Μετά από την φυσιολογική λόγω εποχής κάμψη στο αγοραστικό ενδιαφέρον, οι έμποροι αρχίζουν σιγά – σιγά να ξεδιπλώνονται.
Όσο τα αποθέματα στερεύουν βάσει και των επίσημων στοιχείων σε Ιταλία και Ισπανία, αλλά και με βάση την εικόνα της πραγματικής αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα, όπου ακόμα και παραδοσιακά νοικοκυριά ελαιοπαραγωγών έχουν μείνει με ελάχιστο ελαιόλαδο, συν το ότι η ξηρασία επιμένει, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και όλο τον Αύγουστο, αρχίζει και υπάρχει και πάλι κίνηση στην διεθνή, αλλά και την εγχώρια αγορά ελαιολάδου.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις εντός δυο 24ώρων έγινε γνωστό σε διεθνές επίπεδο πως κολοσσός του παγκόσμιου εμπορίου στο ελαιόλαδο σπεύδει για έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να αρχίσει αγορές γιατί βλέπει “αναταραχή τιμών” στην αγορά στο τέλος του έτους. Στην Ελλάδα, ιδιωτικό ελαιοτριβείο στη Λακωνία άρχισε να προσφέρει 7,50 στους παραγωγούς, συνεταιρισμός στη Λακωνία επίσης καλεί τους παραγωγούς να δηλώνουν ποσότητες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην Κρήτη. Όπως μαθαίνει το Agronewsbomb ο Συνεταιρισμός Σκοπής στο Λασίθι καλεί τους αγρότες, που επιθυμούν να δώσουν ποσότητες, να το δηλώσουν με τιμή στα 7,31 ευρώ το κιλό.
Και μπορεί οι τιμές να είναι στα επίπεδα των 7,30 με 7,50 ευρώ, ωστόσο και στην Ισπανία τις τελευταίες ώρες έχουν “τσιμπήσει” προς τα πάνω οι πράξεις, αλλά και οι τιμές, ειδικά μετά τις επίσημες τοποθετήσεις Ισπανικών συνδικάτων αγροτών, περί τιμών ίδιων με πέρσι και τη νέα χρονιά στην ΕΕ.
Κατά τα άλλα, η εικόνα από τους ελαιώνες με ελάχιστες πλέον εξαιρέσεις σε όλη την Ελλάδα, ποτιστικών και κυρίως ξηρικών τεμαχίων, είναι εντελώς απογοητευτική με τους παραγωγούς να έχουν ξεγράψει σε πολλές περιπτώσεις την φετινή παραγωγή και να ενδιαφέρονται πλέον για την τύχη του… φυτικού τους κεφαλαίου, δηλαδή των ίδιων των δέντρων τους, που απειλούνται με ολική καταστροφή λόγω ξήρανσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, όλος ο Αύγουστος θα κυλήσει χωρίς βροχές στην Ελλάδα και με πολλές ζέστες, ενώ η Ισπανία προσπαθεί να ανακάμψει από τα 45άρια των προηγούμενων ημερών και η Ιταλία παλεύει αυτές τις ημέρες με θερμοκρασίες άνω των… 43 βαθμών Κελσίου!
Κάπως έτσι όσοι προέβλεπαν υπερπαραγωγές στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες φαίνεται να διαψεύδονται πολύ νωρίς, ενώ το σενάριο μείωσης τιμών καίγεται κι αυτό λόγω… καύσωνα.
Newsroom Agronewsbomb