Παραγωγοί, ελαιοτριβείς και γεωπόνοι μιλούν στο Agronewsbomb, για το πώς βλέπουν τη χρονιά.
Ο Κώστας Παπαδόπουλος, παραγωγός και ελαιοτριβέας από το νομό Ηλείας έχει δώσει μια τιμή στα 9,25 ευρώ το κιλό στον παραγωγό για τα πρώτα αγουρέλαια. Όπως αναφέρει στο Agronewsbomb: “οι αποδόσεις κυμαίνονται ανάλογα την περιοχή. Για παράδειγμα στη Βαρβάσαινα οι αποδόσεις έως τώρα είναι γύρω στα 7 κιλά καρπός 1 ελαιόλαδο, ενώ στη Ζαχάρω είναι καλύτερες. Το εκθλιπτικό δικαίμωα εξαρτάται από τις αποδόσεις.
Σε κάποιες περιοχές είναι στο 10%, ενώ σε άλλες που είναι καλύτερες οι ελαιοπεριεκτικότητες, είναι στο 8%. Θεωρώ, ότι ο καιρός πρέπει να μας ανησυχεί γιατί έχει υψηλά ποσοστά υγρασίας και υψηλές θερμοκρασίες για πολλές ώρες μέσα στη μέρα. Ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή επίπτωση στην ποιότητα, αλλά όσο προχωρούμε τη συγκομιδή, η ανησυχία αυξάνει. Ο δάκος και το γλοιοσπόριο καιροφυλακτούν… και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση”.
“Στο νησί έχουμε ακσρπία στο 90% σε σχέση με πέρσι.
Οι πρώτες ελαιοπεριεκτικότητες κυμαίνονται από 12% έως 18% αναλόγως την ποικιλία ελιάς”, μας είπαν από την πλευρά τους, από το Βιολογικό Ελαιοτριβείο Κοίλη Ραφαήλ από τη Χίο.
Ο Μιχάλης Καμπιτάκης, παραγωγός και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών στην Κρήτη δήλωσε στο Agronewsbomb τα εξής: “Φέτος περιμέναμε βάσει ανθοφορίας να είναι η παραγωγή στο 70% της περσινής, αλλά λόγω των ζημιών είναι στο 30%. Τώρα θέλουμε να βρέξει γιατί οι πρώτες δοκιμές ελαιοποίησης που έκαναν κάποιοι παραγωγοί έδειξαν περιεκτικότητες 9-11 κιλά καρπού προς 1 ελαιόλαδο, δηλαδή πολύ χαμηλά.
Αν βρέξει τώρα και περιμένουμε 3-4 ημέρες, οι αποδόσεις θα ανέβουν πολύ. Ο περισσότερος κόσμος θα μπει για μάζεμα στις αρχές του επόμενου μήνα. Σοβαρά θέματα δεν έχουμε και προβλήματα από το δάκο, παρά μόνο λόγω μειωμένης παραγωγής. Τιμή ακόμα δεν κόβουν τα λιοτρίβια εδώ, είναι νωρίς”.
Ο κ. Δημήτρης Ρουκάς, M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας δήλωσε στο Agronewsbomb: “στην Πιερία καλλιεργούνται περίπου 30.000 στρέμματα με ελιές, οι οποίες προορίζονται ως επί το πλείστον για ελαιόλαδο. Κυριαρχούν ως ποικιλίες η Κορωνέικη, αλλά και η δική μας η τοπική η Σκοτινιώτικη. Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη. Η ομάδα του Κάτω Αγιάννη δεν έχει βγάλει ακόμα τιμή για το ελαιόλαδο. Οι τιμές πάνε ανοδικά, είναι καλή χρονιά για τους παραγωγούς”.
Newsroom Agronewsbomb