Ερώτημα

Προς ΟΠΕΚΕΠΕ

ΥΠΑΑΤ

ΕΛΓΑ

Η Προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης είναι ένα καθεστώς εισοδηματικής στήριξης για τους γεωργούς που ασχολούνται με γεωργικές δραστηριότητες. Η βασική ενίσχυση προκαταβάλεται κατά 70% από τον Φορέα Πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ κάθε Οκτώβριο. Η φετινή πληρωμή είναι μια χρονιά μεγάλης χασούρας για τον αγρότη αφού η προκαταβολή ήταν σε όλους άνω του 25% κάτω.

Ενώ και το Δεκέμβριο δεν θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση όλων των ποσών καθώς η εκκαθάριση του πρασινίσματος θα γίνει το Μάρτιο του 2024, οπότε μιλάμε για ένα ετήσιο αγροτικό εισόδημα που εξανεμίζεται ενώ δεν είναι λίγοι που είχαν προγραμματίσει αποπληρωμή υποχρεώσεων.

Η πληρωμή γίνεται μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για όλες τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 και την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας που προβλέπει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027.

Αναμένουμε διευκρινιστικές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τι έγινε με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων; Γιατί δεν συμπεριλήφθηκε η αναδιανεµητική ενίσχυση;

Featured Image

***Η αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη (πριμ μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων) «Συμπληρωματική στήριξη του αναδιανεμητικού εισοδήματος για τη βιωσιμότητα», είναι ετήσια αποσυνδεδεμένη ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος για την πενταετία 2023-2027.

Δυστυχώς φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν στήριξε ολοκληρωτικά τους γεωργούς και κτηνοτρόφους προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Ποιες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα;

Ποια τα ακριβή πορίσματα από τους ελέγχους;

Φωτεινή Μακρή

Λογίστρια Φοροτεχνικός Α τάξης

Ειδική στην αγροτική φορολογία και ασφάλιση

Featured Image