Δύσκολη χρονιά από την άποψη των αποδόσεων η εφετινή για την παραγωγή ηλίανθου.

Η εικόνα από περιοχές και νομούς της βόρειας Ελλάδας, που έκοψαν το προηγούμενο διάστημα μόνο καλή δεν είναι. Η ζημιά και η επίπτωση από τις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού ήταν πασιφανής, με αποτέλεσμα τις χαμηλές αποδόσεις πέραν ελαχίστων περιπτώσεων, ακόμα και στα ποτιστικά χωράφια.

“Στα τέλη Αυγούστου κόψαμε ηλίανθο και το χαρακτηριστικό της χρονιάς της φετινής λόγω του καύσωνα, ήταν οι ανομοιογένεια στις στρεμματικές αποδόσεις. Είχαμε πρόβλημα ακόμα και σε ποτιστικά χωράφια, πόσο μάλλον στα ξηρικά. Σε γενικές γραμμές οι αποδόσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 100 και 500 ίσως και παραπάνω κιλών το στρέμμα”, τονίζει στο Agronewsbomb ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τη Νιγρίτα και πρόεδρος στον ΠΑΣΚΕΦ.

Featured Image

Από την πλευρά του ο Στέργιος Γκιργκίρης από την εταιρεία Αγροφυλλίδα μας είπε: “ήταν ξηρική η χρονιά φέτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις καλλιέργειες ηλίανθου. Οι αποδόσεις γενικά ήταν χαμηλές. Συγκεκριμένα, στα ξηρικά κυμάνθηκαν στα 100 κιλά το στρέμμα ή και πιο χαμηλά ακόμα και στα ποτιστικά γύρω στα 300 κιλά το στρέμμα. Οι τιμές από την άλλη, που πήρε ο παραγωγός βάσει και των συμβολαίων ήταν στα 45 με 47 λεπτά ανά κιλό”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image