Τους προβληματισμούς της σε σχέση με την εφετινή διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ εκθέτει με νέα της ανακοίνωση η ΠΕΦΑΣΥ, η οποία εκπροσωπεί πολλά ΚΥΔ σε όλη τη χώρα.

Όπως μεταξύ άλλων τονίζει ακόμα και αυτή η παράταση που δόθηκε ως το τέλος του μήνα για δηλώσεις δίχως ποινή, δεν λύνει το πρόβλημα και αναμένεται ως εκ τούτου, το πέρας της να βρει δεκάδες χιλιάδες παραγωγούς, χωρίς να έχουν προλάβει να κάνουν τη δήλωση.

Θέτει παράλληλα η ΠΕΦΑΣΥ το ζήτημα της αποσφαλμάτωσης, για την οποία όπως σημειώνει, απαιτείται τουλάχιστον χρόνος 15 ημερών, ενώ κρούει ταυτόχρονα καμπανάκι κινδύνου σε σχέση με τις επικαλύψεις αγροτεμαχίων και τα σφάλματά τους, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100.000.

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων ΟΣΔΕ-ΠΕΦΑΣΥ έχει ως εξής:

Όπως πολλάκις σας έχουμε επικοινωνήσει και εντόνως επισημάνει η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των δηλώσεων καλλιέργειας παραμένει άπιαστο όνειρο για την διεξαγωγή του έργου του ΟΣΔΕ 2024.

Όπως δεκάδες φορές έχουμε προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια, έτσι και τώρα, η καταληκτική ημερομηνία θα βρει:

1. Δεκάδες χιλιάδες αγρότες να μην έχουν διεκπεραιώσει μερικώς ή ολικώς την δήλωση καλλιέργειας.

2. Εκατοντάδες χιλιάδες Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης χωρίς το σύνολο των απαραίτητων δικαιολογητικών και με δεκάδες τεχνικές ατέλειες.

3. Λόγω της μη παραλαβής διασταυρωτικού ελέγχου δεν έχει διεκπεραιωθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η αποσφαλμάτωση των δηλώσεων καλλιέργειας, πράγμα που
σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες λάθη θα οδηγήσουν σε μία πολύ κακή πληρωμή. Σας αναφέρουμε ότι μόνο τα σφάλματα των επικαλυπτόμενων αγροτεμαχίων θα ξεπερνούν τις 100.000.

Featured Image

4. Πάρα πολλά τεχνικά προβλήματα βασικών λειτουργιών στην εφαρμογή δεν έχουν επιλυθεί ακόμα και σήμερα, απουσιάζουν εγκύκλιοι και διευκρινιστικές οδηγίες καθώς και τροποποιήσεις υπουργικών αποφάσεων που θα ολοκληρώσουν το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας.

Το φετινό χρονοδιάγραμμα ήταν στα πλαίσια του παρανοϊκού και εκτός καμίας λογικής καθώς, ζητήθηκε από τα ΚΥΔ να διεκπεραιώσουν ένα έργο που παραδοσιακά λαμβάνει χώρα σε τουλάχιστον 80 ημερολογιακές ημέρες, αυτήν την φορά να γίνει σε 50. Πραγματικά, μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως ο οργανισμός αδυνατεί να κατανοήσει τα βασικά σ ’αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία και οδηγεί την πληρωμή της προκαταβολής σε όλεθρο.

Δεν είμαστε αυτοί που θα ξανασυζητήσουμε για το χρονοδιάγραμμα και δεν θα ζητήσουμε παράταση γιατί οι όποιες παροτρύνσεις μας καταλήγουν στο κενό. Θα σας προειδοποιήσουμε, όμως, ενημερώνοντας παράλληλα κι αυτούς που πραγματικά μας ενδιαφέρουν, τους Έλληνες αγρότες, ότι εάν:

1. Δεν προβλεφθεί διαδικασία αποσφαλμάτωσης τουλάχιστον 15 ημερών

2. Δεν αποκατασταθούν όλες οι ελλείψεις και τα τεχνικά προβλήματα του έργου

3. Δεν αλλάξει πλήρως το χρονοδιάγραμμα για την προσθαφαίρεση των οικολογικών σχημάτων και των συνδεδεμένων ενισχύσεων, καθώς και της ανάρτησης των δικαιολογητικών που και οι δύο διαδικασίες θα πρέπει χρονικά να φύγουν μετά την προκαταβολή και κατά τον μήνα Νοέμβριο, οι συνέπειες θα είναι ανεπανόρθωτες για τις πληρωμές και θα ξαναζήσουμε τα σενάρια των 2 τελευταίων ετών.

Τα ΚΥΔ υπερβάλλαν και υπερβάλλουν εαυτό σε άλλη μια αλλοπρόσαλλη χρονικά χρονιά αλλά αυτό που ζητάτε δεν μπορεί για κανένα μας να πραγματοποιηθεί.

Τα παραπάνω έχουμε κοινοποιήσει στον οργανισμό με εξώδικο από την 13η Αυγούστου το οποίο ακόμα και σήμερα παραμένει αναπάντητο. Γίνετε εκτενής αναφορά όλων των σφαλμάτων όσο των παραλείψεων αλλά καιτης κακής λογικής χρονοδιαγράμματος που διέπει το ΟΣΔΕ του 2024.

Η απόλυτη ευθύνη μιας πιθανόν κακής πληρωμής, μην έχετε αυταπάτες, βαραίνει αποκλειστικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις πράξεις του.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image