Οι έμποροι έχουν αγοράσει μισοτιμής αρνιά νωρίς και τα φυλάνε σε ψυγεία. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη. Οι τιμές θα φθάσουν τα 10 ευρώ στο σφαγείο.
Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά κρέατος, με τους ανθρώπους της αγοράς να εκτιμούν ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο. Oρατός ο κίνδυνος να σημειωθούν ελλείψεις αμνοεριφίων το Πάσχα.
«Η τιμή των πουλερικών έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο περίπου 25% σε σχέση με πέρυσι. Στο χοιρινό κρέας η αύξηση αγγίζει το 30%, ενώ στο μοσχάρι η αύξηση που είχε ήδη ξεπεράσει το 15%, τώρα έχει φτάσει το 20%- 25%», είπε στο star.gr ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών.
Σχεδόν ένα μήνα πριν από το Πάσχα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στα αμνοερίφια, σημειώνοντας ότι αν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων η τιμή τους ήταν κατακόρυφα μειωμένη, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχει αρχίσει κι αυτή σιγά-σιγά να ανεβαίνει.
«Σε σχέση με τα περσινά επίπεδα (Μάρτιος) αυτή την ώρα το αρνί και το κατσίκι πωλείται κατά περίπου 15% ακριβότερα ωστόσο, όσο πλησιάζει όμως το Πάσχα η αύξηση θα είναι ισοδύναμη με τα υπόλοιπα κρέατα. Σε σχέση με πέρυσι η τιμή στο αρνί και το κατσίκι θα είναι τσιμπημένη κατά τουλάχιστον 20% και σίγουρα θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ το κιλό, όταν το Πάσχα του 2021 η τιμή τους ξεκινούσε από τα 8,50 ευρώ το κιλό», εκτίμησε.
Πού οφείλεται η αύξηση στην τιμή του κρέατος
Σύμφωνα με τους κρεοπώλες, πίσω από τις αυξήσεις στο κρέας βρίσκονται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση που έχει ανεβάσει το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και μια άλλη συγκυρία παραγόντων.
«Προσπαθήσαμε να συμπιέσουμε το κέρδος μας να βάλουμε ξανά “πλάτη”. Οι αυξήσεις στο ρεύμα, το αέριο, την ενέργεια γενικότερα αυτήν τη στιγμή έχουν ξεπεράσει τα μπορώ και τα θέλω μας και αναγκαστικά μετακυλίεται το ποσοστό της αύξησης και στον καταναλωτή», είπε ο κ. Κεσίδης.
Να καταγραφούν όλα τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα ζητά το κράτος
Μοιραία ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει συμπαρασύρει την τιμή στο κρέας.
«Δυστυχώς, τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πραγματικό και τον οικονομικό που έχει ξεσπάσει, έχουν εξαφανιστεί οι πρώτες ύλες, το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι.
Η Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία παράγουν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ περίπου το 45 με 50% του σιταριού, του κριθαριού και της βρώμης που απαιτεί η Ευρώπη για το σιτηρέσιό της.
Η έλλειψη σιτηρών αυξάνει πάρα πολύ την τιμή των ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος για τον κτηνοτρόφο και ο καταναλωτής τελικά να πληρώνει ακριβότερα το κρέας στο κρεοπωλείο», εξήγησε.
«Αναμένεται μια δύσκολη χρονιά για το αμνοερίφιο φέτος το Πάσχα»
Αναφερόμενος στα αμνοερίφια ο κ. Κεσίδης εκτίμησε ότι εκτός από τις αυξημένες τιμές οι καταναλωτές είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι και με ελλείψεις φέτος το Πάσχα. Όπως εξήγησε, ένας από τους λόγος είναι οι νέες αγορές που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα για τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια.
«Έχουμε από τα καλύτερα αρνιά και κατσίκια στην Ευρώπη και αυτό το πληρώνουν οι γείτονές μας, οι Καθολικοί Ιταλοί και Ισπανοί. Δυστυχώς, φέτος το καθολικό Πάσχα πέφτει μία εβδομάδα νωρίτερα από το δικό μας οπότε πρώτα θα κάνουν τις αγορές τους οι Καθολικοί και μετά εμείς…
«Δε μιλάμε για τεχνητές ελλείψεις. Δεν γνωρίζει κανείς μέχρι εκείνη την ώρα (το Πάσχα) που θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε τι φάση θα είναι ο πόλεμος, οι αγορές και αν ο κόσμος θα έχει λεφτά», ανέφερε ο κ. Κεσίδης.
Πλέον, το ελληνικό αμνοερίφιο το ζητούν και οι Ισραηλίτες, ενώ άνοιξε φέτος καινούργια αγορά και στη Λιβύη και την Αίγυπτο, όπου έχουν θέμα με τα αρνιά τους και κάνουν εισαγωγές. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, τα περισσότερα αρνιά και κατσίκια έχουν ήδη αξία και μπορούν να πωληθούν», είπε.
Οι εξαγωγές των ελληνικών αμνοεριφίων σε νέες αγορές φέτος αναμένεται να προκαλέσουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά φέτος το Πάσχα
Όπως πρόσθεσε, η αύξηση της τιμής του γάλακτος (ειδικά του πρόβιου) κατά 10 λεπτά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν τα αρνιά τους.
«Ο κτηνοτρόφος προτιμά να πουλήσει το γάλα και να δώσει το αρνί όσο- όσο προκειμένου να φύγει από τα χέρια του, γιατί το καθαρό κέρδος που θα βγάλει θα είναι από το γάλα», σημείωσε.
Την ίδια ώρα, ο κ. Κεσίδης ανέδειξε ένα ακόμα πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργήσει το Πάσχα ο πόλεμος στην Ουκρανία, το οποίο αφορά στα βουλγάρικα και ρουμάνικα αρνιά, που στο παρελθόν κρατούσαν χαμηλά τις τιμές στην ελληνική αγορά.
«Με το ξέσπασμα του πολέμου και την κρίση των σιτηρών ήδη η Βουλγαρία σταμάτησε τις εξαγωγές σιτηρών, το ίδιο και η Ρουμανία. Γιατί να μην κάνει το ίδιο και για τα αρνιά;
Στο παρελθόν είχαμε ένα αποκούμπι στα βουλγάρικα και ρουμανικά αρνιά, τα οποία ήταν ποιοτικά και πιο φθηνά. Τώρα ούτε πιο φθηνά θα είναι, αλλά δεν ξέρουμε ούτε και αν θα υπάρξουν τέτοιες εισαγωγές, ώστε να κλείσουν τα δικά μας στεγανά, που ήδη ανοίγουν από τα δικά μας αρνιά.
Άμεσος, λοιπόν, είναι ο κίνδυνος να μην υπάρχει επάρκεια φέτος το Πάσχα», σημείωσε, καταλήγοντας ότι όλα τα παραπάνω προικονομούν μία «πάρα- πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για το αμνοερίφιο φέτος, το Πάσχα».
Newsroom Agronewsbomb, με πληροφορίες από star.gr