Οι δασμοί 30% που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ευρωπαϊκά προϊόντα θα μπορούσαν να κοστίσουν στις αμερικανικές οικογένειες και στην ιταλική αγροδιατροφική βιομηχανία έως και 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσες ζημίες.
Αυτό προκύπτει από εκτίμηση της Coldiretti, η οποία βασίζεται στον αντίκτυπο που έχουν ήδη υποστεί οι πρόσθετοι δασμοί που επέβαλε ο μεγιστάνας κατά την πρώτη του θητεία, οι οποίοι οδήγησαν σε διψήφια πτώση των πωλήσεων των επηρεαζόμενων προϊόντων.
Ο αντίκτυπος όσον αφορά τις υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές θα είχε αναπόφευκτα επιπτώσεις και στις ιταλικές εταιρείες, δεδομένης της ζήτησης για «εκπτώσεις» από τους εισαγωγείς που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρεται στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Coldiretti.
Η μείωση της κατανάλωσης μεταφράζεται αναπόφευκτα σε απούλητα προϊόντα για τις ιταλικές εταιρείες, οι οποίες αναγκάζονται να αναζητήσουν νέες αγορές. Όλα αυτά χωρίς να ξεχνάμε τον κίνδυνο των παραποιήσεων, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι ο κορυφαίος παραγωγός παραποιημένων τροφίμων Made in Italy στον κόσμο. Η πιθανή εξαφάνιση πολλών ιταλικών προϊόντων από τα ράφια θα αποτελούσε ώθηση στην ήδη ακμάζουσα βιομηχανία παραποιημένων προϊόντων, η οποία εκτιμάται ότι αξίζει 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιπτώσεις δασμών: μείωση των εξαγωγών και έλλειψη ανάπτυξης για τα ιταλικά τρόφιμα στις ΗΠΑ
Η άμεση ζημία όσον αφορά την πιθανή μείωση των εξαγωγών θα επιδεινωθεί από την έλλειψη ανάπτυξης, με τα τρόφιμα Made in Italy στις ΗΠΑ να στοχεύουν να ξεπεράσουν το όριο των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος, αφού έφτασαν στο ρεκόρ των 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, χάρη στην αύξηση των πωλήσεων κατά 17% σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με ανάλυση της Coldiretti που βασίζεται σε στοιχεία της Istat.
Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι οι νέοι πρόσθετοι δασμοί θα προστεθούν στους υπάρχοντες, τιμωρώντας ιδίως ορισμένες βασικές αλυσίδες εφοδιασμού, ξεκινώντας από εκείνες που ήδη υπόκεινται σε δασμούς.
Δασμοί 30%: τιμές ρεκόρ για τυριά, κρασιά και ζυμαρικά ιταλικής παραγωγής. Με τον δασμό 30%, οι πρόσθετοι δασμοί για ορισμένα εμβληματικά προϊόντα Made in Italy θα φτάσουν το 45% για τα τυριά, το 35% για τα κρασιά, το 42% για τις επεξεργασμένες ντομάτες, το 36% για τα γεμιστά ζυμαρικά και το 42% για τις ομογενοποιημένες μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού, σύμφωνα με πρόβλεψη της Coldiretti.
«Η επιβολή δασμών 30% στα ευρωπαϊκά – και επομένως ιταλικά – αγροδιατροφικά προϊόντα θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για την πραγματική οικονομία, για τις γεωργικές επιχειρήσεις που εργάζονται καθημερινά για να φέρουν ποιότητα και ταυτότητα στον κόσμο, αλλά και για τους Αμερικανούς καταναλωτές, οι οποίοι θα στερούνταν αυθεντικά προϊόντα ή θα αναγκάζονταν να πληρώνουν πολύ περισσότερα γι’ αυτά, εκτός από το ότι θα τροφοδοτούσε το φαινόμενο των προϊόντων που ακούγονται ιταλικά», λέει ο πρόεδρος της Coldiretti, Έτορε Πραντίνι.
«Δυστυχώς, εάν οι δασμοί επιβεβαιώνονταν την 1η Αυγούστου, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της φον ντερ Λάιεν, επιζήμια για τους παραγωγικούς τομείς και τις μελλοντικές γενιές. Η Πρόεδρος πρέπει να δεσμευτεί για μια πραγματική λύση, όπως δεν έχει κάνει ακόμη. Σε μια πολύ λεπτή στιγμή για τις παγκόσμιες γεωπολιτικές και οικονομικές ισορροπίες, η παντελής έλλειψη θάρρους και στρατηγικού οράματος της Ευρώπης είναι εντυπωσιακή. Ενώ ο κόσμος επανεξοπλίζεται, οι αλυσίδες εφοδιασμού ανασυνδυάζονται και οι μεγάλες δυνάμεις επενδύουν στην ενίσχυση της επισιτιστικής και ενεργειακής τους κυριαρχίας, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο περικοπής πόρων από τους πιο στρατηγικούς παραγωγικούς τομείς, όπως η γεωργία και η οικονομία».
«Μετά την απόφαση της Ευρώπης να αυξήσει τη συνεισφορά της στο ΝΑΤΟ ώστε να ξεπεράσει αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών », λέει ο Γενικός Γραμματέας της Coldiretti, Vincenzo Gesmundo, «η αμερικανική απόφαση να πλήξει τον αγροδιατροφικό μας τομέα με τιμωρητικούς δασμούς φαίνεται βαθιά άδικη και εντελώς ασύμμετρη. Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ευρώπη μεγαλύτερη στρατηγική ευθύνη και στη συνέχεια να την τιμωρούμε οικονομικά στο εμπόριο. Απαιτείται μια έξαρση σαφήνειας από όλους: ελπίζουμε ότι η πρόσθετη ορθολογικότητα, όχι μόνο διπλωματική, θα επαναφέρει τη συζήτηση στο πεδίο της κοινής λογικής και της ισορροπίας μεταξύ των συμμάχων».