Στις περισσότερες περιοχές τα δέντρα, Χαλκιδικής και Καλαμών, δείχνουν δυνατά, όμως το επόμενο διάστημα θα δείξει, τι πρέπει να περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι πέρσι έμειναν χωρίς εισόδημα, αλλά δεν τους αποζημίωσε κανείς.
Όπως αναφέρει στο Agronewsbomb ο Παύλος Γιαλαγκολίδης, ελαιοπαραγωγός με Χαλκιδικής και Καλαμών από τα Νέα Φλογητά: “το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ελαιόδεντρα δείχνουν δυνατά και σε καλή κατάσταση, αν εξαιρέσουμε τα παραθαλάσσια που έχουν μεγάλα θέματα με το κυκλοκόνιο. Η χρονιά είναι αρκετά πρώιμη, κρύα δεν έχει κάνει, τώρα σχηματίζεται το μάτι και σε 10 με 15 ημέρες θα φανεί αν θα κάνει φύλλο. Σε τέτοια περίπτωση ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος θα βρεθεί πάλι προ αδιεξόδου. Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ακαρπίας θα είναι καταστροφική. Τα Καλαμών είναι λίγο πιο πίσω, αλλά τα Χαλκιδικής είναι πιο μπροστά. Αντί να μιλάμε για την καρπόδεση τον Ιούνιο, έχουμε φτάσει στο σημείο να τα λέμε πολύ νωρίτερα, κάτι που σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό”.
Αισιόδοξος για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο εμφανίζεται ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του συνεταιρισμού βιο-παραγωγών Biolivia: “είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και αυτό αφορά αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής εκτιμώ. Θεωρώ ότι η χρονιά έχει την ίδια πρωιμότητα με το 2021. Τότε είχαμε παραγωγή αλλά όχι παντού. Αυτές που είχαν τότε πολύ καρπό εμφανίζουν πρωιμότητα και τώρα. Κρύα με βάση μετεωρολογικούς σταθμούς και δεδομένα στην περιοχή μας έχει κάνει. Συγκεκριμένα μιλάμε για 470 ώρες φέτος με θερμοκρασίες από 0 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Δηλαδή με απλά λόγια σε σχέση με πέρσι είναι οι διπλάσιες ώρες, αφού πέρσι δεν ξεπέρασαν τις 260. Τα δέντρα εδώ δεν έχουν ακόμα ανθίσει. Είμαστε στο στάδιο της έκπτυξης οφθαλμών ή λίγο πιο μετά. Καιρικές εξάρσεις γενικά δεν είχαμε”.
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb από τη Χαλκιδική, υπάρχουν παράπονα αγροτών – ελαιοπαραγωγών που λένε ότι ιδίως στα κλαδεμένα τα μάτια πάνε για φύλλο.
Με το νερό υπάρχει πρόβλημα
Αναφορικά με τα διαθέσιμα νερά, όπως τονίζει ο κ. Ευαγγελινός, δεν έχει ρίξει πολλές βροχές και σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανάγκες που έχει η περιοχή λόγω και του υψηλότατου τουριστικού ρεύματος, δεν αποκλείεται να είναι και στενά τα πράγματα. Βροχές, όπως λέει, ο χειμώνας δεν έβγαλε, παρά μόνο το τελευταίο διάστημα.
Εργάτες γης: Παραμένει το πρόβλημα
Στη συνέχεια ο κ. Ευαγγελινός αναφέρεται στο μείζον και δυσεπίλυτο θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα. “Όλο το προηγούμενο της συγκομιδής διάστημα, ακούμε για συμφωνίες, λύσεις και εργάτες που έρχονται. Όμως, όταν φθάνει η ώρα της συγκομιδής, δεν υπάρχουν χέρια και τα μεροκάματα ξεφεύγουν. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει και ο τουρισμός, με τη σημερινή γενιά των 50άρηδων Αλβανών που βρίσκονται στη χώρα μας σήμερα, να τον προτιμούν, από το να ασχοληθούν με την δύσκολη, ελαιοσυγκομιδή”, εξηγεί.
Στα 8 με 9 ευρώ τα ποιοτικά ελαιόλαδα
Σύμφωνα τέλος με τον κ. Ευαγγελινό, πολλά ελαιόλαδα στην Χαλκιδική δεν υπάρχουν, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες πάνε για επιτραπέζια χρήση και με δεδομένη την ακαρπία φέτος. Ωστόσο, οι τιμές για τα πολύ καλά ελαιόλαδα φθάνουν ως τα 9 ευρώ το κιλό.
Newsroom Agronewsbomb