Να αποζημιωθούν οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης στην ορεινή περιοχή στον Δήμο Έδεσσας, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο κείμενο της ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λεωνίδας Στολτίδης και Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρεται αναλυτικά:

«Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το απόγευμα της Τρίτης στις 02.07.24 το σύνολο του ορεινού όγκου της Έδεσσας και πιο συγκεκριμένα τα χωριά Άρνισσα, Παναγίτσα, Ζέρβη, Άγιο Αθανάσιο, Ξανθόγια στην ευρύτερη περιοχή της Βεγορίτιδας και επεκτάθηκε μέχρι τα χωριά Κερασιά, Καρυδιά, Νησί και Κορυφή του Δήμου Έδεσσας.

Η σφοδρότητα του φαινομένου, που κράτησε για περίπου 30 λεπτά με χαλάζι μεγέθους καρυδιού, επέφερε καταστροφές έως 100% σε παραγωγές της περιοχής που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε συγκομιδή (κυρίως κεράσια, ροδάκινα). Κατέστρεψε επίσης δέντρα και άλλες αγροτικές υποδομές.

Featured Image

Παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ δεν λήφθηκαν από τις αρχές τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης – αντιχαλαζικές πτήσεις κλπ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, σε τις ενέργειες θα προβεί ώστε:

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες της περιοχής.

– Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Featured Image