«Ο Νόμος 5092, που ψηφίστηκε και αποτελεί σκληρό σενάριο, στερεί από 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες και τις οικογένειές τους την ασφαλιστική ικανότητα και φαρμακευτική περίθαλψη, έχοντας ως μόνη δυνατότητα, να προσέρχονται στις δημόσιες δομές υγείας», όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Αλέξης Μητρόπουλος νομικός – εργατολόγος, πανεπιστημιακός και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους) . Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σκληρή επιλογή για την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, και ως γυναίκα σημείωσε μάλιστα, να κάνει κάτι, που δεν έκαναν άλλοι προκάτοχοί της και χαρακτήρισε την επιλογή, άδικη, σκληρή και ανάλγητη.
Μειώθηκαν μόνο κατά 100 χιλιάδες
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν πρόβλημα, καθώς δεν θα έχουν παράταση ασφαλιστικής ικανότητας, με προϋπόθεση τη συνταγογράφηση από ιδιώτες ιατρούς, δυνατότητα για διαγνωστικές εξετάσεις και άλλες θεραπευτικές πράξεις.
«Με τροπολογία, έγινε μια διόρθωση προχθές και δόθηκε ασφαλιστική ικανότητα μόνο σε όσους έχουν χρέη μέχρι 100 €, άρα μειώθηκαν κατά 100.000 αυτοί οι οποίοι δεν θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα», ανέφερε ο καθηγητής.
Να υπήρχε μόνο ο όρος πληρωμής των τρεχουσών εισφορών
Ο κ. Μητρόπουλος θεωρεί ότι έπρεπε να είχε επιλεγεί η δυνατότητα που έδωσε πέρυσι και πρόπερσι η ίδια κυβέρνηση, για πλήρη ασφαλιστική ικανότητα, με τον όρο να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές περί υγείας, το λεγόμενο 6%.
«Φέτος η κ. υπουργός έκανε δύο σκληρές επιλογές. Η πρώτη είναι αυτή που αναφέρθηκε και η δεύτερη , που αφορά στις αγρότισσες, για τις οποίες την επιδότηση μητρότητας την εξήρτησε από ασφαλιστική ενημερότητα που μπορούν να πάρουν όσες έχουν πληρώσει τις εισφορές τους. Όσες αγρότισσες δεν έχουν πληρώσει τα 1000 € που χρωστούν στον ΕΦΚΑ ή όποιες οφειλές έχουν, δεν θα παίρνουν την επιδότηση λόγω μητρότητας», επισήμανε ο κ. Μητρόπουλος.
«Δεν μπορεί κάποιος που πλήρωνε μια ζωή τις εισφορές του, να μένει, εκτός…»
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025, 400.000 επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες και οι οικογένειές τους θα στερηθούν αυτών των υπηρεσιών και τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιος που πλήρωνε μια ζωή τις εισφορές του και λόγω της υγειονομικής κρίσης και των μνημονίων δυσκολεύεται, να μένει χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, επειδή η υπουργός επέλεξε το σκληρό σενάριο και θα πρέπει να το δει η κυβέρνηση.
Όπως είπε, τις ίδιες υπηρεσίες απολαμβάνουν αλλοδαποί και ανασφάλιστοι και δεν μπορεί επιτηδευματίες που βρέθηκαν σε αδυναμία εξόφλησης των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ να στερούνται αυτοί και τα παιδιά τους πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
«Σκληραίνουν οι καταστάσεις αναφορικά με τις παροχές υγείας»
Όσον αφορά στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, οι εργοδότες των οποίων δεν καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι το άρθρο 57 του Ν. 5092, αναφέρει ότι για να έχουν οι εργαζόμενοι ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, θα πρέπει να έχουν 50 ημέρες ασφάλισης (δύο μήνες) το 2023, διαφορετικά κι αυτοί θα στερηθούν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
«Θεωρώ ότι σκληραίνουν οι καταστάσεις αναφορικά με τις παροχές υγείας, στο βάθος φαίνονται ιδιωτικοποιήσεις κάποιων υπηρεσιών, αλλά άνθρωποι που χτυπήθηκαν με τα μνημόνια και τον κορονοϊό, δεν μπορούν να στερούνται οι γυναίκες και τα παιδιά τους, που δεν φταίνε σε τίποτα, των υπηρεσιών ενός συστήματος υγείας», επεσήμανε.