Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι στην απόφαση της κυβέρνηση να συμπεριλάβει και φέτος το αρνί και το κατσίκι στο «Καλάθι του Πάσχα», υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι μετά τη σχετική ανακοίνωση οι τιμές είχαν κατακρημνιστεί.
Οι τιμές πώλησης ενόψει Πάσχα θα καθοριστούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο τονίζουν ότι πουλώντας 8 ευρώ το κιλό ο παραγωγός απλά «βγαίνει». Παράλληλα, προειδοποιούν για αυξήσεις στις τιμές του κρέατος το επόμενο διάστημα εξαιτίας της μείωσης στο ζωικό πληθυσμό.
Όπως αναφέρει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» Δημήτρης Μόσχος κτηνοτρόφος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί η τελική τιμή πώλησης των αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα, κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
«Το πώς θα κινηθεί η αγορά και τι τιμές θα φτάσουν στον τελικό καταναλωτή εμείς δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε. Αυτό που μπορούμε να προσδιορίσουμε όμως είναι το δικό μας κόστος παραγωγής. Εμείς για να αντέξουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια θέλουμε να πάρουμε τουλάχιστον κοντά στα 8 ευρώ ανά κιλό κρέατος», επισημαίνει, σημειώνοντας ότι οι τιμές κυμάνθηκαν κάπου εκεί και το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή από 7,5-8 ευρώ. Οι κτηνοτρόφοι σημειώνουν ότι αυτό που βλέπουν είναι ότι ίδιες τιμές επικρατούν και για τα αρνιά που θα έρθουν στην Ελλάδα εκτός συνόρων. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι τιμές που θα δουν οι τελικοί καταναλωτές για να είναι πραγματικές θα πρέπει να είναι από 12-14 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα του αρνιού, τονίζει ο κ. Μόσχος.
Φθίνει το ζωικό κεφάλαιο στη χώρα – «Καμπανάκι» για αυξήσεις τιμών
Ο κ. Μόσχος αναφέρει ότι υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά λόγω των εξαγωγών που έγιναν για το Καθολικό Πάσχα που προηγήθηκε, ωστόσο εκτιμά ότι στο τέλος θα υπάρχει επάρκεια καθώς το εμπόριο φροντίζει ώστε και με εισαγωγές να καλύπτει τη ζήτηση.
Ένας σημαντικός λόγος που παρατηρούνται ελλείψεις σε ελληνικά αιγοπρόβατα είναι και το γεγονός ότι υπάρχει αρκετή μείωση σε ζωικό πληθυσμό στην Ελλάδα. «Οδεύουμε προς μια φθίνουσα κατάσταση σε όλους τους τομείς της κτηνοτροφίας αλλά περισσότερο στους εκτατικούς, στην βοοτροφία και αιγοπροβατοτροφία, τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση φαίνεται να μην έχει σταματημό. Συνεχίζεται και μάλιστα με πολύ πιο έντονους ρυθμούς», υπογραμμίζει, ενώ εκτιμά ότι θα πάρει και άλλη επιτάχυνση λόγω και της μείωσης της τιμής στο πρόβειο γάλα. Πουλώντας 8 ευρώ το κιλό ο παραγωγός απλά «βγαίνει», όπως λέει, σημειώνοντας πάντως ότι το κόστος παραγωγής εξαρτάται και από την εκμετάλλευση και τη διαχείριση της μονάδας. «Η εκτίμηση είναι ότι το κόστος παραγωγής είναι κοντά στα 8 ευρώ για αρνιά περίπου 10 κιλών, που σημαίνει ότι έχουν μείνει στον στάβλο κοντά στις 45 ημέρες. Την τιμή αυτήν τουλάχιστον πρέπει να την πάρουμε για να μπορέσουμε να αντέξουμε», τονίζει.
«Δεν βγαίνει το 10 ευρώ που λέει το υπουργείο»
Σχολιάζοντας δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου ανάπτυξης για αγορά κοντά στα 10 ευρώ το κιλό αναφέρει πως αυτό δεν «βγαίνει» και καταγγέλλει το υπουργείο για απαξίωση των φορέων του κλάδου. «Δεν κάθεται μαζί μας να συζητήσει ούτε για το κόστος παραγωγής ούτε για το τι γίνεται στην κτηνοτροφία και το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται η συρρίκνωση στους τομείς της κτηνοτροφίας που προανέφερα. Θα το δει άμεσα και ο καταναλωτής με αύξηση τιμών το επόμενο διάστημα», λέει ο κ. Μόσχος εκτιμώντας ότι και το μοσχαρίσιο κρέας θα ανέβει στα ύψη το επόμενο διάστημα, ενώ το ίδιο θα αρχίσει να γίνεται και με το αιγοπρόβειο μιας και μειώνεται ο πληθυσμός του ζωικού κεφαλαίου και μάλιστα εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα αυτό θα συνεχιστεί με γεωμετρική πρόοδο και πολύ απότομα θα «φύγουν» αρκετά κοπάδια από την παραγωγή.
Σημειώνεται ότι το Καλάθι του Πάσχα θα τεθεί σε ισχύ από τις 24 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων και συγκεκριμένα: Αρνί, Κατσίκι, Τσουρέκι και Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα.
«Πέρυσι μας έκανε μεγάλη ζημία. Πριν ανακοινωθεί ότι θα ενταχθεί το αρνί και το κατσίκι στο Καλάθι πουλούσαμε κοντά στα 8 ευρώ. Με το που ανακοινώθηκε χάσαμε 1,5 ευρώ από την τιμή πώλησης. Που σημαίνει ότι «μπήκε» η κάθε κτηνοτροφική μονάδα «μέσα». Για να βγει το 10 ευρώ, που λένε, σημαίνει ότι από εμάς πρέπει να φύγει στα 6,5 ευρώ», επισημαίνει ο κ. Μόσχος τονίζοντας ότι «δε βγαίνει» και επαναλαμβάνοντας ότι αυτός θα είναι και ένας παράγοντας που θα αναγκάσει κτηνοτρόφους να φύγουν από την παραγωγή και το βλέπουμε ήδη.
Αυτά που στέλνουμε στο εξωτερικό είναι από 5-7 κιλά ενώ το κόστος για ένα αρνί που θα μείνει στην μονάδα για να γίνει 10 κιλά αυξάνεται , λέει μεταξύ άλλων.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 22 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ και το «Καλάθι των Νονών», ενώ σε ισχύ έως τις 4 Μαΐου είναι και το «Καλάθι της Σαρακοστής». Το πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε ισχύ από τις 25 Απριλίου, ημέρα Πέμπτη.
Η επάρκεια και οι «ελληνοποιήσεις»
Όσο για την επάρκεια αναφέρει ότι φαίνεται πως στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχει αρκετά μεγάλη μείωση σε ζωικό κεφάλαιο σε σχέση με πέρυσι, αλλά υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο πλεόνασμα στα νησιά και στην Κρήτη και έτσι ένα κομμάτι της ζήτησης θα καλυφθεί από εκεί και το υπόλοιπο από εισαγωγές.
Θέτει όμως και ένα άλλο ζήτημα. «Μέχρι και πριν από 1,5 εβδομάδα είχαμε τις νόμιμες ελληνοποιήσεις, όπως τις λέμε οι κτηνοτρόφοι. Δηλαδή έρχονταν ζωντανά ζώα και σφάζονταν στην Ελλάδα. Αυτά παίρνουν σφραγίδα ελληνικής σφαγής και πωλούνται συνήθως στην αγορά σαν ελληνικά. Υπάρχει μια υπόσχεση από το υπουργείο ότι θα εφαρμοστεί ο κανονισμός που έχουμε συμφωνήσει εδώ και δυο χρόνια ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η διαδικασία και να πάρει χωριστή σήμανση και χωριστό ταμπελάκι, πιστεύω να ισχύσει και να μην έχουμε τα παρατράγουδα που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή αρνιά από χώρες Βαλκανικές να πωλούνται στην αγορά σαν ελληνικά», όπως δηλώνει ενώ προσθέτει ότι αυτό που πρέπει να καταλάβει ο καταναλωτής είναι ότι όταν μιλάμε για τέτοια αρνιά δε λέμε ότι δεν είναι σωστό το κρέας αλλά είναι άλλης διατροφικής αξίας. Στην Ελλάδα σφάζονται αρνιά «γάλακτος» και για το Πάσχα αλλά και για τις άλλες περιόδου. Αυτά που έρχονται από το εξωτερικό δεν είναι συνήθως γάλακτος αλλά μιας εκτροφής στην οποία μπαίνουν μετά τον δεύτερο μήνα για πάχυνση και σφάζονται περίπου τον 3ο-4ο μήνα της ζωής τους. Γι’ αυτό αν πάτε στο εξωτερικό θα δείτε ότι για παράδειγμα στην Ιταλία τα ελληνικά αρνιά πωλούνται περίπου 2 ευρώ το κιλό πιο ακριβά από τα ντόπια Ιταλικά.
Πηγή: typosthes.gr