Τα προβλήματα γιγαντώνονται για τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας και βιομηχανικής τομάτας. Στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου τέθηκε επί τάπητος η πρόταση να ζητηθεί η ένταξη των συγκεκριμένων προϊόντων καλλιεργειών σε καθεστώς De minimis ενισχύσεων. Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε για τα δεδομένα που υπάρχουν για τα θέματα των αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ και δήλωσε πως θα κάνει ότι είναι δυνατό για να αποκατασταθούν οι αδικίες σε βάρος των αγροτών.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος σε δηλώσεις του τόνισε πως “…ενώ έπρεπε να συζητάμε για την καλλιεργητική περίοδο του 2020, για την βιομηχανική ντομάτα και την σταφίδα που έρχεται, είμαστε πάλι να συζητήσουμε για τις ενστάσεις της βιομηχανικής ντομάτας και για τα πορίσματα των ΠΣΕΑ που ήρθαν στην σταφίδα και είναι απαράδεκτα. Είναι κοντά μας όπως πάντα, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασιλόπουλος για να συζητήσουμε τους τρόπους αντίδρασης, γιατί τα πορίσματα της βιομηχανικής τομάτας που ήρθαν στους παραγωγούς μας, είναι από 0 έως 5%. Για εμάς είναι απαράδεκτα, στο νομό Ηλείας όπως έχουμε πει το καλοκαίρι με 40-44 βαθμούς, η ντομάτα έπαθε μεγάλη ζημιά και ΕΛΓΑ Πάτρας, ξεκίνησε πάλι την ίδια τακτική. Ήρθαν τα πορίσματα από τα ΠΣΕΑ της σταφίδας, τα οποία η ομάδα παραγωγών δεν τα άφησε ποτέ και η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, ήθελαν να τα ξεχάσουν αλλά εμείς επιμέναμε σε κάθε συνάντηση που είχαμε για τα πορίσματα του 2016. Με παίρνουν τηλέφωνο όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί του νομού μας, η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, εμείς σήμερα εδώ θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους θα αντιδράσουμε, το Σάββατο θα έχουμε και τον υπουργό τον κ. Βορίδη, την Κυριακή το πρωί θα είναι και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ ο κ. Μελάς, θα τους τα θέσουμε όλα υπόψιν, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε” σημείωσε. “Υπάρχει μία πρόταση, να προσπαθήσουμε να βάλουμε τα προϊόντα βιομηχανικής ντομάτας, Κορινθιακής σταφίδας, στο πρόγραμμα De Μinimis.  Αυτό θα το κουβεντιάσουμε σήμερα με τον αντιπεριφερειάρχη και από κει και πέρα θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να λειτουργήσουν τα δύο εργοστάσια ντομάτας του νομού μας, γιατί οι ντοματοπαραγωγοί το ξαναλέω, είναι ήρωες. Δουλεύουν για 50 ευρώ το στρέμμα για να λειτουργούν αυτά τα εργοστάσια. Σκεφθείτε να κλείσουν αυτά τα δύο εργοστάσια στο νομό μας. Θα ερημώσει όλος ο νομός. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η πολιτική ηγεσία και εμείς θα προσπαθήσουμε να τους το κάνουμε κατανοητό” είπε ο κ. Βαλιανάτος.

Featured Image

Από την πλευρά του ο Θοδωρής Βασιλόπουλος ανέφερε ότι “… και με τις τρεις Ομάδες Παραγωγών κάνουμε μία συζήτηση, για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα όσον αφορά στις αποζημιώσεις, που δεν ήρθαν οι σωστές αλλά ήρθαν μηδενικές και στο 5%. Βρέθηκα στο πλαίσιο της Αγροτικής έκθεσης με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο αλλά και όλη την διοίκηση του ΕΛΓΑ και αυτό που μου είπαν είναι ότι πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις. Σίγουρα οι παραγωγοί  μας εδώ και καιρό έχουν κάνει τις ενστάσεις τους, γιατί είναι αδικία όλο αυτό το θέμα που έχει δημιουργηθεί για την βιομηχανική ντομάτα, γιατί κακά τα ψέματα ο νομός Ηλείας και κάποιο μέρος της Αχαΐας που καλλιεργεί βιομηχανική ντομάτα  το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει το προϊόν αυτό, που σημαίνει ότι δεν θα κάνει συμβόλαιο με τα εργοστάσια, με συνέπεια να κλείσουν τα εργοστάσια αυτά”. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης συνέχισε λέγοντας πως “… αυτό που βλέπουμε το επόμενο διάστημα και αυτό που συζητάμε και με τους πολιτικούς που θα τους στείλουμε τις προτάσεις μας, είναι να γίνει αποζημίωση μέσα απο τα De Μinimis. Εκεί προσδοκούμε κι εμείς, σήμερα εδώ σχεδιάζουμε μέσα από αυτή την συζήτηση τις επόμενες μας κινήσεις. Ως νέα Περιφερειακή Αρχή και εγώ με τον δικό μου τον ρόλο, θα προσπαθώ καθημερινά να κρατώ αυτό το θέμα στην επικαιρότητα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. Το επόμενο Σάββατο που θα έρθει ο υπουργός κ. Βορίδης και θα επισκεφθεί την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και το γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα του τεθεί αυτό το θέμα και απο τις Ομάδες παραγωγών αλλά και από την δική μας την πλευρά. Ευελπιστούμε σε γρήγορη λύση, αλλιώς θα ξεχάσουμε την καλλιέργεια της ντομάτας, θα ξεχάσουμε τα 10 – 15 εκατομμύρια τζίρο, απο τα οποία πέφτουν χρήματα στον τόπο μας και θα κλείσουν δύο μεγάλα εργοστάσια που δουλεύουν και ζουν πολλοί άνθρωποι” κατέληξε ο κ. Βασιλόπουλος.