Απάντηση Αυγενάκη στον Ανδρουλάκη για ΟΠΕΚΕΠΕ:

«Ο Πρόεδρος του «miniΠΑΣΟΚ» κ. Ν. Ανδρουλάκης δεν ρωτάει, δεν ακούει, δεν μαθαίνει. Ή παριστάνει όλα τα παραπάνω για να υφάνει μια ιστορία αποτυχίας για την κυβέρνηση της ΝΔ και για εμένα προσωπικά.

Είναι, αν μη τι άλλο, περίεργη η εμμονή του κ. Ανδρουλάκη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα μάλιστα που ο εν λόγω Οργανισμός, υπό τη νέα του διοίκηση, κάνει ουσιαστικά βήματα εξυγίανσης από τα λάθη του παρελθόντος. Ενός παρελθόντος που χαρακτηριζόταν από την αδιαφάνεια και την κακοδιοίκηση, στοιχεία τα οποία ήλεγξε, όπως ήταν αναμενόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν διδάχτηκε από την τελευταία φορά που κατηγόρησε δημοσίως τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την χώρα του και διαψεύστηκε με τον οργανισμό να πληρώνει πριν το Πάσχα 785 εκ. ευρώ. Κι αφού περιοδεύει στα ορεινά της Κρήτης του συστήνω για την δίκη του προστασία, αντί να έχει μια στείρα αντιπολιτευτική άποψη για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, ας ρωτήσει αγρότες και κτηνοτρόφους για την ποιότητα των πληρωμών.

Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης δυστυχώς για τους ψηφοφόρους του δεν φοράει την φανέλα της εθνικής.

Επιχαίρει που ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζει ζήτημα εποπτείας από την Κοινότητα, ενώ την ίδια ώρα δεν λέει κουβέντα, ούτε μάζεψε τους ευρωβουλευτές του που ψήφισαν κατά των αλλαγών της ΚΑΠ.

Η υποκρισία του δεν έχει όριο.

Νομίζει πως επικαλούμενος την «πράσινη Κρήτη» άλλων εποχών και «λιβανίζοντας» τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα μπορέσει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να ανατρέψει την δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ.

Αντίπαλός του δεν είναι ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Κασσελάκης, ούτε κάποιος άλλος.

Αντίπαλός του είναι το διαζύγιο με την λογική, τον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια».

Featured Image

Ενημερωτικό Σημείωμα

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη η στάση Ανδρουλάκη απέναντι στη χώρα και στους αγρότες.

-Η απόφαση της ΕΕ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι πρωτόγνωρη. Είναι συνήθης και έχει εφαρμοσθεί επανειλημμένως σε κράτη μέλη και στην Ελλάδα, κατά το παρελθόν.

-Δεν εφαρμόζεται για το σύνολο της λειτουργίας του Οργανισμού αλλά σε συγκεκριμένα κριτήρια διαπίστευσης για να βελτιωθούν αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στην εφαρμογή τους και μόνο για ένα 12μηνο.

-Εποπτικό όργανο δεν είναι κάποια ξένη αρχή αλλά η αρμόδια αρχή διαπίστευσης του ΥΠΑΑΤ, ως αρμόδιο θεσμικό εποπτικό όργανο.

Επίσης με επιστολή της η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της ΕΕ προτείνει οι λογαριασμοί του Οργανισμού Πληρωμών GR01 – Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου για Κοινοτικές Ενισχύσεις Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) – που αφορούν στο οικονομικό έτος 2023, να οδηγηθούν για εκκαθάριση, πριν από τις 31 Μαΐου 2024.
Αυτή η εξέλιξη όμως στην πράξη δικαιώνει την πολιτική του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη για εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και αντιμετώπιση σε μόνιμη και υγιή βάση των συσσωρευμένων προβλημάτων που προέκυψαν από παρελθόντα έτη.

Αυτό που αποκρύπτει, βέβαια, ο κ. Ανδρουλάκης είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ο μοναδικός ευρωπαϊκός οργανισμός καταβολής ενισχύσεων που είχε δεσμευμένα 16.500 ΑΦΜ παραγωγών τα οποία ελέγχει ένα προς ένα η σημερινή διοίκηση και για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτουν ευρήματα προχωρούν οι διαδικασίες πληρωμής. Ήδη για το 2023 εξ αυτών πληρώνονται 6.850 δικαιούχοι που ελέγχθησαν και δεν προέκυψαν ευρήματα. Για τις περιπτώσεις που υπήρξαν ευρήματα θα ακολουθηθεί η διαδικασία των κυρώσεων, όπως προβλέπεται από το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου παραγωγοί είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για μη καταβολή των ενισχύσεών τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δικαιώθηκαν καθώς και για 2.480 υποθέσεις που εκκρεμούσαν από το 2014.
Επίσης αποκρύπτει ότι ο απελθών πρόεδρος, ο οποίος ήταν στέλεχος του κόμματός του και είχε επιλεγεί για τη συγκεκριμένη θέση από το ΑΣΕΠ, είχε και έχει τεράστια ευθύνη για τη διατήρηση αυτής της κατάστασης.

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση είναι απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις τους απέναντι στους αγρότες. Για ό,τι υπήρξε δέσμευση υλοποιείται. Αρκεί να αναφέρουμε ότι για εφέτος οι δηλώσεις ΟΣΔΕ άνοιξαν πέντε μήνες νωρίτερα, γεγονός που φανταζόμαστε μπορεί να αντιληφθεί ο κ. Ανδρουλάκης πόση σημασία έχει για τους αγρότες, ενώ μεγάλο μέρος των πληρωμών, συγκεκριμένα 785 εκατ. ευρώ, έγιναν, όπως είχαμε δεσμευθεί, πριν από το Πάσχα. Θα συνεχισθούν δε έως και τον Ιούνιο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταλάβει ότι οι μέρες που ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν υποχείριο κομματικών εντολών και προσωπικών επιλογών πέρασε ανεπιστρεπτί. Ας μη κρίνει λοιπόν με βάση όσα ήξερε, προφανώς λόγω κομματικής εμπειρίας, ότι συνέβαιναν, αλλά με βάση όσα συμβαίνουν. Και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ εκσυγχρονίζεται ώστε να λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη και μέσα στο πλαίσιο και τους κανόνες της ΕΕ.

Θα περιμέναμε λοιπόν από έναν υπεύθυνο πολιτικό αρχηγό αντί να παραποιεί την πραγματικότητα και να επιχαίρει για δήθεν εποπτεία της ΕΕ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ να αναγνωρίσει τα βήματα που έχουν γίνει για την εξυγίανσή του και να παραδεχθεί ότι πλέον ο Οργανισμός με σταθερά βήματα εξυγιαίνεται και αρχίζει να λειτουργεί με διαφάνεια και δικαιοσύνη, προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών.

Featured Image