“Σας το είπα και στην πρωτολογία μου ότι επειδή έχουμε το θεσμικό πλαίσιο των οικολογικών σχημάτων, εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους παραγωγούς να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Έτσι λοιπόν, κανονικά θα γίνουν οι πληρωμές για τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Επιπλέον και για το 2023 έχουν πληρωθεί συγκεκριμένα ποσά που αποδεικνύουν ότι οι παραγωγοί δεν έχουν χάσει τα χρήματά τους, όπως εκτιμούσατε σε προηγούμενες ερωτήσεις, τις οποίες μου κάνατε”, τόνισε τη Δευτέρα στη βουλή ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας στη βουλή σε επίκαιρη ερώτηση από πλευράς ΠΑΣΟΚ.

“Θα ολοκληρώσω την απάντηση στα ερωτήματά σας στεκόμενος στη δευτερολογία μου στις πληρωμές στις οποίες αναφέρεστε, για να μάθουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι ακριβώς τι συμβαίνει.

Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος ενίσχυσης 2023 πραγματοποίησε τις πληρωμές που αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις του Πυλώνα Ι. Το ποσό ανέρχεται στα 1.769.104 ευρώ.

Όσον αφορά στα μικροποσά, τα οποία αναφέρετε και που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, στους οποίους έχει καταβληθεί με τις προηγούμενες πληρωμές σχεδόν το σύνολο των ενισχύσεων που τους αναλογεί, αυτά αφορούν σε λογιστική εκκαθάριση και τακτοποίηση. Η εκκαθάριση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του υπολογισμού της αξίας των δικαιωμάτων και του εθνικού αποθέματος, καθώς και της εκκαθάρισης της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, η οποία πληρωνόταν σε ποσοστό 93% στις δύο προηγούμενες πληρωμές, Δεκεμβρίου και Απριλίου. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, δεν συμβαίνει μόνο τώρα. Να ρωτήσετε τους παραγωγούς”, κατέληξε, σημειώνοντας ότι επί της ουσίας δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τις επιδοτήσεις και τα χρονοδιαγράμματα καταβολής τους.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Θα συνεχίσουμε με τη δωδέκατη με αριθμό 1250/8-7-2024 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου της Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» κυρίας Χριστίνας Σταρακά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αδικαιολόγητη και απογοητευτική η διαδικασία δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024, σε συνδυασμό με ακόμη μία αποτυχημένη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου για να ανοίξουν σήμερα οι δηλώσεις ΟΣΔΕ για τα ΚΥΔ, για να μπορέσουν να υποβληθούν οι ενιαίες αιτήσεις ενίσχυσης για το έτος 2024. Εξακόσιες πενήντα χιλιάδες αγρότες περιμένουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Φαντάζεστε, λοιπόν, τον όγκο και τον κατακλυσμό των αιτήσεων που θα ακολουθήσει όταν καταφέρετε στον ΟΠΕΚΕΠΕ να λειτουργήσει σωστά η διαδικασία, αφού εδώ και τρεισήμισι μήνες που έχει ανοίξει το ΟΣΔΕ δεν έχει γίνει τίποτα και συγκεκριμένα από 1ης Απριλίου, όπως γνωρίζετε πολύ καλά.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο Πρόεδρός του κ. Μπαμπασίδης εκτιμώ ότι δεν δίνει δεκάρα για το ότι άργησε το ΟΣΔΕ, για το ότι θα τρέχουν οι παραγωγοί μέσα στον καύσωνα και στο τέλος δεν θα καταφέρουν να λάβουν την προκαταβολή.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την Παρασκευή κατέβασε και την online στο GOV.GR και τώρα είναι ικανοποιημένος ο κύριος Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν δουλεύει τίποτα.
Και εδώ γεννάται ένα εύλογο ερώτημα. Τελικά μήπως ο κ. Μπαμπασίδης ενδιαφέρεται μόνο για την παράταση της θητείας του, μάλλον της παράνομης θητείας του;

Και κάτι άλλο. Μάθαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς ως αχρεωστήτως ληφθέντα. Σε τέτοια ακριβώς περιδίνηση έχετε οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Οι ανακλήσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις ενισχύσεις είναι ακόμη μια νάρκη στα δημόσια οικονομικά, την οποία αδιαμφισβήτητα εσείς φυτέψατε με τα λάθη και την κακοδιαχείριση που τόσα χρόνια επιτρέπετε να γίνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Αλλά ξέρετε κάτι; Δεν είναι μόνο η κωλυσιεργία στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ ο μόνος κίνδυνος για να χαθούν οι ενισχύσεις. Έχουμε και το παράδειγμα με το νέο πρόστιμο των 63 εκατομμυρίων ευρώ της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί ο τεχνικός σύμβουλος για τις πληρωμές του 2023 πήρε λάθος γραμμή δικαιωμάτων από το 2021, αντί να πάρει από το 2022. Κι επιπλέον σε όλα αυτά, στην τελευταία πληρωμή για το 2023 είδαμε το τραγικό να μπαίνουν στους λογαριασμούς των αγροτών από 1 έως 5 ευρώ. Αυτές είναι οι μαρτυρίες των αγροτών που είναι απίθανο να έχουν φτάσει μόνο στα δικά μας αφτιά και να μην έχουν φτάσει και στα δικά σας.
Και αντί να μοιράσετε το σύνολο των ενισχύσεων, δώσατε 167 εκατομμύρια ευρώ που σημαίνει ότι λείπουν 100 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία ο κ. Μπαμπασίδης μάς είπε ότι θα δοθούν τον Οκτώβριο.

Με συγχωρείτε, κύριε Σταμενίτη, αλλά τελικά ήταν άνθρακες ο θησαυρός. Οι περισσότεροι δικαιούχοι είδαν μικροποσά να κατατίθενται στους λογαριασμούς τους και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ανακοίνωση να τονίζει ότι η καταληκτική ημερομηνία των πληρωμών θα είναι η 15η Οκτωβρίου, υπονοώντας ότι μέχρι τότε θα καλυφθούν και οι εκκρεμότητες της τελευταίας πληρωμής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ: Ολοκληρώνω.

Γεννώνται, όπως καταλαβαίνετε, πολλά ερωτήματα. Μπορείτε ωστόσο να δεσμευτείτε προς τους αγρότες ότι οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα κινδυνεύσουν οι ενισχύσεις για το 2024.

Και θα ήθελα συγκεκριμένα να μου πείτε πόσος καιρός χρειάστηκε πέρυσι για την ολοκλήρωση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ και πότε θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για φέτος.
Και θα ήθελα επίσης μια απάντηση για το ζήτημα των αχρεωστήτως μετά το σκάνδαλο με τα 14 εκατομμύρια ευρώ που πιστώθηκαν σε ένα ΑΦΜ και το νέο πρόστιμο επίσης που σας προανέφερα που επιβλήθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αν γι’ αυτό θα την πληρώσουν για άλλη μία φορά οι αγρότες.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ την κ. Σταρακά.
Έχετε τον λόγο, κύριε Υφυπουργέ, για τρία λεπτά, για την πρωτολογία σας.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητή συνάδελφε, προφανώς στις ερωτήσεις θα σας απαντήσω και στην πρωτολογία και στη δευτερολογία, σεβόμενος τον χρόνο που μου δίνει η διαδικασία της Βουλής. Η σύνταξη και υποβολή στο GOV.gr των ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης του 2024 των Ελλήνων παραγωγών είναι δυνατή μέσω της online εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία, όπως είπατε και εσείς, λειτουργεί από 1η Απριλίου του 2024. Η υποβολή των δηλώσεων αυτών μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, προφανώς μπορεί και σήμερα να ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή. Υπάρχει μάλιστα και σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία αναφέρει ότι με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ και αφού ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες, ξεκινά μέσω των πιστοποιημένων ΚΥΔ η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης του έτους 2024.

Η ενιαία αίτηση ενίσχυσης του 2024 υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του GOV.GR από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του είτε μέσω της σύνδεσής του με τους προσωπικούς κωδικούς taxis είτε μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).

Να σημειώσουμε ότι η συλλογή των αιτήσεων υλοποιείται στο πλαίσιο της σύμβασης «Ανάπτυξη και προσαρμογή απαιτούμενων πληροφοριακών συστημάτων και διασυνδέσεων που θα υποστηρίξουν την ΚΑΠ 2023-2027». Οι παραγωγοί, οι φορείς που εμπλέκονται με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ μπορούν να επεξεργάζονται και να υποβάλλουν τη δήλωση 2024 μέσω της οποίας χορηγούνται οι άμεσες συνδεδεμένες ενισχύσεις και οι ενισχύσεις των ειδικών καθεστώτων, καθώς και εκκίνησης των μέτρων της αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή με ζωικό κεφάλαιο μέσω του GOV. Ακολούθως, θα εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι και οι εφαρμοστικές οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης του 2024.

Τώρα, κυρία συνάδελφε, όσον αφορά το βασικό σκέλος ερώτησής σας, να πούμε ότι αναφέρεστε σε ένα ζήτημα που έχει λήξει. Τα ζητήματα τα ξεπεράσαμε και είμαστε κανονικά στις διαδικασίες. Ζητήματα που ναι μεν καθυστέρησαν, αλλά αυτό συνέβη για να εξασφαλίσουμε ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει και κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρξει και θα οδηγηθούμε χωρίς προσκόμματα στις πληρωμές του φθινοπώρου.

Όπως σας είπα και σε προηγούμενη απάντησή μου και το έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ πράγματι αντιμετώπισε προβλήματα το προηγούμενο χρονικό διάστημα και αυτό δεν το αρνήθηκε κανένας. Όπως έχουμε αποδείξει ως Κυβέρνηση, δεν είμαστε μια Κυβέρνηση που κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της και εθελοτυφλεί.

Και ολοκληρώνοντας το σκέλος για τις καθυστερήσεις, να σας πω ότι ναι μεν μπορεί αυτές να υπήρξαν, ωστόσο δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη χρονιά της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο των οικολογικών σχημάτων, εκτιμούμε ότι θα είναι πιο εύκολο για τους παραγωγούς να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Και κλείνω την πρωτολογία μου λέγοντας ότι σας έδωσα άλλες μία-δυο απαντήσεις στη Βουλή και τότε μου λέγατε ότι δεν θα πληρωθούν οι παραγωγοί. Η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Οι Έλληνες παραγωγοί πήραν το σύνολο των χρημάτων τους, αυτό που τους αναλογούσε, και καμία μείωση στο σύνολο δεν υπήρξε παρά μόνο τα 90 εκατομμύρια που με δική μας πολιτική απόφαση μεταφέρθηκαν από τον πρώτο πυλώνα στον δεύτερο, και προφανώς, όπως κάθε χρόνο, ξέρετε ότι η επεξεργασία όλων αυτών των πληρωμών ολοκληρώνεται 15 Οκτωβρίου κάθε έτους, όπου γίνονται και οι τελικές πληρωμές. Έτσι θα συμβεί και φέτος.

Λέγατε σε προηγούμενες ερωτήσεις σας ότι οι παραγωγοί έχουν χάσει το 50%, το 40%, το 30%. Δυστυχώς για εσάς, ευτυχώς για τους παραγωγούς, οι πληρωμές που έγιναν αρχές Ιουλίου έδειξαν ότι το σύνολο των πληρωμών έχει φτάσει κοντά σε αυτό το οποίο πράγματι είχαμε υπολογίσει και είχαμε δεσμευτεί.
Σας ευχαριστώ.

Featured Image

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υφυπουργό.

Κυρία Σταρακά, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά, για τη δευτερολογία σας. Παρακαλώ πολύ να τηρήσετε τον χρόνο.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ: Ευχαριστώ.

Πραγματικά με εκπλήσσετε, κύριε Σταμενίτη, όταν μας λέτε ότι είναι άλλη η πραγματικότητα από αυτό που βιώνουμε, ίσως να μην έχετε καμία επαφή με τον αγροτικό κόσμο στην κυριολεξία. Και θα ήθελα να έρθετε σε μια περιοχή όπως η δική μου, η Αιτωλοακαρνανία, να συζητήσετε με αυτόν τον κόσμο.

Παρόλα αυτά, δεν μου απαντήσατε στην ερώτηση, αν και θα έπρεπε να το θυμόσαστε γιατί ήσασταν και πέρυσι Υφυπουργός, πότε άνοιξαν πέρσι οι δηλώσεις και πότε τελείωσαν. Και έχει σημασία, γιατί πέρσι άνοιξαν, κύριε Σταμενίτη, στις 18 Μαΐου και τελειώσανε 15 Σεπτεμβρίου και σήμερα έχουμε 15 Ιουλίου και ίσα που πρόλαβαν και πήραν την προκαταβολή και δεν έχουν ανοίξει ακόμα και λέτε «ξεκίνησαν». Τι ξεκίνησε;

Ίσως να μην έχετε ενημερωθεί γιατί προέκυψε πριν μια ώρα μέσα από το GOV.GR, αλλά ανεβάσατε την αίτηση του 2021, ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι τρέχει καινούργιος διαγωνισμός και θα έπρεπε να ανέβουν οι καινούργιες αιτήσεις.

Και ρωτώ μετά από όλα αυτά και θέλω συγκεκριμένη απάντηση: Πότε θα γίνουν οι έλεγχοι; Πότε θα λάβουν προκαταβολή οι αγρότες δεδομένου ότι πέρυσι ξεκίνησε από 15 Μαΐου και τώρα είναι 15 Ιουλίου; Θα πάρουν πριν από τα Χριστούγεννα οι αγρότες μας τα λεφτά ή μετά;

Και νομίζω ότι το βασικό ενδιαφέρον, γιατί πλέον είναι κοινή ομολογία, ήταν να πάνε τα δεδομένα των αγροτών και του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτός του GOV.GR. Αυτό νομίζω ήταν και μόνο. Όμως θέλω να μου δώσετε μια ακριβή απάντηση, όχι αοριστολογίες, πότε συγκεκριμένα θα τελειώσει το ΟΣΔΕ, πότε θα πληρωθούν οι αγρότες.

Οι ενέργειες του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις οποίες ελέγχεται πραγματικά θα οδηγήσουν σε ναυάγιο και μακάρι να βγούμε ψεύτες, αλλά είναι πολιτική σας απόφαση δυστυχώς.

Επειδή ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε μια διαρκή υποβάθμιση από τις λάθος πολιτικές της Κυβέρνησης, βιώνει την κόλαση που δεν την έχει βιώσει ποτέ τα τελευταία χρόνια. Το Πάσχα -το αναφέρατε και εσείς- δώσατε τα οικολογικά σχήματα. Τα υπόλοιπα, βασικές και συνδεδεμένες, όλα αυτά πετσοκομμένα. Έρχεστε τώρα τον Ιούνιο, μέσα από τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες του προκατόχου κ. Τσιάρα, να εξοφλήσετε τα υπόλοιπα. Πάλι δεν τα δώσατε όλα. Αυτά που καταβάλατε στους αγρότες ήταν ψίχουλα. Νομίζω το γνωρίζετε πως οι πιστώσεις των λογαριασμών ήταν ακόμα και 1 ευρώ, 2 ευρώ, 3 ευρώ και έως 5 ευρώ.

Δεν μου απαντήσατε για τον ΑΦΜ αυτό που έλαβε τα δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Λάθος τεχνικό ήταν; Αν αυτό, λοιπόν, είναι λάθος στις μέρες μας και αν αυτό δεν είναι μπάχαλο, τότε ποιο είναι το μπάχαλο, κύριε Υφυπουργέ; Είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο και να γίνονται τέτοια λάθη; Μετά περιμένουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι επιεικής απέναντί μας;
Σας ζητάμε από το Πάσχα -σας το ζητώ και εγώ προσωπικά- να μας πείτε τι ποσά δόθηκαν και πού και ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη από τις ενισχύσεις του 2023 και ακόμη δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση, όχι εγώ, αλλά οι αγρότες που δεν ξέρουν πραγματικά τι γίνεται.

Είναι κοινή ομολογία ότι τίποτα δεν μπορεί πλέον να γίνει σωστά. Όλα γίνονται βιαστικά, ανοργάνωτα, μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος πρέπει να τρέξει, να προλάβει να κάνει τις δηλώσεις, με την ελπίδα ότι θα πληρωθεί μέσα στο 2024.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ: Επίσης να τονίσουμε -και θα ήθελα την απάντησή σας- ότι δεν έχουν δει φράγκο -στην κυριολεξία φράγκο- όσοι καλλιεργούν σιτάρι, είτε σκληρό είτε μαλακό, κριθάρι, σπόρους σποράς, μήλα, καλαμπόκι, φυτά, όπως είναι η βρόμη. Αφήστε για τον Daniel, όπου οι πληγέντες συνάνθρωποί μας ζουν το μαρτύριο της σταγόνας!

Όλα αυτά φτάνουν στο συμπέρασμα ότι ακροβατείτε σε τεντωμένο σκοινί, κύριε Υφυπουργέ. Θέλουμε να μας πείσετε ότι θα λύσετε το πρόβλημα της αδράνειας αλλά και της αξιοπιστίας και κυρίως, ότι θα εξασφαλίσετε τα δικαιώματα του αγροτικού μας κόσμου. Πείστε τον στην κυριολεξία ότι δεν θα χάσει τίποτα από αυτά που δικαιούται.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ την κ. Σταρακά.

Έχετε τον λόγο, κύριε Υφυπουργέ, για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είμαι πολύ συγκεκριμένος στις απαντήσεις μου, αγαπητή συνάδελφε. Σας το είπα και στην πρωτολογία μου ότι επειδή έχουμε το θεσμικό πλαίσιο των οικολογικών σχημάτων, εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους παραγωγούς να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Έτσι λοιπόν, κανονικά θα γίνουν οι πληρωμές για τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Επιπλέον και για το 2023 έχουν πληρωθεί συγκεκριμένα ποσά που αποδεικνύουν ότι οι παραγωγοί δεν έχουν χάσει τα χρήματά τους, όπως εκτιμούσατε σε προηγούμενες ερωτήσεις, τις οποίες μου κάνατε.

Θα ολοκληρώσω την απάντηση στα ερωτήματά σας στεκόμενος στη δευτερολογία μου στις πληρωμές στις οποίες αναφέρεστε, για να μάθουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι ακριβώς τι συμβαίνει.
Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος ενίσχυσης 2023 πραγματοποίησε τις πληρωμές που αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις του Πυλώνα Ι. Το ποσό ανέρχεται στα 1.769.104 ευρώ.
Όσον αφορά στα μικροποσά, τα οποία αναφέρετε και που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, στους οποίους έχει καταβληθεί με τις προηγούμενες πληρωμές σχεδόν το σύνολο των ενισχύσεων που τους αναλογεί, αυτά αφορούν σε λογιστική εκκαθάριση και τακτοποίηση. Η εκκαθάριση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του υπολογισμού της αξίας των δικαιωμάτων και του εθνικού αποθέματος, καθώς και της εκκαθάρισης της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, η οποία πληρωνόταν σε ποσοστό 93% στις δύο προηγούμενες πληρωμές, Δεκεμβρίου και Απριλίου. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, δεν συμβαίνει μόνο τώρα. Να ρωτήσετε τους παραγωγούς.

Τέλος, για τον Πυλώνα ΙΙ για το έτος 2023 πληρώθηκαν 503.592.029 ευρώ. Πρόκειται για πληρωμές που αφορούν τα αγρο-περιβαλλοντικά -βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία, εξισωτική αποζημίωση. Και σε αυτή την περίπτωση τα μικροποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων για τον Πυλώνα ΙΙ, στους οποίους είχαν καταβληθεί με τις προηγούμενες πληρωμές σχεδόν το σύνολο των ενισχύσεων που τους αναλογεί, να σας πω ότι και αυτά θα αφορούν λογιστική εκκαθάριση και τακτοποίηση δικαιούμενων ποσών, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Συνολικά για τους δύο πυλώνες εντός ΟΣΔΕ οι ενισχύσεις των αιτήσεων του 2023 καταβλήθηκαν από τον Οργανισμό με πλήρη διαφάνεια και εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή μέχρι 30 Ιουνίου, 2.306.000.000 ευρώ, διαψεύδοντας όλα τα περί αντιθέτου κακόβουλα δημοσιεύματα, που μοναδικό στόχο είχαν την παραπλάνηση των ενδιαφερομένων παραγωγών.

Εδώ να σημειώσω ότι η καταλυτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση καταβολής τυχόν υπολοίπων πληρωμών έτους 2023 προς τους παραγωγούς, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, είναι η 15η Οκτωβρίου του 2024, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο και κάθε χρόνο σε αυτή την ημερομηνία κάνουμε τις εκκαθαρίσεις.

Όσον αφορά, τέλος, την αδιαφάνεια και την έλλειψη ενημέρωσης στην οποία αναφέρεστε, να πω ότι τα ποσά επιδότησης των δικαιούχων πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το οικονομικό έτος 2023, έτος αιτήσεως 2022, βάσει του Κανονισμού 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, είναι δημοσιευμένα σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα αντίστοιχα ποσά για το οικονομικό έτος του 2024, που μας ζητάτε να σας ενημερώσουμε, βάσει πάλι του συγκεκριμένου Κανονισμού 2116/2021 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, θα δημοσιοποιηθούν στον προαναφερθέντα ιστότοπο το αργότερο μέχρι 31 Μαΐου του 2025.

Απλώς σας αναφέρω τι δόθηκε κάθε χρόνο για να μην επανέρχεστε να μας λέτε ότι χάθηκαν χρήματα από τους παραγωγούς. Το 2020 δόθηκαν περίπου 1.900.000.000 ευρώ στους παραγωγούς από τον Πυλώνα Ι, συνολικά και τον Οκτώβριο. Το 2021 πάλι περίπου το ίδιο ποσό. Το 2022 δόθηκαν 1.000.983.000 ευρώ. Στο έτος που βρισκόμαστε σήμερα δόθηκαν 1.800.000.000 ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προσθέσετε και τα 90.000.000 ευρώ, εκατομμύρια τα οποία μεταφέραμε από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ και πάλι αφορούν παραγωγούς.

Επομένως ο Έλληνας παραγωγός, μετά από τη σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη νέα προγραμματική περίοδο του 2023-2024, να ξέρει ότι διασφαλίστηκαν τα χρήματά του και είναι ακριβώς τα ίδια. Ευτυχώς για τη χώρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατάφερε να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διατήρησε τα ίδια χρήματα. Απλώς αποφασίσαμε, μετά από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα χρήματα να πληρωθούν με διαφορετικό τρόπο και επειδή ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, είχαν διαφορετικές ημερομηνίες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Να είστε βέβαιοι, γιατί αυτή η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πρώτο στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών, ότι και η δήλωση θα ανοίξει και θα ολοκληρωθεί και οι πληρωμές για το 2024 θα γίνουν στην ώρα τους και θα είναι όπως κάθε χρόνο σωστές, διάφανες και αξιόπιστες.
Σας ευχαριστώ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image