Η μείωση της παραγωγής στη γειτονική Βουλγαρία ανεβάζει και το ελληνικό προϊόν λόγω εγγύτητας.

USDA: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την παραγωγή καλαμποκιού στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε στις 22 Αυγούστου, η FAS/Sofia αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την καλλιέργεια καλαμποκιού της Βουλγαρίας για το ΜΥ 2024/25 σε 2,2 εκατ. μετρ. τόνους (MMT), η οποία αν όντως επαληθευτεί θα είναι η μικρότερη σοδειά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Αυτό οφείλεται στις σοβαρές καλοκαιρινή ζέστη και ξηρασία τον Ιούλιο και στις αρχές Αυγούστου.

Featured Image

Το ΜΥ 2024/25 θα είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος σημαντικά χαμηλότερες του μέσου όρου αποδόσεις καλαμποκιού και αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις προθέσεις φύτευσης στο μέλλον.

Αντίθετα, με βάση τα τελευταία στοιχεία συγκομιδής, η εκτίμηση για την καλλιέργεια κριθαριού είναι αυξημένη σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ των 930.000 ΜΤ (σε σύγκριση με περίπου 797.000 ΜΤ πέρυσι) και η προηγούμενη για το σιτάρι εκτίμηση παραμένει στους 6,9 εκατ. τόνους, παρόμοια με πέρυσι.

Η άφθονη παραγωγή χειμερινών σιτηρών, μια πολύ υψηλότερη ποιότητα της σοδειάς και η ευνοϊκή ζήτηση για εξαγωγές οδήγησαν σε ένα ισχυρό ξεκίνημα της εξαγωγικής περιόδου, ιδίως για το κριθάρι. Ωστόσο, οι δυσοίωνες προοπτικές για τη σοδειά καλαμποκιού έχουν κάνει τους αγρότες πιο διστακτικούς πωλητές τον τελευταίο καιρό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image