Ο υπουργός Οικονομικών βλέπει μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 έναντι της αύξησης του πληθωρισμού.
Φοροελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων το 2025 εξήγγειλε από το Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, που εξήρε για μια ακόμη φορά το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία μετά από δύο κρίσεις έχει αντέξει και έχει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν απέφυγε και μια υπερβολή: στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης, και ενώ οι πολίτες γονατίζουν από το κόστος ζωής και την ακρίβεια, έφερε ως παράδειγμα αντιμετώπισης της ακρίβειας τον… κατώτατο μισθό, που ακόμη και μετά τις αυξήσεις δεν έχει φτάσει τα 700 ευρώ καθαρά.
Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, από το 2019 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 27,7%, ενώ ο πληθωρισμός το ίδιο διάστημα μαζί με την εκτίμηση για το 2024 είναι 16,5%. Δηλαδή χαμηλότερος από την αύξηση των εισοδημάτων. Όλα αυτά όταν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό δείχνουν νέα αύξηση, κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα.
Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, πάντως, η ελληνική οικονομία δεν είναι σε «προστατευμένη γυάλα» και επηρεάζεται και αυτή από τις διεθνείς εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι «συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις μας με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες», προσθέτοντας πως «αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε στην άκρη περισσεύματα για δύσκολες χρονιές για να στηρίζουμε τους ευάλωτους».
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών αφορούν κυρίως φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις, αλλά και τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αγροτικά καύσιμα.
Όπως είπε τα νέα μέτρα, συνολικού κόστους 870 εκατ. ευρώ, έχουν ως εξής:
Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, με κόστος 215 εκατ. ευρώ.
Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με κόστος 120 εκατ. ευρώ.
Εφαρμογή της μόνιμης επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες, με κόστος 100 εκατ. ευρώ.
Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, με κόστος 15 εκατ. ευρώ.
Αύξηση των συντάξεων, με κόστος 400 εκατ. ευρώ,
Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία εν γένει και στην κατεύθυνση που επιδιώκεται να δοθεί στην εξέλιξή της, είπε ότι «δεν θέλουμε να ενισχύσουμε την κατανάλωση και τις εισαγωγές», αλλά να ενισχυθούν η παραγωγικότητα και η εξωστρέφεια, με συμμάχους το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υποστήριξε ότι με τη φορολογική και την αδειοδοτική πολιτική θα δίδονται κίνητρα για επενδύσεις και εξαγωγές, ενώ προανήγγειλε σχέδιο νόμου για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, με φορολογικά κίνητρα και χρηματοδότηση, και για την καινοτομία.