Πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΥπΑΑΤ παίζει και πάλι τις τελευταίες ημέρες το θέμα του ΕΛΓΑ.

Οι πληροφορίες εδώ αναφέρουν ότι ενόψει αλλαγής του κανονισμού που έχει προαναγγείλει το ΥπΑΑΤ, αλλά καθυστερεί για λόγους… πολιτικούς, αλλά και λόγω των ζημιών στη Θεσσαλία, στη Βάθη, προσπαθούν να βρουν πόρους, οι οποίοι δεν υπάρχουν.

Εκτός αυτού όμως φαίνεται να καταβάλλουν προσπάθεια να τρέξουν τις αποζημιώσεις για ζημιές που συνέβησαν στην ηρτημένη παραγωγή το 2023, καθώς υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς και αναβρασμός.

Featured Image

Όπως έλεγε στο Agronewsbomb κορυφαίος αγρότης και συνεταιριστής “πρόσφατα κατά την περιοδεία Αυγενάκη στη Θεσσαλία και έπειτα από πιέσεις, υπήρξαν δεσμεύσεις για αποπληρωμή προϊόντων που υπέστησαν ζημιές και βγήκαν εκτός λίστας με αποτέλεσμα να μην πάρουν προκαταβολή οι αγρότες, όπως συνέβη με τα βαμβάκια, τη ντομάτα κ.λπ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες τέτοιες ζημιές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πληρωθούν στα τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη. Αυτές θα αφορούν κάποια οινοποιήσιμα σταφύλια, επιτραπέζια και βιομηχανικά ροδάκινα.

Τώρα, σε σχέση με τις ζημιές στα αμπέλια από άλλες αιτίες, όπως χαλάζι κ.λπ. αλλά και σε άλλες καλλιέργειες, ζημιές που έγιναν μέσα στο 2023, υπάρχουν διαβεβαιώσεις για αποζημιώσεις εντός Μαρτίου. Ταυτόχρονα υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια της Ελλάδας για αποζημιώσεις στα αμπέλια λόγω περονόσπορου και λόγω ακαρπίας στην ελιά. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα εδώ και εάν δεν βρεθούν χρήματα από την ΕΕ, τότε πρέπει η χώρα μας, να ψάξει άλλο τρόπο, ο οποίος πολύ δύσκολα θα βρεθεί.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image