Νέα δεδομένα στην Κρήτη δημιουργούν τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr εντοπίστηκαν σε πρόβατα που είχαν εισαχθεί από την Γαλλία στη χώρα μας, και έφτασαν στο Ηράκλειο αφού πρώτα πέρασαν από χώρο συγκέντρωσης στην Θεσσαλία. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιοχή Αστερουσίων, σε Εθιά και Παρανύμφους στο πλαίσιο ιχνηλάτησης άλλων γνωστών κρουσμάτων ενώ ήδη έχουν δεσμευτεί 350 ζώα στα ποιμνιοστάσια δύο κτηνοτρόφων.

Εντός της ημέρας αναμένονται αποτελέσματα και από άλλα δείγματα που έχουν σταλεί προς εξέταση ενώ στο Ηράκλειο αναμένεται σήμερα ο γενικός γραμματέας (γ.γ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος θα συμμετέχει σε σύσκεψη φορέων στην Περιφέρεια Κρήτης όπου θα εκτιμηθούν τα δεδομένα και θα καθοριστούν τα περαιτέρω μέτρα. Για την ώρα, ισχύει καραντίνα αιγοπροβάτων με απαγόρευση μετακινήσεων σε όλη την Κρήτη ενώ τα σφαγεία παραμένουν κλειστά μέχρι την Δευτέρα 5 Αυγούστου.

Καλογερής: «Παίρνουμε μέτρα τύπου πανδημίας κορωνοϊού – Θα υπάρξει κοινωνικό ζήτημα»
«Παρακολουθούνται όλες οι εισαγωγές όλα τα αρνιά και πρόβατα που μπήκαν στην Κρήτη το τελευταίο 2οήμερο έχουν ελεγχθεί. Στο πλαίσιο αυτής της ιχνηλάτησης δύο ύποπτα κρούσματα χθες επιβεβαιώθηκαν ότι είναι θετικά. Ευτυχώς τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται γι’ αυτό βρέθηκαν και τα κρούσματα» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, μιλώντας το πρωί στο ZARPA RADIO 89,6 και τον Δημήτρη Παππά, διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι στιγμής τα Χανιά είναι «καθαρά».

Για την επάρκεια κρέατος στην αγορά, τόνισε πως «προς το παρόν υπάρχει επάρκεια διότι τα σφαγεία λειτούργησαν στην αρχή της εβδομάδας οπότε το Σαββατοκύριακο είναι καλυμμένο. Αν το μέτρο συνεχιστεί, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να υπάρχει έλλειψη στην αγορά. Το θέμα όμως είναι μην εξαπλωθεί η ασθένεια και εξοντώσει τα κοπάδια. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κτηνοτροφία, γιατί η Κρήτη δεν είναι όπως τις άλλες περιοχές, στην Κρήτη κτηνοτροφία σημαίνει αιγοπροβατοτροφία και βέβαια για την τυροκομία,για το γάλα, για τα τυριά μας» ανέφερε: «Θα υπάρξει μεγάλο κοινωνικό ζήτημα»

Πάντως, ο κ. Καλογερής, ξεκαθάρισε ότι εμείς στα Χανιά δεν έχουμε επίσημα μεταφορά αμνοεριφίων δεν έχουμε εισαγωγές, τα εισαγόμενα έχουν πάει μόνο Ηράκλειο»

«Από βδομάδα όμως αν δεν δουλέψουν τα σφαγεία θα έχουμε πρόβλημα. Φοβόμαστε τις σφαγές ζώων τις ανεξέλεγκτες» τόνισε ο κ. Καλογερής.

Πάντως, όπως εξήγησε, η νόσος αντιμετωπίζεται με μέτρα τύπου πανδημίας κορωνοϊού για να περιοριστεί η διασπορά ενώ οι υπηρεσίες της Π.Ε. Χανίων είναι σε ετοιμότητα για να εφαρμόσουν όποια μέτρα τους ζητηθούν μετά και τις αποφάσεις που θα παρθούν στην αποψινή σύσκεψη.

Πρόεδρος Κτηνοτρόφων: «Στα Χανιά δεν έχουν έρθει ζώα από εξωτερικό»

Τα νέα δεδομένα προκαλούν τεράστια ανησυχία στον κτηνοτροφικό κόσμο των Χανίων καθώς η συγκεκριμένη νόσος είναι πολύ μεταδοτική και μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές θανατώσεις και τεράστια οικονομική καταστροφή στον κτηνοτροφικό κόσμο.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, ας κάνουμε μία εβδομάδα υπομονή για να παρθούν όλα τα μέτρα» σημειώνει στο zarpanews.gr ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Χανίων, Γιάννης Βερυκάκης, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι στα Χανιά δεν έχουν γίνει εισαγωγές αιγοπροβάτων από το εξωτερικό και ότι αυτή η πρακτική έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Featured Image

Πάντως, οι κτηνοτρόφοι ενοχοποιούν για το πρόβλημα αποκλειστικά και μόνο τις εισαγωγές αιγοπροβάτων από Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία μέσα από μη ασφαλή δίκτυα.

Ανησυχία για επάρκεια στις κοινωνικές εκδηλώσεις – Να «σφραγιστεί» το Ηράκλειο, ζητούν οι κρεοπώλες

Στο μεταξύ, βέβαιες πρέπει να θεωρούνται οι ελλείψεις σε κρέας ήδη από την επόμενη εβδομάδα στα Χανιά, αν παραμείνουν κλειστά τα σφαγεία.

«Υπάρχει επάκρεια για τις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, η ερχόμενη εβδομάδα όμως θα είναι δύσκολη» τονίζει στο zarpanews.gr ο πρόεδρος των κρεοπωλών, Κώστας Φιωτάκης. «Ετοιμάζουμε υπόμνημα προς το Υπουργείο όπου ζητάμε να μπει σε καράντινα ο νομός Ηράκλειου και Χανιά και Ρέθυμνο να λειτουργούν κανονικά εφόσον δεν υπάρχει κρούσμα» τονίζει ο κ. Φιωτάκης, εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να γίνει εφικτό με ελέγχους στα λιμάνια και στο οδικό δίκτυο.

«Θα έχουμε τρομερό πρόβλημα γιατί είναι η περιόδος της μεγάλης ζήτησης για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τις βαφτίσεις, τα πανηγύρια, τις παραδοσιακές βραδιές» τονίζει, εξηγώντας μάλιστα πως πολλές παραγγελίες έχουν ήδη προπληρωθεί. «Το αρνί και το κατσίκι είναι η βάση της παράδοσής μας, πιλάφι, βραστό, τσιγαριαστό, ψητό, είναι το φαγητό που στηρίζει όλο το μενού των εκδηλώσεων» σημειώνει ο κ. Φιωτάκης. «Θα έχουμε τρομερό πρόβλημα, θα γονατίσουν οι κτηνοτρόφοι» τονίζει.

«Δεν μολυνεται ο άνθρωπος»
Η πανώλη των αιγοπροβάτων, που πρώτη φορά καταγράφηκε το 1942 στην Ακτή Ελεφαντοστού, προκαλείται από τον RNA ιό Morbillivirus caprinae, που ανήκει στην οικογένεια των Παραμυξοΐών, όπως οι ιοί που ευθύνονται για την πανώλη των βοοειδών, τη νόσο Carre στους σκύλους και την ιλαρά στους ανθρώπους, μεταξύ άλλων. Μεταδίδεται μεταξύ των ζώων με άμεση επαφή, συχνά μέσω της εισπνοής μολυσμένων σταγονιδίων.

Η πρώτη καταγραφή της (PPR) στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν το 2018 στη Βουλγαρία. Μια παράμετρος που ανεβάζει τον πήχη δυσκολίας, είναι ότι οι ευρωπαϊκές κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν είναι εξοικειωμένες με τη συγκεκριμένη νόσο, ούτε κατάλληλα προετοιμασμένες. Επιπλέον, θεωρούν την πανώλη των αιγοπροβάτων «εξωτική» ασθένεια. Εκείνη τη χρονιά, πάντως, η Βουλγαρία κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωσή της, επιβάλλοντας ζώνη καραντίνας γύρω από την περιοχή με τα αρχικά κρούσματα και απαγορεύοντας άμεσα το εμπόριο και τη μεταφορά ζώων.

Σε οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα επισημαίνει κάποια βασικά σημεία σχετικά με τη νόσο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο.

Πηγή: zarpanews.gr

Featured Image