Χιλιάδες απούλητα ζώα σε Ανατ. Μακεδονία – Θράκη, αθέτηση συμφωνιών καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι.
Σε απόγνωση βρίσκονται κτηνοτρόφοι στη Δράμα, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στη Θάσο, καθώς από τις αρχές της εβδομάδας υπήρξαν μαζικές ακυρώσεις από συμφωνίες για ζώα που είχαν κλειστεί από την προηγούμενη εβδομάδα.
Aιγοπροβατοτρόφοι από τη Δράμα καταγγέλλουν ότι εμπορική επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Ρουμανία προχώρησε σε μαζικές εισαγωγές χιλιάδων αμνοεριφίων, με αποτέλεσμα να φρακάρει η αγορά και να καλυφθούν οι ανάγκες των εμπόρων, που δεν παίρνουν πλέον άλλα ζώα. Στον αντίποδα, οι έμποροι επικαλούνται την πεσμένη κίνηση στην αγορά και την περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
«Είμαστε απροστάτευτοι στα τερτίπια των εμπόρων»
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης, Κώστας Ακριτίδης, δήλωσε στην «ΥΧ» για το θέμα: «Από χθες το πρωί (σ.σ.: Μεγάλη Δευτέρα 18/4) υπήρξαν μαζικές ακυρώσεις συμφωνιών σε παραγωγούς της Δράμας και της Ξάνθης. Μιλάμε για αρνιά που είχαν κλειστεί στα 7,5 ευρώ, συνέβη και σ’ εμένα. Η αιτιολογία που προβάλλουν οι έμποροι είναι ότι ακυρώθηκαν παραγγελίες από την Αθήνα. Οι πληροφορίες μου λένε ότι έχουν κατέβει 70 νταλίκες με έως 600 αρνιά η κάθε μία από τη Ρουμανία. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες αρνιά».
Ο Δραμινός κτηνοτρόφος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι δεν ισχύει ότι οι παραγωγοί περίμεναν τις τιμές να εκτοξευθούν: «Αυτήν τη στιγμή, που μιλάμε (σ.σ.: τη Μ. Τρίτη) η αγορά είναι νεκρή. Από το 2020 έχουμε θέσει το ζήτημα των έγγραφων συμφωνιών, αλλά δεν έχουμε εισακουσθεί από τα αρμόδια υπουργεία».
Παρόμοιες ήταν οι δηλώσεις του κτηνοτρόφου Στέφανου Γιώγκου από τη Δράμα: «Έχουμε μείνει με απούλητα ζώα. Ακούγεται ότι έχουν έρθει χιλιάδες ζώα από Ρουμανία. Κυκλοφορεί, μάλιστα, σε επίπεδο φημολογίας το όνομα εμπόρου που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Ρουμανία μέσω συγγενικού του προσώπου. Όσα αρνιά πρόλαβα να πουλήσω τα έδωσα 4,20 ζων βάρος. Εδώ αρκετοί συνάδελφοι προτιμούν να πουλάνε ζωντανά, γιατί οι έμποροι βρίσκουν διάφορα τρικ και τους ρίχνουν στο ζύγι».
Σοβαρές οι επιπτώσεις για τους αιγοτρόφους της Θάσου
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και αιγοπροβατοτρόφος από την Καστοριά, Δημήτρης Μόσχος, επιβεβαίωσε την εξέλιξη: «Το πρόβλημα υπάρχει κυρίως σε Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Θάσο, απ’ όπου οι πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για 3.000 απούλητα κατσίκια. Εκεί οι κτηνοτρόφοι πουλάνε μόνο κρέας, γιατί το νησί δεν διαθέτει τυροκομείο. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Έχουμε καταγγελίες ότι έχουν ξεκινήσει εκβιαστικές προτάσεις από εμπόρους για να τους πάρουν τα ζώα σε τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχικές συμφωνίες. Σήμερα (σ.σ.: Μ. Τρίτη) επιβεβαιώσαμε μέσω του ΕΛΓΟ ότι μέχρι το Σάββατο είχαν έρθει 6.000 ρουμάνικα αρνιά και κατσίκια. Δεν ξέρω τι έγινε τις υπόλοιπες ημέρες. Αυτά έρχονται ζωντανά, νόμιμα, με παραστατικά και σφάζονται στην Ελλάδα. Όμως, ποτέ δεν είδαμε στο παρελθόν τέτοια ζώα να πωλούνται ως ρουμάνικα. Η κατάργηση της πράσινης σφραγίδας που έμπαινε στο ζώο και η αντικατάστασή της από ένα αυτοκόλλητο αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν ελληνοποιήσεις».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο έμπορος κρεάτων Ιωάννης Φασουλάς έκανε λόγο στην «ΥΧ» για απληστία από μερίδα κτηνοτρόφων, που προσέβλεπαν σε υπερβολικά υψηλές τιμές. Συμπλήρωσε ότι η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν ακυρώσεις σε παραγγελίες: «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να αγοράσει σε τιμές λιανικής πάνω από 8 ευρώ/κιλό. Προσωπικά, είχα μείωση παραγγελίας από αλυσίδα σούπερ-μάρκετ με την οποία συνεργάζομαι. Το ‘‘ψαλίδι’’ έπεσε πριν από δύο εβδομάδες και έφτασε το 25%, γιατί δεν υπάρχει ζήτηση, ο κόσμος χρωστάει. Γνώμη μου είναι ότι ο παραγωγός θα έπρεπε να πουλάει στα 5,50-6 ευρώ και η πολιτεία να του καλύπτει με κάποιον τρόπο το υπόλοιπο ποσό, ώστε να είναι βιώσιμος».