα βαμβάκια έχουν οψιμίσει και σε πολλά χωράφια θα μείνουν και αμάζευτα καθώς δεν συμφέρει τον παραγωγό να μπει να μαζέψει καν η μηχανή. Δεν θα εξελιχθεί καλά η χρονιά και το μεγάλο ζήτημα είναι πως η τιμή έχει παγιωθεί στα 50 – 55 λεπτά. Με αυτά τα δεδομένα δύσκολα βγαίνουν τα κόστη. Ειδικά για παραγωγούς με νοικιασμένα χωράφια, είναι βέβαιο πως πρέπει να… πάρει και τη συνδεδεμένη για να του μείνει κάτι. Οι μηχανές εδώ παίρνουν για μάζεμα 30-35 ευρώ το στρέμμα”.

Σύμφωνα με τον πολύπειρο σε θέματα βάμβακος Μοχάμεντ Νταράουσε: “Αρκετά βαμβάκια έχουν συλλεχθεί και πολλά είναι έτοιμα για συλλογή στην περιοχή Κορυφής του νομού Ημαθίας. Νομίζω σε 10 ημέρες θα έχει συλλεχθεί > 80%. Τα περισσότερα έχουν καλή και πολύ καλή παραγωγή, επίσης και καλό χρώμα, αν διατηρηθεί μέχρι την παράδοση χωρίς υγρασία. Υπάρχουν όμως βαμβάκια που δεν έχουν ικανοποιητική παραγωγή για διάφορους λόγους (όψιμα, προσβολές από έντομα, υπερβολικό νερό με αναβλαστήσεις)”.

Featured Image

Ο κ. Βάγιος Βαγιάκος, παραγωγός από την περιοχή της Φθιώτιδας λέει στο Agronewsbomb ότι: “ολοκληρώσαμε τη συλλογή πριν λίγες ημέρες. Το χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι η μεγάλη μείωση των αποδόσεων. Κατά μέσο όρο η παραγωγή ήταν για μένα στα 280 κιλά μόλις και αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες κατά κύριο λόγο. Είναι η τελευταία χρονιά που έβαλα βαμβάκι, από δω και πέρα θα βάζουμε μόνο ρύζι, σιτάρι και θα καλλιεργούμε και τις ελιές που έχουμε κάνοντας και νέες φυτεύσεις”.

Άσχημη είναι η εικόνα από τις παραγωγές και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Εκεί, όπως μας μεταφέρουν παραγωγοί και γεωπόνοι τα ξερικά έχουν… τελειώσει, ενώ στα ποτιστικά υπάρχει μείωση αποδόσεων 20%.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image