Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης.

Οι βροχοπτώσεις που πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, παρά τις καταστροφές που προκάλεσαν, δεν υπήρξαν άξιες λόγου στις περισσότερες ελαιοκομικές περιοχές.

Ιδιαίτερα στην Κρήτη, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν ήταν άτακτα κατανεμημένες. Στις περισσότερες περιοχές ήταν της τάξεως των 1-5 mm και επομένως ασήμαντες για την ελαιοκαλλιέργεια. Κάπως αξιόλογες ήταν σε λίγες περιοχές όπως στους Αρμένους Ρεθύμνου (28mm) και κάποιες περιοχές του Ηρακλείου (Λέντας, Γέργερη, Φόδελε, Αγ. Βαρβάρα) όπου κυμάνθηκαν μεταξύ 28-56 mm.Τα πλήγματα της ξηρασίας στις ελιές εξακολουθούν να παραμένουν.

Έτσι, τα πλήγματα που προκάλεσαν οι παρατεταμένοι καύσωνες και η ασυνήθιστη ανομβρία της φετινής χρονιάς στην ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής, δυστυχώς δεν επουλώθηκαν και εξακολουθούν να παραμένουν!

Ωστόσο, οι φετινοί καύσωνες και η ανομβρία, παρά τις καταστροφικές επιδράσεις τους στην ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής, έχουν και μια τουλάχιστο θετική επίδραση. Καθήλωσαν δραστικά την κινητικότητα και δραστηριότητα του Δάκου και απέτρεψαν τις πολλαπλά ζημιογόνες προσβολές του στον ελαιόκαρπο!

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την βιβλιογραφία (Β. Μπουρνάκας, 2017) θερμοκρασίες υψηλότερες των 30ο αναστέλλουν την δραστηριότητα των ακμαίων, ενώ ακόμα υψηλότερες καθίστανται θανατηφόρες ανάλογα με τα διάφορα στάδια που βρίσκεται τον έντομο. Τα αυγά νεκρώνονται άνω των 33ο, οι νύμφες άνω των 40ο και οι προνύμφες άνω 48ο. Και φέτος θερμοκρασίες μέχρι και 42ο -43ο υπήρξαν αρκετές φορές σε πολλές ελαιοκομικές περιοχές της χώρας.

Featured Image

Όμως, από την άλλη πλευρά, η αφυδάτωση και η συνακόλουθη συρρίκνωση των καρπών -που προκαλείται από τον συνδυασμό μειωμένης εδαφικής υγρασίας και παρατεταμένων θερμοκρασιών – ενώ δεν επιτρέπει την εύκολη ωοτοκία του εντόμου αποτρέπει την εξέλιξη της όταν πραγματοποιηθεί!

Αυτά όμως αφορούν μονό ελαιώνες που υποφέρουν από έλλειψη νερού. Αντίθετα σε ελαιώνες αρδευόμενους η σωστά καλλιεργημένους προσβολές Δάκου, καίτοι μέχρι τώρα είναι σπάνιες, δεν θα είναι απίθανες όταν «δροσίσει» ο καιρός.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουν ανεξέλεγκτοι ψεκασμοί κάλυψης με μη επιτρεπόμενα φάρμακα ! Τα υπολείμματα φαρμάκων ήδη αποτελούν μια νέα σοβαρή απειλή για την ποιότητα του προϊόντος η οποία μαζί με τους υδρογονάνθρακες ίσως αποτελέσουν σημαντικά προβλήματα για την διάθεση και τις τιμές του προϊόντος.

Επομένως απαιτείται προσοχή ώστε η συλλογική δακοκτονία να γίνει σωστά οπότε ψεκασμοί κάλυψης μάλλον δεν θα χρειαστούν!

Πηγή: sedik.gr

Featured Image