Η έκθεση προσφοράς και ζήτησης γεωργικών προϊόντων του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τον Οκτώβριο έφερε νέες προοπτικές για την παραγωγή καλαμποκιού σε παγκόσμιο επίπεδο και στις κύριες χώρες παραγωγής.

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω, από 1.218,57 δισεκατομμύρια τόνους τον Σεπτέμβριο σε 1.217,19 δισεκατομμύρια τόνους τον Οκτώβριο. Τα παγκόσμια τελικά αποθέματα επίσης μειώθηκαν, φτάνοντας τους 306,52 εκατ. τόνους, εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών και των μεταβολών στην παραγωγή σε αρκετές περιοχές.

Εξελίξεις σε επιμέρους χώρες:
Βραζιλία: Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή καλαμποκιού παραμένουν αμετάβλητες στους 127 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να υπολογίζονται στους 49 εκατ. τόνους. Τα τελικά αποθέματα της Βραζιλίας αναπροσαρμόστηκαν σε 2,84 εκατ. τόνους, γεγονός που αναδεικνύει τη σημαντική συνεισφορά της στις παγκόσμιες αγορές.

Ηνωμένες Πολιτείες: Η παραγωγή αυξήθηκε ελαφρώς σε 386,17 εκατ. τόνους (από 385,73), με την παραγωγικότητα να φτάνει τους 192,28 σάκους ανά εκτάριο. Ωστόσο, τα τελικά αποθέματα μειώθηκαν σε 50,78 εκατ. τόνους, ενώ η χρήση καλαμποκιού για αιθανόλη παρέμεινε σταθερή στους 138,44 εκατ. τόνους.

Featured Image

Αργεντινή: Η παραγωγή παρέμεινε σταθερή στους 51 εκατ. τόνους, με εξαγωγές στους 36 εκατ. τόνους. Ωστόσο, τα τελικά αποθέματα αυξήθηκαν σε 2,79 εκατ. τόνους, γεγονός που αντανακλά τη σταθερότητα της εσωτερικής αγοράς.

Ουκρανία: Οι προβλέψεις για την παραγωγή αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, από 27,2 εκατ. τόνους σε 26,2 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν σε 23 εκατ. τόνους. Τα τελικά αποθέματα επίσης μειώθηκαν, από 730.000 σε 630.000 τόνους, λόγω των συνεχιζόμενων υλικοτεχνικών και κλιματικών προβλημάτων.

Συνολικά, οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο καλαμποκιού επηρεάζονται από τις μεταβολές σε αποθέματα και παραγωγή στις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής, ενώ οι κλιματικές συνθήκες συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στις αγροτικές αγορές.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image