Την Παρασκευή μια διαδήλωση ενάντια στην Πράσινη Συμφωνία που οργανώθηκε από το NSZZ “Solidarność” ξεκίνησε από την πλατεία του Κάστρου στη Βαρσοβία.

Κατά τη διάρκειά της, συνδικαλιστές συγκεντρώνουν υπογραφές για αίτηση για δημοψήφισμα για αυτό το θέμα.

Η διαδήλωση πραγματοποιείται με το σύνθημα: «Κάτω η Πράσινη Συμφωνία» και διοργανωτές της είναι οι NSZZ «Solidarność» και NSZZ Rolników Indywidualnych «Solidarność». Οι διαδηλωτές φέρουν πολωνικές σημαίες και πανό: «Κάτω η Πράσινη Συμφωνία», «Αφήστε τις Βρυξέλλες να φάνε σκουλήκια, προτιμάμε χοιρινές μπριζόλες και πατάτες». Οι καλλιεργητές φρούτων από το Grójec φέρουν μια φιγούρα θανάτου με ένα δρεπάνι ύψους πολλών μέτρων. Μπορείτε επίσης να δείτε συνθήματα: «Είμαστε όλοι αγρότες», «Ναι για την CPK».

Στους συμμετέχοντες στην πορεία περιλαμβάνονται επίσης πολιτικοί του Νόμου και της Δικαιοσύνης, με επικεφαλής τον ηγέτη του κόμματος, Jarosław Kaczyński. Ο Kaczyński σημείωσε προηγουμένως ότι οι πολιτικοί του PiS θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία όχι ως πολιτικό μόρφωμα, αλλά ως πολίτες. Στη διαδήλωση ήρθε και ο βουλευτής της Συνομοσπονδίας Γκρέγκορζ Μπράουν.

Εξέχοντες μεταξύ των συμμετεχόντων είναι συνδικαλιστές της Σιλεσιανής Αλληλεγγύης. Υπάρχουν επίσης εκπρόσωποι του “S” των σιδηροδρομικών και του “S” της Poczta Polska, καθώς και του “S” από το Podkarpacie.

Πορεία κατά μήκος της καθορισμένης διαδρομής, οι διαδηλωτές έφτασαν στα κεντρικά γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΚ στη Βαρσοβία στη διασταύρωση των οδών Świetokrzyska και Jasna. Ο αναπληρωτής διευθυντής της εγκατάστασης, Bartłomiej Balcerzyk, έλαβε μια αναφορά σχετικά με την «Πράσινη Συμφωνία» από τους διαδηλωτές.

Πριν 15, ορισμένοι από τους διαδηλωτές κατά της «Πράσινης Συμφωνίας» έφτασαν στο Sejm. Το τέλος της πορείας είναι κοντά στον κυκλικό κόμβο de Gaulle. Μπορείτε να ακούσετε τον ήχο των κροτίδων. Οι διοργανωτές κάνουν έκκληση να μην χρησιμοποιούνται πυροτεχνήματα.

Η Monika Beuth, εκπρόσωπος του δημαρχείου της πρωτεύουσας, δήλωσε στο PAP ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Ασφάλειας Πρωτεύουσας, περίπου 30.000-35.000 άτομα συμμετείχαν στη διαμαρτυρία. Οι διοργανωτές δεν παρέχουν τον εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων στη διαδήλωση.

Ο Adrian Wawrzyniak, εκπρόσωπος του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Αγροτών «S», είπε στο PAP ότι «ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων ήρθε στην πορεία, περισσότερος από (για τη διαμαρτυρία των αγροτών-PAP) στις 6 Μαρτίου». “Μπορείτε να δείτε ότι αυτή είναι μια λαοθάλασσα, ένα τεράστιο πλήθος Πολωνών που ήρθαν εδώ – αγρότες, ανθρακωρύχοι, εργάτες χάλυβα. Ολόκληρη η Πολωνία είναι εδώ σήμερα”, πρόσθεσε.

Μπορείτε να δείτε ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα “Εμείς οι αγρότες θέλουμε να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση” . Τα συνθήματα «Πράσινη Συμφωνία = Νέα Μπολσεβία» διακρίνονται στους πίνακες και τα πανό . Τα μπλουζάκια έγραφαν «Πιέστε την Πράσινη Συμφωνία, επόμενο θα είναι η δουλοπαροικία και το μαστίγιο».

Συγκεντρώσαμε πάνω από 150.000. υπογραφές στην αίτηση για δημοψήφισμα για την “Πράσινη Συμφωνία” – δήλωσε ο επικεφαλής του NSZZ “Solidarność”, Piotr Duda, ενώπιον του Sejm.

Ο Πιοτρ Ντούντα, που μίλησε εκεί, χαιρέτησε τους αγρότες της Αγροτικής Ένωσης ΟΡΚΑ, οι οποίοι διαδηλώνουν στο Sejm από την Πέμπτη. «Θα πάμε πολύ μακριά, αλλά είναι ένας δρόμος προς τη νίκη», τόνισε ο Ντούντα.

«Εάν ο Τουσκ δεν συμφωνήσει στο δημοψήφισμα, έχουμε ετοιμάσει εναλλακτικές», είπε ο επικεφαλής της Αλληλεγγύης. Εξήγησε ότι εάν χρειαστεί, η «S» θα μάζευε υπογραφές για ένα σχέδιο τροποποίησης του νόμου περί δημοψηφίσματος, «έτσι ώστε μετά τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών, το Sejm να μην έχει τίποτα να πει».

Σύμφωνα με τον Νόμο για το Εθνικό Δημοψήφισμα, το Sejm μπορεί να αποφασίσει να υποβάλει ένα συγκεκριμένο θέμα σε δημοψήφισμα με πρωτοβουλία πολιτών που λαμβάνουν την υποστήριξη τουλάχιστον 500.000 για την πρότασή τους. άτομα με δικαίωμα συμμετοχής στο δημοψήφισμα.

Μίλησε επίσης ο Tomasz Obszański, πρόεδρος του Συνδικάτου Μεμονωμένων Αγροτών «Αλληλεγγύη».

“Παλεύουμε για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να τρώμε υγιεινά πολωνικά τρόφιμα. Εμείς, ως Πολωνοί αγρότες, μπορούμε να παράγουμε τα καλύτερα τρόφιμα στην Ευρώπη, η Ευρώπη μπορεί να μάθει από εμάς. Η Πολωνία είναι μια χώρα που παράγει υγιεινά, οικολογικά τρόφιμα”, τόνισε.

«Μπλοκάρουν την αναπαραγωγή μας, μπλοκάρουν τις καλλιέργειές μας», πρόσθεσε ο Obszański. “Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει ασχοληθεί με την εισροή τροφίμων κακής ποιότητας από την Ουκρανία, που μας πλημμυρίζει, που πλημμυρίζει τα καταστήματά μας. Οι αγρότες διαμαρτύρονται συνέχεια και η κυβέρνησή μας είναι κωφή σε αυτό”, είπε.

Featured Image

Ο Obszański θυμήθηκε τα γεγονότα της 6ης Μαρτίου, όταν έλαβε χώρα μια διαμαρτυρία αγροτών στη Βαρσοβία. “Τι μας έκαναν; Αστυνομικές μονάδες αναπτύχθηκαν, οι διαβάσεις έκλεισαν και οι αγρότες έδειξαν πού ανήκαν. Δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον Obszański, οι αγρότες δεν μπορούν να συμφωνήσουν με την αγρανάπαυση και την κυριαρχία μεγάλων αλυσίδων λιανικής. “Πρέπει να αγωνιστούμε για την εκ νέου πολωνοποίηση των πολωνικών καταστημάτων. Η πολωνική βιομηχανία αγροδιατροφής βρίσκεται κυρίως στα χέρια της Δύσης. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε τις μικρές εταιρείες και να αποδυναμώσουμε αυτές τις μεγάλες ανησυχίες”, είπε.

Τόνισε ότι οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται λόγω της Πράσινης Συμφωνίας, που φτωχαίνει την κοινωνία. “Ας μην το αφήσουμε να συμβεί αυτό. Είμαστε μια μεγάλη δύναμη, είμαστε Πολωνοί. Δημιουργούμε μια δύναμη που κανείς δεν θα μπορεί να αντιταχθεί. Πρέπει να πολεμήσουμε για εμάς, για τον εαυτό μας, για την Πολωνία”, απηύθυνε έκκληση ο Obszański.

Μετά τη διαδήλωση μπροστά στο Sejm και τις ομιλίες των ηγετών και των δύο συνδικάτων, οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών πήγαν σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Sejm, στον οποίο επρόκειτο να παραδώσουν μια αναφορά σχετικά με το δημοψήφισμα για την Πράσινη Συμφωνία .

Μετά τη συνάντηση, ο Πιοτρ Ντούντα είπε ότι ήταν μια «γενική συνάντηση». Ανέφερε ότι είχε δοθεί στον Στρατάρχη μια αναφορά, την οποία – όπως ανακοίνωσε ο Hołownia – θα διαβίβαζε σε κάθε βουλευτή για να διαβάσει. “(Hołownia) είπε ότι εάν ακολουθηθεί η διαδικασία, θα το αντιμετωπίσουν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, δηλαδή στις επόμενες συνεδριάσεις του Sejm, εάν υποβληθούν αυτές οι υπογραφές, θα υπάρξει συζήτηση και απόφαση του Sejm”, δήλωσε ο Piotr. Ντούντα.

Νωρίτερα, ο Ντούντα είπε στο κοινό ότι είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 150.000 PLN. υπογραφές στην αναφορά.

Ο επικεφαλής του NSZZ “Solidarność” πρόσθεσε ότι ο στρατάρχης ενδιαφέρεται να τροποποιήσει την πράξη για τα δημοψηφίσματα.

“Φυσικά, είπα στον Στρατάρχη ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την Πράσινη Συμφωνία, ότι για μένα και για όλους όσους διαμαρτύρονται έξω, το θέμα είναι ξεκάθαρο – με αυτή τη μορφή, η Πράσινη Συμφωνία πρέπει να απορριφθεί. Κάτω η Πράσινη Συμφωνία », δήλωσε.

Ο Πιότρ Ντούντα ευχαρίστησε επίσης τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση της Παρασκευής, καθώς και τις υπηρεσίες ασφαλείας, τις ιατρικές υπηρεσίες και την αστυνομία.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στους αξιωματούχους της πόλης. “Οι αξιωματούχοι της πόλης της Βαρσοβίας έκαναν μια πλήρη αποτυχία. Δεν ήθελαν καν να εκδώσουν ένα Toi Toi για εμάς”, είπε.

Μετά από ώρες Στις 16 οι διοργανωτές διέλυσαν τη συγκέντρωση της Παρασκευής.

Μετά τη συνάντηση, ο Στρατάρχης του Sejm Szymon Hołownia είπε στους δημοσιογράφους ότι «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλή και ουσιαστική ατμόσφαιρα».

“Φυσικά, δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα, αλλά θίξαμε πολλά θέματα. Ο Πρόεδρος Ντούντα μίλησε με πολύ ορθολογικό τρόπο και συνεπή με την άποψή μου για το πώς όλοι γνωρίζουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο, την κλιματική αλλαγή, και τις προκλήσεις που δημιουργούν αυτές οι αλλαγές, αλλά δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που αντιδρά κανείς σε αυτές τις αλλαγές », ανέφερε.

Ο Hołownia είπε επίσης ότι συζήτησαν με την αντιπροσωπεία “για την πολιτική άμυνα και τα ζητήματα της εισροής γεωργικών προϊόντων από την ανατολή στην Πολωνία”.

“Μιλήσαμε για το σχέδιο συνταξιοδότησης αρχαιότητας, το οποίο είναι σε επιτροπές, και την ιδέα ενός δημοψηφίσματος. Εδώ ξεκίνησαν δραστηριότητες που πιθανότατα θα τελειώσουν με την υποβολή του αιτήματος για δημοψήφισμα στο Sejm”, είπε.

Ο Hołownia ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος του παρέδωσε την αναφορά, η οποία, όπως είπε ο στρατάρχης, θα δημοσιοποιηθεί. Μετά από αυτή την ανακοίνωση, αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Sejm.

Πηγή: agropolska.pl

Featured Image