Το σιτάρι στα χρηματιστήρια ανέρχεται περίπου στα 235 ευρώ ανά τόνο , αλλά οι τιμές για τους παραγωγούς κυμαίνονται στα 80 με 90 ευρώ ανά τόνο.
Οι μεγάλες αποθήκες γεμάτες σιτάρι είναι το καμάρι του Ντίτριχ Τράις και ταυτόχρονα το μεγάλο του πρόβλημα. Η γερμανική γεωργική εταιρεία UIFK Agro δραστηριοποιείται κοντά στο Κίεβο και αντιμετωπίζει προβλήματα με τη φετινή σοδειά. Φυσικά θα μπορούσε να πουλήσει το σιτάρι, λέει ο διευθύνων σύμβουλος Ντίντριχ Τράις: «Θα έπαιρνα τώρα 80 με 90 ευρώ ανά τόνο, αλλά αυτό δεν καλύπτει το κόστος».
Το σιτάρι στα χρηματιστήρια ανέρχεται περίπου στα 235 ευρώ ανά τόνο. Ο πόλεμος πλήττει την Ουκρανία, μια σημαντική παραγωγό χώρα αγροτικών προϊόντων για δεύτερη συνεχή χρονιά. Παρόλα αυτά το ουκρανικό σιτάρι είναι σημαντικό για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς και για τον εφοδιασμό των φτωχότερων χωρών.
Μέχρι τον Ιούλιο, η Ουκρανία εξήγαγε σιτάρι, αραβόσιτο και λιπάσματα μέσω της Μαύρης Θάλασσας χάρη στη συμφωνία που έγινε με τη Ρωσία με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας.
Οι εξαγωγές έγιναν πολύ ακριβές
Η Ρωσία έχει όμως μπλοκάρει και πάλι την κύρια οδό εξαγωγών. Τα ουκρανικά σιτηρά μπορούν να εξαχθούν μέσω πολύ ακριβών οδών, όπως του Δούναβη ή σιδηροδρομικώς. Η κυβέρνηση στο Κίεβο εκτιμά ότι η συνολική συγκομιδή θα ανέλθει στους 79 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 10% παραπάνω από ό,τι το 2022. Μπορεί δηλαδή να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες, αλλά το υπόλοιπο πρέπει να εξαχθεί διότι το συνάλλαγμα είναι πολύ σημαντικό για το κράτος και τους αγρότες.
Ο Ντίντριχ Ράις είναι μηχανολόγος-μηχανικός και εργάζεται στην Ουκρανία από το 1999. Από το 2017 είναι ο διευθύνων σύμβουλος της UIFK Agro και πίστευε ότι τα δύσκολα είχαν περάσει. «Αγοράσαμε ένα νέο μηχανολογικό πάρκο εδώ», λέει. Στα 6.500 εκτάρια, η εταιρεία καλλιεργεί σιτάρι, αραβόσιτο, ηλιοτρόπια, ελαιοκράμβη και σίκαλη. Ο διευθυντής παραγωγής Αλεξάντερ Τσάιν επιβλέπει τις εργασίες στα χωράφια και φροντίζει ώστε όλα τα οχήματα να χρησιμοποιούν μόνο ασφαλείς δρόμους χωρίς νάρκες. Οι νάρκες και τα κατάλοιπα των πολεμοφοδίων αποτελούν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα για την ουκρανική γεωργία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, 174.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το 30% της γης της χώρας, έχει μολυνθεί εξαιτίας του πολέμου. Περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γεωργικής γης δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν. Πρόκειται για μια έκταση σαν τη Βαυαρία. Το πιο εύφορο κομμάτι γης βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου διεξάγονται οι μάχες.
Οι Ουκρανοί αγρότες ζητούν αλληλεγγύη
Η θερινή συγκομιδή του 2023 θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Δύση μόνο σιδηροδρομικώς αλλά τα βαγόνια δεν επαρκούν. Οι έμποροι σιτηρών στην Ουκρανία θεωρούν ότι ο πολωνικός εκτελωνισμός στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι αργός.
Χρειάζονται έως και δύο εβδομάδες για να φτάσει ένα τρένο στη Γερμανία, εξηγεί ο Τράις και αρνείται τις κατηγορίες για τιμές ντάμπινγκ. Η ποσότητα των σιτηρών στην ΕΕ επηρεάζει τις τιμές για όλους τους αγρότες, επισημαίνει και ελπίζει σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία.
«Όλες οι χώρες της ΕΕ είναι μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και έχουν δεσμευτεί για το ελεύθερο εμπόριο. Αυτό δεν θα πρέπει να ισχύει μόνο όταν είναι εύκολα τα πράγματα» λέει. «Εάν το σιτάρι του φετινού καλοκαιριού δεν πουληθεί σύντομα, οι αγρότες θα δεν θα έχουν χρήματα για μισθούς και σπόρους για την επόμενη περίοδο της σποράς. Απειλείται η ύπαρξη πολλών γεωργών».
Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από Deutsche Welle