Χ. Ζεϊμπέκ (Νέα Αριστερά): «Να δοθούν αδιάθετα κονδύλια του ΠΑΑ για την αποζημίωση των πληττόμενων παραγωγών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα».
Παρέμβαση στη Βουλή των Ελλήνων για τη στήριξη και ενίσχυση των πληττόμενων παραγωγών (ελιά, βαμβάκι, αραβόσιτος, αμπέλι, ηλίανθος, δενδρώδεις κ.α.) από την παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ξάνθης και Τομεάρχης Αγροτικών της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.
Ειδικά για την ελαιοκαλλιέργεια, που αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος παραγωγών σε πολλές περιοχές της χώρας, ο Βουλευτής Ξάνθης σημειώνει πως, σύμφωνα και με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), υπάρχουν:
α) οι ποσοτικές ζημιές, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της χώρας η μείωση παραγωγής ελαιόλαδου και βρώσιμης ελιάς να αγγίζει ή και να ξεπερνάει το 40% (οι ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί εκτιμούν πως η μείωση στο ελαιόλαδο θα ανέλθει σε 50-60.000 τόνους),
β) οι ποιοτικές ζημιές, όπου οι καρποί που συγκομίζονται έχουν μικρότερο μέγεθος, ένεκα της αφυδάτωσης και δεν βοηθούν τους παραγωγούς να «αγγίξουν» τα μεγέθη και τις ποιοτικές αποδόσεις μιας κανονικής ελαιοκομικής χρονιάς.
Ο Τομεάρχης Αγροτικών της Νέας Αριστεράς σημειώνει πως πρόσφατα οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας ενέκριναν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη που έχουν αδιάθετα κονδύλια αγροτικής ανάπτυξης από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο να αντιδρούν γρήγορα και με ευελιξία στις συνέπειες των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. Επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στις χώρες της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν τα αδέσμευτα κονδύλια αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, για να παραχθεί επείγουσα βοήθεια σε αγρότες, δασολόγους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική κρίση και έχουν συμβεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί και παράλληλα να διασφαλιστεί μια σχετικά απλή διαχείριση που θα επιτρέπει την ταχεία παροχή της, η στήριξη θα λάβει τη μορφή εφάπαξ κατ’ αποκοπή ποσού (μέγιστο ποσό στήριξης τα 42.000 € ανά δικαιούχο).
Κλείνοντας, και με βάση όλα τα παραπάνω ο κ. Ζεϊμπέκ απευθύνει στον αρμόδιο Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:
- Ποιο το ύψος των αδιάθετων ποσών του προηγούμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020;
2. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ορθότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των ποσών αυτών, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που παρέχονται από την ΕΕ;
3. Προτίθεται μετά την ψήφιση του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού να προβεί σε τροποποίηση του ΠΑΑ ώστε να συμπεριληφθεί μέτρο που να αφορά αποζημίωση για τους πληττόμενους παραγωγούς και ιδίως τους ελαιοκαλλιεργητές από την παρατεταμένη ξηρασία λόγω κλιματικής αλλαγής που παρατηρήθηκε φέτος;
Newsroom Agronewsbomb