Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Γ. Δελής και Λ. Στολτίδης, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α., για τις ζημιές που προκλήθηκαν κυρίως σε κερασοκαλλιέργειες (πρώιμες ποικιλίες) εξαιτίας των βροχοπτώσεων Απριλίου και Μαΐου 2024, διενεργήθηκαν άμεσα επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών, έγιναν 157 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 4.367 δηλώσεις ζημιάς .

Οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκτιμήσεις. Μετά την ολοκλήρωσή τους, θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς, μετά και τους απαιτούμενους διασταυρωτικούς ελέγχους.

Η καταβολή της αποζημίωσης γίνεται στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας τους με βάση το πόρισμα σε μία δόση, σε αντίθεση με την πρακτική του παρελθόντος να γίνεται καταβολή σε τρεις δόσεις (70-20-10). Και ολοκληρώνεται σε σύντομο χρόνο μετά το ζημιογόνο αίτιο, ακόμη και το ίδιο έτος, σε αντίθεση με το παρελθόν που ολοκληρωνόταν ως και 17 μήνες μετά.

Featured Image

Και οι παραπάνω μεταβολές είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης της οικονομικής ρευστότητας του ΕΛΓΑ, στην οποία προέβησαν για πρώτη φορά οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και η οποία έχει ήδη αγγίξει τα 700 εκ € με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ολόκληρη η απάντηση

[pdf-embedder url=”https://agronewsbomb.gr/wp-content/uploads/2024/08/imathia.pdf”]

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image