Πλήρης επιβεβαίωση για μια ακόμα φορά για το Agronewsbomb.
Σε μεγάλο μέρος της Απουλίας, οι ελαιοκαλλιεργητές θεωρούν δεδομένο ότι θα έχουν μια μείωση 50% σε σχέση με πέρυσι, γνωρίζοντας αφενός ότι, στη λογική της παρενιαυτοφορίας, ένα έτος με καλή παραγωγή, ακολουθείται από ένα έτος απόρριψης των καρπών και αφετέρου γιατί η τελευταία ελαιοκομική περίοδος ήταν πραγματικά γενναιόδωρη σε αυτήν την περιοχή, φτάνοντας σε παραγωγές ρεκόρ.
Κι όμως η τάση της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών δημιουργεί εύλογες ανησυχίες.
Η Coldiretti Puglia έχει ήδη λάβει μέτρα για να ζητήσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κήρυξη καταστροφής στην περιοχή. Το αίτημα είναι άξιο προσοχής.
“Βαθυκόκκινη παραγωγή”
«Λόγω της ξηρασίας, οι ελιές μαραίνονται σε τεμάχια όπου η επείγουσα άρδευση είναι ανεπαρκής για να εγγυηθεί τη σωστή ανάπτυξη, με εκτίμηση της παραγωγής σε… κίνδυνο, πάνω από το 50% των εκτάσεων λόγω της ζέστης των τελευταίων μηνών και της έλλειψης βροχής. Οι επιπτώσεις στην παραγωγή ελαιολάδου είναι επίσης ανησυχητικές», τονίζει η Coldiretti Puglia μετά τους τεχνικούς ελέγχους στην ύπαιθρο, ενώ προσθέτει ότι «η κατάσταση χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο με τα ελαιόδεντρα σε υδατικό στρες λόγω της έλλειψης νερού και της μεγάλης ηλιοφάνειας».
«Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν για μήνες – υπογραμμίζει – τόσο πολύ που ήδη τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες άνω των 30°C, ανώμαλη ζέστη για την εποχή, κάτι που ανησύχησε αμέσως τους ελαιοπαραγωγούς, γιατί δεν ήταν ό,τι καλύτερο και ευνοϊκό για τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελιάς. Μάλιστα, παρότι η ανθοφορία ήταν καλή, οι προσδοκίες στη συνέχεια μειώθηκαν, εξαιτίας της αποβολής των λουλουδιών λόγω της υπερβολικής και διαρκούς ζέστης. Το τρέχον σενάριο δείχνει 50% μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι».
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικρατεί πλέον στην Απουλία – επιμένει η περιφερειακή Coldiretti – ως απόρροια της σοβαρής και έκτακτης ξηρασίας, με τις τεχνητές δεξαμενές να καταγράφουν, λόγω της έλλειψης βροχής εδώ και μήνες, δραστική πτώση 164,59 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, 57% λιγότερο από πέρυσι, δηλαδή.
Ο συναγερμός για τη ζέστη και την ξηρασία γίνεται πιο σοβαρός το 2024, μετά τον πιο καυτό Ιούνιο ανέκαθεν, όταν σύμφωνα με νέα στοιχεία του Isac Cnr οι πρώτοι πέντε μήνες του έτους βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των θερμότερων, με πάνω από ενάμιση βαθμό υψηλότερη θερμοκρασία από το μέσο όρο από το 1800 έως σήμερα, μια ανωμαλία +1,67° στο Νότο. Μια τάση που τοποθετεί το 2024 στην πρώτη δεκάδα των πιο καυτών ετών των δύο τελευταίων αιώνων, η οποία συγκεντρώνεται την τελευταία δεκαετία και περιλαμβάνει, κατά σειρά 2023, 2022, 2018, 2015, 2014, 2019 και 2020, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Coldiretti.
Πηγή: olivonews.it