Η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε ελαφρά στο Port Constanța σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, αλλά παραμένει υπό πίεση λόγω της καλής συγκομιδής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και των βροχών που έχουν εμφανιστεί στη Βραζιλία.

Η ανοδική πορεία στα χρηματιστήρια έφερε την τιμή του καλαμποκιού στο λιμάνι της Κωνστάντζας το πολύ στα 190 ευρώ/τόνο, για τα εμπορεύματα που παραδίδονται στο λιμάνι.

«Το καλαμπόκι έχει μια ώθηση, αλλά όχι εξαιρετικά υψηλή, επειδή ανακοινώνονται βροχοπτώσεις στη Βραζιλία και βλέπουμε πώς, για δύο εβδομάδες, οι βροχές θα οργώσουν τις πιο σημαντικές περιοχές όσον αφορά την καλλιέργεια καλαμποκιού στη Βραζιλία. Ωστόσο, η Βραζιλία μειώνει την πρόβλεψή της για το καλαμπόκι πρώτης καλλιέργειας κατά 3 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που ευνοεί την άνοδο των τιμών του καλαμποκιού.

Featured Image

Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στη μέση της συγκομιδής, ο τυφώνας Helene άγγιξε μόνο εν μέρει το Ιλινόις και την Ιντιάνα, δεν είχε μεγάλη επίδραση, επομένως το αμερικανικό καλαμπόκι παραμένει στο ίδιο επίπεδο παραγωγής που προβλέπεται μέχρι στιγμής και τα αποθέματα καλαμποκιού στις ΗΠΑ είναι 12,3-12,5 εκατομμύρια τόνοι.

Αυτή η αντίθεση μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Νότιας Αμερικής, στην οποία προσθέτουμε τον ελαφρύ αντίκτυπο του σιταριού, το μολύβδινο καλαμπόκι σε επίπεδο 188-190 ευρώ/τόνο στο λιμάνι της Κωνστάντζας», εξήγησε ο Cezar Gheorghe, ειδικός στις αγορές γεωργικών προϊόντων.

Πηγή: Agrijournal Digi24, agro-tv.ro

Featured Image