Eξαίρεση από το πλαφόν των 900 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς καλαμποκιού, ζητά με ερώτησή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Όπως επισημαίνει, οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που παρατηρούνται και μάλιστα παρατεταμένα την περίοδο της καρπόδεσης των καλλιεργειών του αραβοσίτου, καθώς και η μη ικανοποιητική άρδευση, λόγω ξηρασίας έχουν οδηγήσει σε απώλεια παραγωγής, μεταξύ άλλων, στους Νομούς Έβρου, Φθιώτιδος, Λάρισας.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«Κύριε Υπουργέ,

Η καλλιέργεια του αραβόσιτου είναι, ως γνωστόν, από τις πιο σημαντικές αροτραίες καλλιέργειες στις παραγωγικές ζώνες όλης σχεδόν της χώρας.
Ειδικά στην ΠΕ Σερρών ο αραβόσιτος καταλαμβάνει το ¼ περίπου της καλλιεργούμενης ποτιστικής έκτασης.

Η καλλιεργητική περίοδος, που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες με την αποπεράτωση της συγκομιδής, χαρακτηρίστηκε από έντονα ξηροθερμικές συνθήκες, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 40 βαθμών Κελσίου) και μάλιστα για μεγάλο αριθμό συνεχόμενων ημερών, κατά την κρίσιμη περίοδο της καρπόδεσης.

Ταυτόχρονα, η παρατεταμένη ξηρασία δυσχέρανε σε πολλές περιπτώσεις την ικανοποιητική άρδευση των καλλιεργουμένων εκτάσεων μιας και το αρδευτικό νερό δεν έφτασε για όλους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η σημαντική απώλεια παραγωγής ανά στρέμμα, στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Φθιώτιδος και Λάρισας. Ειδικά για τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Δράμας και Σερρών η απώλεια παραγωγής είναι ακόμη μεγαλύτερη και όπως φαίνεται δεν θα ξεπεράσει δυστυχώς τα 600 έως 700 κιλά προϊόντος ανά στρέμμα.

Featured Image

Επειδή η συγκομισθείσα παραγωγή υπολείπεται σημαντικά από τα 900 κιλά ανά στρέμμα, που αποτελεί το επιλέξιμο όριο για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης,

Επειδή στο παρελθόν το Υπουργείο και ορθώς έχει μειώσει, λόγω αντίστοιχων φαινομένων, τις απαιτούμενες στρεμματικές αποδόσεις επιλεξιμότητας για τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε άλλες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι,

Επειδή η εν λόγω καλλιέργεια είναι ζωτικής σημασίας στο αγροτικό, παραγωγικό «αποτύπωμα» της χώρας και η συνδεδεμένη ενίσχυση αναγκαία εισοδηματική στήριξη την περίοδο, που διανύουμε,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Σκοπεύετε να μειώσετε το όριο των 900 κιλών ανά στρέμμα ώστε να μην χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση από τους παραγωγούς;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή».

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image