Παραμένει ο φόβος των καταναλωτών για την πανώλη στα αιγοπρόβατα με αποτέλεσμα να κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς η αγορά στα κρεοπωλεία αυτή την εβδομάδα που άνοιξαν τα σφαγεία σε Ρέθυμνο, Λασίθι και Χανιά.
Στη διάρκεια των περίπου 20 ημερών που παρέμεναν κλειστά τα σφαγεία σε όλη την Ελλάδα, όπως φυσικά και στην Κρήτη, για τις σφαγές σε αμνοερίφια η αγορά κατακλύστηκε από αρνιά και πρόβατα εισαγωγής, κυρίως από Ισπανία και Ρουμανία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτή την περίοδο έφθασαν στην ελληνική αγορά τριπλάσιες ποσότητες από ισπανικά και ρουμανικά αρνιά σε σχέση με τις ποσότητες που προμηθεύονται κατά μέσο όρο η Ελλάδα από αυτές τις χώρες.
Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνει στο Cretalive ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ηρακλείου κ. Λευτέρης Ντουράκης «αυτά κατευθύνθηκαν σε άλλες αγορές και όχι στα κρεοπωλεία μας».
Τόσο ο κ. Ντουράκης όσο και ο έμπορος κρεάτων κ. Γιώργος Βαρδιάμπασης βεβαιώνουν ότι η ποιότητα του κρητικού ζώου δεν συγκρίνεται με καμία άλλη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στηρίζουν τον Κρητικό κτηνοτρόφο αφού τα προϊόντα που δίνει είναι «εξαιρετικής ποιότητας».
«Τα προϊόντα της Κρήτης είναι αγνά χωρίς μεταλλαγμένες τροφές. Κάθε χρόνο τον Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο σφάζονται χιλιάδες κατσίκια και αρνιά τα οποία δεν τρέφονται με ζωοτροφές παρά μόνο με το φυσικό χορτάρι από τις κορφές των βουνών της Κρήτης, από τη Σητεία ως τα Χανιά» τονίζει ο κ. Βαρδιάμπασης αναφορικά με την μοναδική ποιότητα των αιγοπροβάτων που έχει η Κρήτη.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του κ. Ντουράκη ο οποίος αναφέρει ότι σιγά σιγά η αγορά εισέρχεται σε φάση κανονικότητας και εβδομάδα με την εβδομάδα θα βαίνει προς ομαλοποίηση.
Αυτή την εβδομάδα που άνοιξαν τα σφαγεία έχουν προμηθευτεί τα κρεοπωλεία σφαγμένα αρνιά και κατσίκια από το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Οι ποσότητες είναι λίγο πιο μικρές, από ότι συνήθως, για την πρώτη και δεύτερη εβδομάδα μέχρι να ομαλοποιηθεί πλήρως η αγορά, αναφέρει ο πρόεδρος των κρεοπωλών.
Επίσης τονίζει ότι αυτή την εβδομάδα η τιμή είναι ελαφρώς πιο πάνω από τα συνηθισμένα και κυμαίνεται από 13 έως και 15 ευρώ/κιλό το αρνάκι.
Σε ό,τι αφορά στη ζημιά που έχουν υποστεί οι έμποροι και οι κτηνοτρόφοι από την πανώλη «αυτή είναι τεράστια καθώς τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο σφάζονταν παραδοσιακά οι μεγαλύτερες ποσότητες σε αρνιά και κατσίκια» εξηγεί ο κ. Βαρδιάμπασης.
Όλα αυτά τα αιγοπρόβατα φέτος έμειναν στα μαντριά και υπάρχει επιπλέον ο φόβος και ο δισταγμός από τους αγοραστές σχετικά με την κατανάλωση αιγοπροβάτων.
«Υπάρχει ζήτηση αλλά υπάρχει και φόβος. Αν άλλες χρονιές ζητούσαν από την Αθήνα 100 αρνιά, φέτος ζητάνε ένα με το ζόρι» λέει ο έμπορος κρεάτων και καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκδώσει ανακοίνωση ώστε να καταλαγιάσει το φόβο των καταναλωτών.
Πηγή: cretalive.gr