Ευθύνες στην περιφέρεια επιρρίπτουν θιγόμενοι – Δεν υπάρχει προσωπικό, έκτακτες προσλήψεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, απαντά ΆνναΜαρία Παπαδημητρίου.

Μπορεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μόλις προχθές να ανακοίνωσε το δεύτερο κύμα αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους για πανώλη και ευλογιά, όμως, στη Μαγνησίας ουδείς από τους πληγέντες από την ευλογιά δεν είδε να πιστώνεται ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Στην ΠΕ Μαγνησίας δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης των φακέλων και έτσι το ΥΠΑΑΤ δεν έχει ακόμη στη διάθεσή του τα απαραίτητα στοιχεία, με βάση τα οποία θα καταβάλλει τις ανάλογες αποζημιώσεις.

Η καθυστέρηση αποδίδεται στην υποστελέχωση της τοπικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, γι’ αυτό και επιχειρείται τώρα το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με εμβόλιμες προσλήψεις.

Ωστόσο είναι έκδηλη η δυσαρέσκεια στους 40 περίπου θιγόμενους κτηνοτρόφους του νομού Μαγνησίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται εκείνοι που στις μονάδες τους εντοπίστηκαν κρούσματα και όσοι διατηρούν τις μονάδες τους κοντά και εκ των πραγμάτων μπήκαν στη ζώνη επικινδυνότητας και ελέγχου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται υπό αυστηρότατους περιορισμούς.

«Σήμερα, μόλις επικοινώνησαν μαζί μου για να ζητήσουν τον αριθμό του τραπεζικού μου λογαριασμού», αντιτείνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Μαγνησίας Γιώργος Τερζάκης, στη μονάδα του οποίου επιβεβαιώθηκε το τρίτο κρούσμα ευλογιάς στον νομό, με αποτέλεσμα να θανατωθούν περισσότερα από 1.000 αιγοπρόβατα. «Δεν είναι δυνατόν να ακούμε ότι καταβάλλονται οι αποζημιώσεις και στους λογαριασμούς μας να μην έχει πιστωθεί ευρώ, διότι ακόμη οι φάκελοι δεν είναι έτοιμοι», πρόσθεσε ο ίδιος, εκφράζοντας δυσφορία.

Έλλειψη προσωπικού επικαλείται η ΠΕ Μαγνησίας

«Δεν έχουμε προσωπικό, σήμερα προκηρύξαμε τρείς επιπλέον θέσεις ώστε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία άμεσα», ήταν η απάντηση που παρείχε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Αννα Μαρία Παπαδημητρίου. Σύμφωνα με την ίδια το υπάρχουν προσωπικό της κτηνιατρικής υπηρεσίας στην ΠΕ Μαγνησίας δεν επαρκεί και ο όγκος δουλειάς είναι πολύ μεγάλος. Με τους τρείς νέους υπαλλήλους που θα προσληφθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου, εκτιμάται ότι μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αποσταλούν οι φάκελοι για τις αποζημιώσεις.

Featured Image

«Η διαδικασία για την συγκέντρωση όλων των στοιχείων για κάθε μονάδα που έχει πληγεί από ευλογιά, δεν είναι απλή. Θα πρέπει να πιστοποιηθεί η θανάτωση του κάθε αιγοπρόβατου ξεχωριστά, να κατατεθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οι αναφορές των υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να αποσταλούν στο Υπουργείο χωρίς ελλείψεις», εξήγησε η κ. Παπαδημητρίου.

Επείγει να δοθούν πριν τα Χριστούγεννα

Οι πληγέντες κτηνοτρόφοι πιέζουν και δικαίως οι αποζημιώσεις να καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα, καθώς η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί είναι μεγάλη.

Επιπροσθέτως, επαναφέρουν το ζήτημα της ενίσχυσης και στο θέμα των ζωοτροφών, καθώς υπάρχει δέσμευση από το ΥΠΑΑΤ ότι είναι ζήτημα που εξετάζεται, όμως ήδη τα περισσότερα ζώα λόγω του εγκλεισμού υποσιτίζονται και χρήματα οι κτηνοτρόφοι να προμηθευτούν νέες ποσότητες ζωοτροφών δεν έχουν.

Υπενθυμίζεται πως η αποζημίωση για την ευλογιά θα είναι αυξημένη στα 250 € για τα καθαρόαιμα και στα 220 € για τα ημίαιμα, ενώ παράλληλα προβλέπεται δωρεάν αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, κατά τα πρότυπα του Μέτρου 5.2 για τη Θεσσαλία.

Τέλος, με βάση τα όσα ανακοίνωση το ΥΠΑΑΤ στο δεύτερο κύμα αποζημιώσεων πιστώθηκαν προχθές στους λογαριασμούς των Περιφερειών 7,6 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους, ενώ συνολικά έχουν δοθεί μέχρι σήμερα παραπάνω από 13,3 εκατ. ευρώ για κάλυψη εξόδων που έκαναν οι Περιφέρειες.

Featured Image