Χωρίς νερό οι καλλιέργειες στη Ρόδο

Η λειψυδρία επηρεάζει σημαντικά αρκετές περιοχές στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Στη Ρόδο, αποφασίστηκε η διακοπή της παροχής νερού από το φράγμα της Απολακκιάς για τις καλλιέργειες στα νότια του νησιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με το rodiaki.gr, η απόφαση αυτή λήφθηκε λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού στο φράγμα, με σκοπό τη διατήρηση των αποθεμάτων για την επόμενη χρονιά, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν επαρκείς βροχοπτώσεις κατά τον χειμώνα.

Ως αποτέλεσμα της λειψυδρίας, οι καλλιεργητές δεν θα φυτέψουν τη χειμερινή πατάτα, όπως συνηθιζόταν, καθώς μετά τις 31 Δεκεμβρίου ο αγωγός παροχής νερού θα κλείσει και θα ανοίγει μόνο ανά 15 ημέρες για την άρδευση των δενδρωδών καλλιεργειών.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ και κοινοτάρχης Απολακκιάς, Τσαμπίκος Καραγιάννης, δήλωσε στη «Ροδιακή» ότι η Γενική Συνέλευση του ΤΟΕΒ αποφάσισε πριν από έναν μήνα τη διακοπή των καλλιεργειών στις 31 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η φύτευση της χειμερινής πατάτας.

«Ο κεντρικός αγωγός θα κλείσει για να προστατεύσουμε το νερό στο φράγμα, το οποίο βρίσκεται σε χαμηλή στάθμη, και θα τον ανοίγουμε ανά 15 ημέρες για την άρδευση των δενδρωδών καλλιεργειών. Είναι μία δύσκολη απόφαση και για μένα προσωπικά η δυσκολότερη στα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, αλλά ήταν απαραίτητη για να διασφαλίσουμε τουλάχιστον τις καλλιέργειες του επόμενου καλοκαιριού», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Το θέμα θα συζητηθεί και στο περιφερειακό συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθούν οι αποφάσεις που έλαβε ο ΤΟΕΒ.