Συνέντευξη του ΥπΑΑΤ στο thessalia tv: Το στοίχημα της Θεσσαλίας είναι μεγάλο. Θα το κερδίσουμε όλοι μαζί- Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο.
Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι, δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο στόχο που έχει θέσει για στήριξη των αγροτών, όποια δυσκολία ή εμπόδιο υπάρξει, γιατί αυτό λέει η συνείδησή του και αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στο «Thessalia tv», στον Γιάννη Κολλάτο.
Ο ΥπΑΑΤ ανέπτυξε μια σειρά αποφάσεων που σκοπό έχουν, όχι μόνο να διευκολύνουν τους αγρότες να παραμείνουν στη γη τους, αλλά και να προσελκύσουν νέους στον πρωτογενή τομέα.
Μεταξύ αυτών ανέφερε:
- την κατάργηση των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ,
- την επαναφορά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο , που για εφέτος η κυβέρνηση επέστρεψε 76 εκατ.
- Τα προγράμματα Νέων Αγροτών, που είναι τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται στη χώρα, ύψους 605 εκατ. το τρέχον, ενώ αντίστοιχα υψηλό θα είναι και το επόμενο που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο.
- Την ένταξη, με επί πλέον 81 εκατ. ευρώ, των 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών
- Τη μείωση του ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 11%
- Τη δημιουργία από το νέο έτος Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια για ενίσχυση των κατ’ επάγγελμα αγροτών
Αναφερόμενος στις τρεις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις, δηλαδή τη Διαχείριση των Υδάτων, την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός είπε:
Για τη Διαχείριση των Υδάτων: Τόνισε ότι , ήδη σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών στη Θεσσαλία, στην οποία λόγω των πλημμυρών έχει δοθεί προτεραιότητα, εκπονείται το master plan, ενώ θα ακολουθήσουν η Περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου. Σε κάθε Περιφέρεια προβλέπεται ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ που λειτουργούν με Βασιλικά Διατάγματα του 1958. Τα master plans θα επικεντρώνονται σε τρία επίπεδα: Της διαχείρισης του νερού, των εγγειοβελτιωτικών έργων και της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Για τον ΕΛΓΑ: Είπε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Θύμισε ότι υπάρχουν παραγωγικοί τομείς, όπως οι πτηνοτροφία, η χοιροτροφία, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών κ.α. για τους οποίους δεν προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλισή τους, γεγονός που αντιμετώπισε η κυβέρνηση στην πλημμύρα της Θεσσαλίας, με την εξεύρεση επί πλέον πόρων ύψους 16,5 εκατ. προκειμένου να αποζημιωθούν. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική ασφάλιση για όλους τους παραγωγούς, ενώ θα υπάρξουν και δύο προαιρετικά επίπεδα ανάλογα με τους κινδύνους που επιλέγει ο κάθε παραγωγός. Όπως διευκρίνισε ο ΥπΑΑΤ «Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος φορέας με στόχο να προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία στους παραγωγούς».
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρξαν στις πληρωμές χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστη και αναποτελεσματική την προεδρία του κ. Σημανδράκου, για τον οποίο είπε ότι έχει ταμπουρωθεί πίσω από τον διορισμό του από τον ΑΣΕΠ. Τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να «σπάσει αυγά» και να λειτουργήσει ο Οργανισμός με διαφάνεια, τηρώντας τις υποχρεώσεις του προς την ΕΕ και κυρίως προς του Έλληνες αγρότες. Χαρακτήρισε θετικό βήμα την χθεσινή απόφαση για αλλαγή διευθυντών, για την ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να λειτουργήσει με διαφάνεια, αποκλειστικά προς όφελος των αγροτών.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναθεώρησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την κατανομή των ενιαίων ενισχύσεων, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από τη διαπραγμάτευση Λιβανού, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος είναι εμφανές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν. Αυτό το καταλαβαίνει και η ΕΕ. Θέλουμε να βοηθήσουμε και αυτό κάνουμε.
Σε ερώτηση για τους παγετόπληκτους της άνοιξης του 2023 και της καταστροφής της ηρτημένης παραγωγής σε ροδάκινα και σταφύλια από τον Daniel στη Θεσσαλία, ο Υπουργός είπε ότι «πρόκειται για ουρές» και λάθη που θα διορθωθούν σύντομα. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει 150 ευρώ το στρέμμα στους παραγωγούς αμυγδάλων σε όλη τη Θεσσαλία για αίτιο, δηλαδή είτε παγετό, είτε Daniel. Υπενθύμισε δε, ότι σε χρόνο ρεκόρ, έχουν δοθεί συνολικά 150 εκατ. ως προκαταβολές αποζημιώσεων σε 33.000 γεωργούς και 2.400 κτηνοτρόφους, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 260 εκατ. για αποζημιώσεις σε ζωική και φυτική παραγωγή, τα οποία αν χρειαστεί θα αυξηθούν. Τόνισε δε ότι «Θα καλύψουμε κάθε λάθος και κάθε κενό» που δημιουργήθηκε από την ταχύτητα πληρωμής των προκαταβολών. Είπε δε ότι τα τελικά πορίσματα θα προχωρήσουν πιο γρήγορα ,αν και η Περιφέρεια προχωρήσει στις προσλήψεις Γεωπόνων που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.