Αντιμέτωποι εκ νέου με το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης βρίσκονται δεκάδες κτηνοτρόφοι στη Γαλάτιστα της Χαλκιδικής.

Αιτία αποτελεί η μαζική απόρριψη των αιτήσεων που είχαν καταθέσει ήδη από τον Μάρτιο για πλήρωση των κενών θέσεων από εργάτες προερχόμενοι από Τρίτες Χώρες, με μόλις ένα 5% εξ΄ αυτών να γίνονται δεκτές.

Όπως τονίζει στο Xalkidiki Politiki ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν μείνει χωρίς βοηθητικό προσωπικό μετά τη μαζική απόρριψη των αιτήσεων που κατέθεσαν για τη μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης και συγκεκριμένα από το Πακιστάν.

Οι κτηνοτρόφοι κατέθεσαν κανονικά τις δηλώσεις προς την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από όπου έλαβαν αρχικά το πράσινο φως. Μετέπειτα, ακολουθώντας τα βήματα που προβλέπονται, απέστειλαν τις ονομαστικές αιτήσεις προς την ελληνική Πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ, η οποία στη συνέχεια κάλεσε τους εργάτες για συνέντευξη μέσα σε ένα πλαίσιο 15 ημερών. Η απάντηση όμως στη μαζική πλειοψηφία των αιτήσεων ήταν αρνητική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xalkidiki Politiki, αιτία των απορριπτικών απαντήσεων φέρεται να είναι το γεγονός πως η συγκεκριμένη χώρα προέλευσης των εργατών θεωρείται εχθρική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα κατ΄ επέκταση και στην Ελλάδα και δεν εμπίπτει σε καθεστώς συμφωνίας όπως με άλλες χώρες, φερειπείν την Αίγυπτο, την Ινδία ή την Ταϋλάνδη.

Featured Image

«Άλλος έκανε αίτηση για τρία άτομα και ήρθε μόνο ένας. Άλλος έκανε επίσης για τρία και δεν ήρθε κανένας», εξηγεί ο κ. Τσιαρτσιαφλής τονίζοντας πως το γεγονός αυτό αποτελεί πλήγμα τόσο στον παραγωγικό τομέα της εργασίας τους, αλλά και οικονομικό καθώς κάθε αίτηση μεμονωμένα στοιχίζει συνολικά γύρω στα 300 ευρώ.

Τι προβλέπει η υφιστάμενη ΚΥΑ για τη μετάκληση εργατών από Τρίτες Χώρες

Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για τα έτη 2023 και 2024, πλέον δεν καθορίζονται οι θέσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα αλλά ανά Περιφέρεια. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα της μεταφοράς μετακλητών εργατών από έναν κορεσμένο κλάδο σε έναν άλλον καθώς Γεωργία, Κτηνοτροφία, Δασοκομία και Αλιεία, υφίστανται πλέον ως μία ενιαία κατηγορία. Ωστόσο πρακτικά αυτό φαίνεται να είναι κάτι που δεν συμβαίνει καθώς πολλοί εργάτες που δραστηριοποιούνται στη Γεωργία αποφεύγουν να εργαστούν στην Κτηνοτροφία η οποία απαιτεί μεγαλύτερο διάστημα απασχόλησης, το οποίο κυμαίνεται στον έναν χρόνο.

Μοναδική λύση για τους κτηνοτρόφους της περιοχής φαίνεται πως είναι πλέον μία λίστα που έχει καταρτίσει η Εθνική Αγροτική Ένωση Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) και η οποία αφορά εργάτες γης από την Ινδία και την Ταϋλάνδη. Κλιμάκιο εκπροσώπων του ΕΘΕΑΣ, συμπεριλαμβανομένου και του Αντιπροέδρου κ. Γιαννακάκη, πραγματοποίησε συναντήσεις με τις προξενικές αρχές τόσο των συγκεκριμένων χωρών όσο και των ελληνικών και κατάρτισαν λίστα με ονόματα υποψηφίων που ενδιαφέρονται να στελεχώσουν τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

Πηγή: xalkidikipolitiki.com

Featured Image